Τον τελευταίο μήνα, η επιδημία του κορονοϊού στην Ινδία έχει ισοπεδώσει τη χώρα καθώς δείχνει σημεία εκθετικής αύξησης με περισσότερες από 300.000 νέες διαγνώσεις και 2.000 νεκρούς ανά μερά. Στο αποκορύφωμα του πρώτου κύματος που ήταν και αυτό ισχυρό, η Ινδία κατέγραφε περίπου 100.000 νέες διαγνώσεις και 1.000 θανάτους ανά μέρα κάτι που δείχνει και την σοβαρότητα της κατάστασης.
Αν και οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μικρότερη ένταση στο δεύτερο κύμα, καθώς υπήρχαν ενδείξεις ότι στο πρώτο μεγάλο μέρος του πληθυσμού είχε μολυνθεί, φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Έτσι, υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι στο δεύτερο κύμα της επιδημίας που βιώνει η Ινδία, θα μπορούσε να οφείλεται στην έλευση κάποιου μεταλλαγμένου στελέχους του ιού που είτε έχει μικρό ποσοστό διασταυρωμένης ανοσίας με τα στελέχη του πρώτου κύματος είτε έχει αυξημένη μεταδοτικότητα σαν αυτή του βρετανικού στελέχους.
Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, τις προηγούμενες ώρες υπέκυψαν 2.023 ασθενείς του κορονοϊού με τον μέχρι τώρα αριθμό θανάτων να είναι στους 182.553 νεκρούς ενώ εκφράζονται φόβοι ότι είναι ακόμα περισσότεροι από τους καταγεγραμμένους. Το σύστημα υγείας της Ινδίας είναι υπο κατάρρευση με τα κρεματόρια να στοιβάζουν συνεχώς σωρούς ενώ οι συγγενείς των θυμάτων περιμένουν μέρες να αποτεφρωθούν ή να θαφτούν οι δικοί τους άνθρωποι, σύμφωνα με το BBC.
Οι αρχές στο Νέο Δελχί είχαν προειδοποιήσει εδώ και μέρες ότι τα νοσοκομεία θα αρχίσουν να ξεμένουν από φιάλες οξυγόνου. «Η κατάσταση ήταν διαχειρίσιμη μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες. Το δεύτερο κύμα μολύνσεων έχει έρθει σαν καταιγίδα», είπε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς το έθνος ο πρωθυπουργός Ναρέντα Μόντι, προτρέποντας τους πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους και να μην πανικοβάλλονται εν μέσω της χειρότερης στα χρονικά υγειονομικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Ινδία.
Στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά μετά την έκρηξη του αριθμού των μολύνσεων, ο Μόντι παραδέχτηκε ότι η χώρα για ακόμη μια φορά δίνει μια μεγάλη μάχη και πως σε αυτό έπαιξε ρόλο οι διάφορες εκδηλώσεις για την ινδουιστική γιορτή Κουμπ Μελά και γάμοι, όταν η κατάσταση ήταν -σχεδόν- υπό έλεγχο.
Στο μεταξύ έχει ξεκινήσει και ένας «αγώνας» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι χρήστες αναζητούν φιάλες οξυγόνου, κλίνες σε νοσοκομείο και φάρμακα για τους συγγενείς τους. Όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα, είναι αρκετοί αυτοί που στρέφονται στην μαύρη αγορά για να βρουν οξυγόνο, κάτι που μας φέρνει στο μυαλό εικόνες εμπόλεμης ζώνης.