Η Μαρίνα του MasterChef ίσως είναι ο εφιάλτης κάθε γραφείου. Στο σημείο αυτό οφείλουμε το τίμιο disclaimer: Η Μαρίνα που έχουμε γνωρίσει μέσα από τα επεισόδια του MasterChef από το Star (ως δημόσιο πρόσωπο που συμμετέχει οικειοθελώς σε ριάλιτι μαγειρικής και όχι η Μαρίνα Ντεμολλάι, μια γυναίκα που δεν γνωρίζουμε πώς φέρεται συναδελφικά στην προσωπική της ζωή και δεν μας αφορά κυρίως). Είναι η/ο συνάδελφος που ενώ δεν μπορεί να φτιάξει μια σαλάτα μαρούλι θα σε κάνει να βάλεις τα κλάματα για ένα μικρό λαθάκι στη δουλειά – που δεν βλάπτει την ομάδα. Θα είναι ο άνθρωπος που θα σου κάνει παρατηρήσεις αν αργήσεις πέντε λεπτά το πρωί (χωρίς να είναι ο/η διευθυντής σου) αλλά θα υποστηρίζει ότι έρχεται στη δουλειά για την καριέρα της/του και όχι για να κάνει ίντριγκες.
Είναι ο τοξικός άνθρωπος που θα κάνει φιλίες (ψεύτικες) για να έχει στην επιρροή της δυο τρείς ακόμα συναδέλφους (ας τους πούμε Αλέξανδρο και Κωνσταντίνα) που θα σαμποτάρουν deadlines και σχεδιασμό ενός πρότζεκτ όχι για να κερδίσουν ουσιαστικά κάτι αλλά για να μην πάρει εύσημα ο συνάδελφος που το σκέφτηκε και το πρότεινε. Αν δεν της/του αναγνωρίσεις την υπεροχή, ανωτερότητα και αξία που πιστεύει ΜΟΝΟΣ/ΜΟΝΗ του ότι αξίζει (έβγαλα πιάτο για δεκάρι θα πει ενώ την βαθμολογούν επιεικώς με 7) θα σε κάνει να κλαις στις τουαλέτες (είσαι η Λία). Πώς θα τους αναγνωρίσεις συνήθως; Θα είναι αυτά τα άτομα που μπορεί να τους ρωτήσεις αν είναι καλή μια ιδέα σου και στο επόμενο πεντάλεπτο θα την έχουν προτείνει ως δική τους στο γραφείο του διευθυντή -πίσω από την πλάτη σου. Γιατί σε εσένα θα είχαν απαντήσει ότι μάλλον δεν δούλεψες αρκετά την ιδέα σου και είναι αδύναμη, ίσως να μην το προτείνεις για να μην γελάσουν μαζί σου.
Είναι η/ο τοξικός συνάδελφος που αποκαλεί τους πάντες τοξικούς. Γιατί στην ψυχολογία αυτό λέγεται προβολή. Παράδειγμα: Είναι θυμωμένη και λέει στον άλλο «έχεις ένταση σήμερα». Θα σε κάνει η κάθε Μαρίνα με τα δήθεν προβλήματά της/του να την συντρέχεις συνεχώς. Θα προβάλλει μονίμως κάποια προβλήματα, θα πιστεύει ότι όλοι πχ. την αντιπαθούν επειδή είναι καλύτερη/καλύτερος. Δεν θα της/του περάσει ποτέ από το μυαλό ότι έχει μια κακή κουβέντα εύκαιρη για όλους. Επίσης η/ο συνάδελφος αυτό θα είναι πάντα εριστικός και έτοιμη/έτοιμος να αρπαχτεί. Μια συμβουλή για να σωθείς: μην μπαίνεις σε θέση άμυνας ή επίθεσης απέναντί του. Αρκεί να προβάλλεις τα δικά σου θετικά επιχειρήματα που αφορούν το δικό σου κομμάτι.
Η Μαρίνα ως συνάδελφος στο γραφείο θα γκρινιάζει για το ωράριο, τα deadlines, τη ζέστη, το κρύο, το air condition, την καφετιέρα, το χαρτί υγείας, το πάρκινγκ, το πώς μασάει την τσίχλα ο -τρεις θέσεις μακριά- υπάλληλος, τον ντελιβερά που άργησε, για το κακομαγειρεμένο μπιφτέκι που παρήγγειλε, για το αφεντικό που την φορτώνει με παραπάνω δουλειά, για την πεθερά της, για την νταντά των παιδιών της, για το γείτονα που κάνει θόρυβο και δεν κοιμήθηκε καλά, για τα κουνούπια, για την μόλυνση του περιβάλλοντος, για την κίνηση στους δρόμους, για τον ψυχολόγο της, για τον πέρσοναλ της, για τον σύζυγό της, για τα κιλά της, για τα πάντα.
Δεύτερη μικρή συμβουλή. Αν την/τον πετύχεις στο κουζινάκι του γραφείο και σου πει -ψιθυρίζοντας- «θέλω κάτι να σου πω αλλά να μείνει μεταξύ μας, τρέχα. Δεν μπλέκεις ρε φίλε. Δεν θα πάρεις μη διαστρεβλωμένη πληροφορία από το στόμα της/του. Είναι άσποδνοι συνάδελφοι αυτοί. Αισθάνεσαι συναισθηματικά στραγγισμένος/η ψυχολογικά μετά από κουβέντα μαζί τους. Αυτοί οι συνάδελφοι είναι χειριστικοί και τόσο ζηλιάρηδες που προσπαθούν να ελέγξουν τον άλλον με τον πιο «τοξικό» τρόπο. Χρησιμοποιούν τα «όρια» ως μέσο ελέγχου και στη συνέχεια παίζουν το ρόλο του θύματος όταν κάποιος ξεπερνά τα όρια αυτά. Κάνουν φιλοφρονήσεις και δίνουν συγχαρητήρια με αρνητικό τρόπο που σε μειώνει.
Τι να κάνεις αν είστε στο ίδιο περιβάλλον; Από μακριά κι αγαπημένοι. Να τους αποφύγετε με τρόπο.