Σε μια παραλία στο Long Island, queer άτομα, αποκλεισμένα από την «κανονικότητα» της κοινωνίας, έρχονταν κοντά, έχοντας την ελευθερία να ζουν ανοιχτά, χωρίς φόβο και έξω από ντουλάπες. Υπήρχαν πολλές τέτοιες κοινότητες, ωστόσο το Cherry Grove άφησε φωτογραφικό υλικό μιας εποχής που το να είσαι queer σήμαινε πως είσαι νεκρός και δεν το έχεις καταλάβει. Φωτογραφίες από τη ζωή εκεί, κατάφεραν να διατηρηθούν, από το ένα χέρι στο άλλο, σε ένα αρχείο που αποδεικνύει πως τότε τα πράγματα δεν ήταν τόσο τραγικά για τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα όσο νομίζουμε.
Το Cherry Grove έγινε έμπνευση για τη δημιουργία αρκετών ντοκιμαντέρ του Harold Seeley, ο οποίος συγκέντρωσε αρκετά στιγμιότυπα της gay ζωής σε ένα αρχείο. Το αρχείο αυτό φρόντισε να φέρει στη «ντιτζιταλική» ζωή η Parker Sargent, μια τρανς γυναίκα η οποία φρόντισε να το μεταμορφώσει σε έκθεση. Ο τίτλος της: Safe/Haven: Gay Life in 1950s Cherry Grove.
Μιλώντας στο Buzzfeed News, ανέφερε πως την πρώτη φορά που έπιασε στα χέρια της τις φωτογραφίες του αρχείου, ένιωσε αγνή χαρά. «Υπάρχει μια εντύπωση πως πριν το Stonewall, όλοι ήταν καταπιεσμένοι», αναφέρει, υπενθυμίζοντας πως εκείνες τις εποχές το να χορεύει ένας άντρας με παρτενέρ έναν άλλο άντρα ήταν κάτι που απλούστατα δεν μπορούσε να συμβαίνει. Και όμως οι queer άνθρωποι δεν ένιωθαν πως ζουν στην κόλαση.
«Gay άντρες και γυναίκες δούλευαν στη Νέα Υόρκη ως ενδυματολόγοι, σκηνοθέτες, ηθοποιοί και χορευτές, και τους αποκαλούσαν «ανθρώπους του θεάτρου», οι ντόπιοι. Σύντομα εκείνοι οι «άνθρωποι του θεάτρου» θα ξεκινούσαν να δημιουργούν μια δυνατή κοινότητα όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι ανοιχτά gay. Θα έκαναν cross-dressing και θα έπαιζαν με τις νόρμες των φύλων». Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το Cherry Grove.
Αυτό που κάνει αυτές τις φωτογραφίες υπέροχες είναι η σπανιότητά τους. Στα 50s ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για τα queer άτομα να φωτογραφίζονται, δείχνοντας τη σεξουαλική τους ταυτότητα. Θα έμπαιναν φυλακή. Τόσο απλά. «Έχουμε μεγάλη ιστορία που έχει πεταχτεί στα σκουπίδια, οπότε αυτές οι φωτογραφίες από τα αρχεία προσθέτουν τόσα στη γνώση μας για το πώς ήταν η gay ζωή», δηλώνει η Sargent.
Στις φωτογραφίες οι άνθρωποι φαίνονται ελεύθεροι με έναν τρόπο που ίσως να μη μπορούμε καν να συλλάβουμε σήμερα. Ηλικιωμένοι άντρες με φορέματα, αγόρια που φλερτάρουν με τα εσώρουχα, παίζοντας με την κάμερα, drag γοργόνες και χρυσόσκονη που δεν φαίνεται, αλλά λες, διάολε, δεν γίνεται, λογικά έπεφτε στα κεφάλια τους όταν γίνονταν τα κλικς, και απλά δεν τα κατέγραψε η φωτογραφική.