Δικηγόροι καταδικάζουν την δεκαετή ποινή κάθειρξης που επεβλήθη σε τέσσερις αιτούντες ασύλου, λέγοντας ότι οι τρεις εξ αυτών έπρεπε να δικαστούν ως ανήλικοι. Η δρακόντεια ποινή των τεσσάρων προσφύγων στο camp της Μόρια θεωρείται μια παρωδία της δικαιοσύνης. Οι δικηγόροι υπεράσπισης επιμένουν ότι οι πελάτες τους που καταδικάστηκαν ως εμπρηστές και κρίθηκαν ένοχοι για την φωτιά που έκαψε και κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς το ΚΥΤ της Μόριας στην Λέσβο τον Μάρτη του 2020, είναι θύματα δίκης παρωδίας.
Οι δικηγόροι, ανάμεσά τους ο Πατρίκιος Πατρικουνάκος επικρίνουν την ποινή φυλάκισης 10 ετών χωρίς αναστολή και ελαφρυντικά στους ανήλικους Αφγανούς. “Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα έπρεπε να δικαστούν ως ανήλικοι” είπε στον Guardian. Οι Αφγανοί καταδικάστηκαν για εμπρησμό, για απειλή ανθρώπινης ζωής και καταστροφή περιουσίας.
Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Χίου δεν έγινε δεκτό το αίτημα αναγνώρισης ελαφρυντικών και συγκεκριμένα αυτό της μετεφηβικής ηλικίας και οι τέσσερις Αφγανοί παράνομοι μετανάστες που είχαν συλληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατηγορούμενοι για τον εμπρησμό και την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας, καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 10 ετών έκαστος. Η έφεση που άσκησαν οι τέσσερις καταδικασθέντες δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν επετράπη η είσοδος σε δημοσιογράφους, διεθνείς παρατηρητές και δικηγόρο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, εξαιτίας – όπως αναφέρθηκε – της τήρησης των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου απέρριψε το αίτημα των δημοσιογράφων να παραστούν στην ακροαματική διαδικασία τέσσερις εκπρόσωποι του Τύπου (δύο από τοπικά μέσα και δύο από διεθνή), όπως μεταδίδει το astraparis.gr.
Ο Guardian επιμένει να περιγράφει τις συνθήκες διαβίωσης στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας ως κλειστό κέντρο κράτησης, ένα απάνθρωπο κολαστήριο για πάνω από 13.000 χιλιάδες ψυχές. Οι τέσσερις εκ των 13.000 αιτούντων άσυλο που φιλοξενούνταν τότε στον καταυλισμό αναμένεται να επιστρέψουν στις φυλακές του Αυλώνα.
Οι δικηγόροι υπεράσπισης των αιτούντων ασύλου κάνουν λόγο για “δίκη παρωδία”. Επιμένουν ότι δεν αποδείχθηκε με στοιχεία η συμμετοχή των τεσσάρων κι όλα στηρίχθηκαν σε μία μαρτυρία ενός Αφγανού, ο οποίος έχει εξαφανισθεί (σ.σ. εικάζεται ότι βρίσκεται στην Γερμανία). Μιλούν για μια απόφαση που ήταν προκαθορισμένη. Οι τέσσερις Αγφανοί λένε ότι υπήρξε ψευδομάρτυρας Παστούν που μισούσε τους έξι κατηγορούμενους που ανήκουν στην εθνοτική ομάδα των Hazara.
“Η δικαιοσύνη είναι για όλους, ανεξάρτητη από εθνοτική καταγωγή, φυλή ή θρησκεία” δήλωσε η Έφη Δούση, δικηγόρος υπεράσπισης στον Guardian. Κι ο Πατρικουνάκος μίλησε για μια καταδίκη που αποφάσισε η Κυβέρνηση.
Πηγή: Guardian