«Έχω φτάσει σε ένα νοητικό επίπεδο που με κάνει διαφορετικό». Αυτό ακούμε από τον Τέρρυ Χατζηιερεμία, ή αλλιώς τον Terry Hatziieremia, σε ένα από τα πολλά βίντεο στο κανάλι του. Είναι πολύ πιθανό, να έχετε δει έστω και για μερικά δευτερόλεπτα κάποια από τα show του. Εκεί θα ακούσετε από οικονομικές συμβουλές μέχρι και σχολιασμό της επικαιρότητας -κυρίως το δεύτερο. Α, ναι, θα μάθετε επίσης για ποιο λόγο πρέπει να σταματήσετε να τρώτε κρέας. Η εισαγωγή, γνωστή: κάνει την χαρακτηριστική κίνηση με τα χέρια του και μας καλεί να «smash that like button», όπως κάνουν διάφοροι, συνήθως Αμερικανοί ΥouΤubers.
Μας πληροφορεί πως στο δικό του show, ενημερωνόμαστε «σωστά και ηθικά σε καθημερινή βάση». Μιλάμε για ένα κανάλι με 90,6 χιλ. εγγεγραμμένους ενώ πολλά βίντεο ξεπερνούν ακόμα και τις 100,000 προβολές. Έχει κοινό, δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό. Ποιος ακριβώς, όμως, είναι ο Τέρρυ Χατζηιερεμίας; Σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε, είναι επιχειρηματίας, high performance και personal branding coach. Με λίγα λόγια, μπορεί να γίνει ο δάσκαλός μας, αυτός που θα μας αλλάξει τη νοοτροπία και θα μας οδηγήσει στα πλούτη. «Βοηθάει επιχειρηματίες και άτομα υψηλών επιδόσεων να πετύχουν τα όνειρά τους και να ζήσουν μια ελεύθερη ζωή». Δηλώνει περήφανα καπιταλιστής και όσοι δεν δηλώνουν το ίδιο, είναι κομμούνια.
Όπως διαβάζουμε σε μία από τις σελίδες του, η ακαδημαϊκή ψυχολογία δεν τον κάλυπτε και έτσι δημιούργησε μια δική του θεωρία για να μπορεί να εξηγήσει τον τρόπο που σκέφτεται. Αυτή η θεωρία ονομάζεται Πολυδιάστατη Αντίληψη. Τώρα, τι ακριβώς είναι η Πολυδιάστατη Αντίληψη, δεν το ξέρουμε, αλλά αν επιθυμείτε να μάθετε, δυστυχώς θα πρέπει να πληρώσετε. Τι να κάνουμε, έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός. Χρησιμοποιεί συχνά τις λέξεις «ατζέντα» και «σύστημα» και στη σελίδα του μπορείτε να διαβάσετε διάφορα χαριτωμένα κείμενα όπως αυτά στη φωτογραφία. Δεν είναι αυτός, όμως, ο λόγος που ο Τέρρυ Χατζηιερεμίας έχει το πιο επικίνδυνο κανάλι στο ελληνικό YouTube.
Τι θέλει να πετύχει:
Από τη μία θέλει να μας κάνει πλούσιους, δίνοντάς μας χρήσιμες συμβουλές. Από την άλλη, θέλει να μας ανοίξει τα μάτια, να μας βάλει στον σωστό δρόμο και να δώσουμε επιτέλους την απαραίτητη σημασία στα ψιλά γράμματα, στις ειδήσεις που δεν αντιλαμβάνεται και δεν αποκωδικοποιεί ο μέσος όρος. Στην ουσία μιλάμε για μια κόπια αμερικανικών podcast σαν και αυτά του Μάικ Kέρνοβιτς. Τίποτα το διαφορετικό, τίποτα το πρωτότυπο. Παρόλα αυτά, με την alt-right ρητορική του, τις συνωμοσιολογίες, την «κάμερα σε μένα» τεχνική που θυμίζει Fox News και με τον επιθετικό του τόνο, έχει καταφέρει να αποκτήσει ένα σημαντικό αριθμό viewers. Και μπράβο του, έχει κερδίσει έξυπνα το δικό του κομμάτι από την πίτα του ελληνικού ίντερνετ. Φυσικά, έχει τις αμφιβολίες του για το εμβόλιο και το πώς εκείνο θα επιβληθεί στους πολίτες στο επεισόδιο «Ο Πραγματικός Λόγος Του Γιατί Δεν Πρέπει Να Κάνει Το…».
Απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό. Αν βρισκόμασταν σε κάποιο γυμναστήριο, κατακόκκινοι από την πίεση, κρατώντας την μπάρα με τα 80 κιλά, εκείνος θα ήταν ο τύπος πάνω από το κεφάλι μας που θα φώναζε «no pain, no gain». Το «Less talk, more act» που βρίσκεται ακριβώς πίσω του, είναι χαρακτηριστικό. Από τον Τέρρυ Χατζηιερεμία θα ακούσουμε μία μίξη motivational speech και αλήθειας. Της δικής του αλήθειας. Είναι τραμπικός και διαδίδει ότι «ο Τζο Μπάιντεν έκλεψε την εξουσία» ενώ συχνά μπερδεύει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα όσα διαδραματίζονται εκεί, με τη χώρα μας. Ανήκουμε στη σφαίρα επιρροής της Δύσης, αλλά υπάρχει και ένα όριο.
Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την εκπομπή του ένα show αυτοβελτίωσης, έτσι τουλάχιστον μοιάζει στην αρχή. Τις τελευταίες μέρες τον παρακολούθησα αρκετά ώστε να αποδείξω στον εαυτό μου το αντίθετο. Δεν είναι ένα show αυτοβελτίωσης. Έχουν φιλοξενηθεί στα βίντεο ακροδεξιοί, επικίνδυνοι άνθρωποι όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης. Αυτό δεν συμβαίνει γιατί ο Τέρρυ Χατζηιερεμίας πιστεύει στην ελευθερία της έκφρασης αλλά γιατί του αρέσει να προωθεί οτιδήποτε αντιδραστικό.
Μιλάει στον ενικό και υπάρχει λόγος. Ένα ακόμα τρικ που μαθαίνει κάποιος όταν θέλει να ασχοληθεί με το YouTube και φυσικά με την ανθρώπινη ψυχολογία, είναι το συγκεκριμένο. O ενικός, το «εσύ και εγώ μιλάμε αυτή τη στιγμή» δημιουργεί μία οικειότητα, βοηθώντας παράλληλα στην αλληλεπίδραση μεταξύ του πρωταγωνιστή με τους θεατές του. «Ξεκίνησα φτωχός από το απόλυτο μηδέν», αναφέρει, ώστε να τονίσει τις όποιες μελλοντικές του επιτυχίες. Άλλο ένα ψυχολογικό τρικ. Δημιουργεί την ψευδαίσθηση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας που μοιράζεται το μυστικό της επιτυχίας της μαζί μας.
Τον άκουσα επίσης να αναφέρεται στα Άλφα Αρσενικά (alpha males), και να υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι, είμαστε Βήτα Αρσενικά. «Ο νέος πόλεμος είναι η επιχειρηματικότητα, αυτό που κάνω εγώ. Αν ζούσαν οι αρχαίοι φιλόσοφοι, θα έκαναν Youtube. Εσύ τι κάνεις;». Ορίστε μια συμβουλή, την αγοράζατε ή όχι; Το κανάλι του Τέρρυ Χατζηιερεμία είναι μια πηγή παραπληροφόρησης ή όπως θα έλεγε ο Ντόναλντ Τραμπ, μια πηγή fake news. Και αυτό είναι επικίνδυνο. Είναι ένα άτομο που «εκπαιδεύει ανθρώπους στη νοοτροπία του πλούτου εδώ και χρόνια» που αντί να αφοσιωθεί στις επιχειρήσεις του, επέλεξε να ρητορεύει ανεξέλεγκτα σε ένα κοινό που τον αποθεώνει.