O Ήλιος, όπως μας πληροφορούν οι ειδικοί, εκτοξεύει προς τη Γη ένα ρεύμα φορτισμένων σωματιδίων. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «ηλιακός άνεμος» και το αντιμετωπίζεται από την μαγνητική ασπίδα του πλανήτη μας η οποία εμποδίζει τον «άνεμο» από το να βλάψει το τη Γη, αφήνοντας ένα όμορφο σέλας, σαν και αυτά που βλέπετε στο Instagram σε φωτογραφίες που τράβηξαν επαγγελματίες φωτογράφοι και πατάτε καρδούλα λέγοντας στον εαυτό σας «αχ, πόσο θέλω να κάνω ένα τέτοιο ταξίδι».
Στο θέμα μας. Ενδέχεται να μην έχουμε ίντερνετ για μήνες. Βαθιά ανάσα. Ουρλιάξτε!
Ορισμένες φορές, συνήθως κάθε 100 χρόνια, ο άνεμος αυτός κλιμακώνεται σε μια κανονική καταιγίδα και όπως αποκαλύφθηκε στο συνέδριο επικοινωνίας δεδομένων SIGCOMM 2021, το αποτέλεσμα, ο χαμός που θα αφήσει πίσω του ένας τέτοιος ακραίος διαστημικός καιρός, ίσως είναι καταστροφικός για την ανθρωπότητα.
Η Sangeetha Abdu Jyothi (πείτε το όνομά της 3 συνεχόμενες φορές και θα σας δώσουμε 5 ευρώ να πιείτε ένα φρέντο τώρα που θα ακριβύνει), στην πρόσφατη μελέτη της, μοιράστηκε τους προβληματισμούς της καθώς μία ηλιακή καταιγίδα θα μπορούσε να αποκόψει από το δίκτυο μεγάλα τμήματα της κοινωνίας για εβδομάδες. Πώς θα ζήσουμε χωρίς τους προφέσορες του Twitter;
«Αυτό που με έκανε να το σκεφτώ αυτό», είπε, «είναι το γεγονός ότι με την πανδημία είδαμε πόσο απροετοίμαστος ήταν ο κόσμος. Δεν υπήρχε πρωτόκολλο για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της και το ίδιο συμβαίνει και με την ανθεκτικότητα του διαδικτύου». Στο Wired τα δήλωσε αυτά, όχι σε μας. «Η υποδομή μας δεν είναι προετοιμασμένη για ένα ηλιακό γεγονός μεγάλης κλίμακας».