Αν ζήσουμε μετά την πανδημία, γενικώς, μας περιμένουν μεγάλες στιγμές. Γιατί όπως και να το κάνουμε είναι άλλο να ακούς στην Αννίτα Πάνια πως κάποιος είδε UFΟ και να θεωρείς ότι λέει ψέματα και άλλο να ξέρεις πως είναι όντως αλήθεια. Μετά τον Παγκόσμιο Διαστημικό Σταθμό, που προετοιμάζεται για “αφίξεις”, τώρα η NASA ανακαλύπτει πιθανά σημάδια εξωγήινης ζωής στον Εγκέλαδο, στο φεγγάρι του Κρόνου.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Astronomy, το διαστημόπλοιο Cassini της NASA βρήκε ένα τεράστιο ποσοστό μεθανίου, μαζί με σχετική υψηλή συγκέντρωση μορίων διυδρογόνου και διοξειδίου του άνθρακα στον Enceladus, γεγονός που δεν μπορεί να εξηγηθεί με καμία ήδη γνωστή γεωχημική διαδικασία.
Αυτό οδήγησε τους ερευνητές στο πιθανό συμπέρασμα πως η ύπαρξη όμοιων με αυτών της Γης μικροϊνών “τρώνε” το διυδρογόνο και παράγουν μεθάνιο.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως ο Enceladus μπορεί να υποστηρίξει ζωή. Το φεγγάρι του Κρόνου έχει έναν ωκεανό που καλύπτεραι από μια στρώση πάγου, γεγονός που δημιουργεί ένα θερμό κλίμα, που μπορεί να αναπτυχθεί ζωή.
Πέραν αυτού, οι ερευνητές έχουν κάνει κάποιες συγκρίσεις μεταξύ της Γης και του Enceladus, καταλήγοντας πως το οι αντιδράσεις του ωκεανού του με τους βράχους αποτελούν πηγή χημικής ενέργειας. Χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα συνδυασμένα με γεοχημία και μικροβιακή οικολογία, έβγαλαν τα συμπεράσματά τους.
Πρακτικά, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως τα δεδομένα του Cassini είναι συνεπή, είτε με μικροβιακή υδροθερμική δραστηριότητα εξαερισμού, είτε με διαδικασίες που δεν περιλαμβάνουν μορφές ζωές, αλλά είναι διαφορετικές από αυτές που είναι γνωστό ότι συμβαίνουν στη Γη, εξήγησε ο Régis Ferrière, βιολόγος του Πανεπιστημίου της Αριζόνα και ένας από τυος δυο επικεφαλής συγγραφείς της μελέτης.
Ενώ η έρευνα δεν επιβεβαιώνει πως υπάρχει ζωή στον Εγκέλαδο, τον δορυφόρο του Κρόνου, αποκαλύπτει πως τα μικρόβια είναι μια πιθανή εξήγηση για τις υψηλές ποσότητες μεθανίου. Ωστόσο, θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί, εάν υπάρχει, στην πραγματικότητα, ζωή στον δορυφόρο του Κρόνου.
Σε άλλα νέα, παίζει να έχουμε “φίλους” στον εγκέφαλο.