Η χήρα του συγγραφέα και φυσιοδίφη Gerald Durrell απευθύνθηκε απευθείας στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια τελευταία προσπάθεια να αποτρέψει την καταστροφή του Ερημίτη στην Κέρκυρα, “κοσμήματος στο στέμμα” των ελληνικών χώρων βιοποικιλότητας.
Σε επιστολή που δημοσίευσε η Telegraph, η Lee Durrell προέτρεψε τον κ. Μητσοτάκη να αναβάλει τις μπουλντόζες που πρόσφατα άρχισαν να καθαρίζουν τη βλάστηση στη χερσόνησο του Ερημίτη της Κέρκυρας, ένα σπάνιο κομμάτι της παρθένας άγριας φύσης του νησιού που έγινε διάσημο από τον συγγραφέα του “Η οικογένειά μου και τα άλλα ζώα”.
Στην επιστολή, η κ. Durrell, η οποία ζει εδώ και δεκαετίες στην Κέρκυρα και είναι επίτιμη Ελληνίδα πολίτης, γράφει: “Εγώ και πολλοί άλλοι κάτοικοι, Κερκυραίοι και ομογενείς, νοιαζόμαστε πολύ βαθιά για την άγρια φύση που μπορεί ακόμα να βρεθεί σε λίγα μέρη στην Κέρκυρα, ακόμη και 80 χρόνια μετά από την εποχή που τα κατέγραψε ο αποθανών σύζυγός μου στα γραπτά του. Ο Ερημίτης βρίσκεται σαν ένα πολύτιμο πράσινο κόσμημα στη βορειοανατολική ακτή και είναι μια από τις πιο βιοποικιλόμορφες περιοχές σε όλη την Ελλάδα, με τις τεράστιες φράουλες, τα γιγαντιαία ερείκη, τις πολυάριθμες ορχιδέες, τα έντομα και τα αποδημητικά πουλιά, καθώς και τα εκτεταμένα θαλάσσια λιβάδια στα ανοικτά της ακτής. Χρειάζεται πραγματικά η Κέρκυρα ένα άλλο τουριστικό θέρετρο εάν το τίμημα που πρέπει να πληρώσει είναι η απώλεια του Ερημίτη; Παρακαλούμε σκεφτείτε να κρατήσετε, να διανείμετε και να προστατεύετε τον Ερημίτη ως κόσμημα στο στέμμα της Ελλάδας και της Κέρκυρας. Θα ήταν μια περιοχή της φύσης και της φυσικής ομορφιάς, καλά προστατευμένη από τις καταστροφές του σκυροδέματος και του πλήθους.”
Η κ. Durrell δήλωσε στην Telegraph ότι δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση στην επιστολή της 19ης Φεβρουαρίου.
Η NCH Capital, ένα επενδυτικό fund με έδρα τη Νέα Υόρκη, θέλει να κατασκευάσει ένα ξενοδοχείο 90 δωματίων, πέντε αστέρων, 40 πολυτελείς βίλες, σχεδόν 80 αυτόνομες σουίτες και μια μαρίνα στην περιοχή. Αναφέρει ότι το Kassiopi Project ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ θα φέρει θέσεις εργασίας, θα έχει ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και έχει σχεδιαστεί σε συμπάθεια προς το τοπικό τοπίο. Το έργο έχει λάβει στήριξη από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος το χαρακτήρισε πρότυπη επένδυση για την ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας.
Ωστόσο, συμμαχία περιβαλλοντικών ακτιβιστών, τοπικών πολιτικών και Βρετανών απόδημων ιδιοκτητών σπιτιών αναφέρουν ότι το έργο θα καταστρέψει ένα από τα λίγα εναπομείναντα παρθένα τμήματα της φύσης του υπεραναπτυγμένου νησιού και βρίσκεται σε αντίθεση με τη δηλωμένη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης για μετάβαση σε βιώσιμο τουρισμό. Οι ακτιβιστές λένε ότι από τον Ιανουάριο οι εργάτες έχουν ήδη ξεριζώσει την άγρια βλάστηση που πήρε δεκαετίες να αναπτυχθεί, ισοπέδωσαν το έδαφος και κατέστρεψαν ένα ιστορικό βενετσιάνικο πλακόστρωτο μονοπάτι και έφτιαξαν ένα δρόμο στην παραλία ενός προστατευόμενου υγροτόπου.
Ο Νατ Ρότσιλντ, ο Βρετανός χρηματοδότης του οποίου η οικογένεια έχει ένα σπίτι κοντά, το προηγούμενο έτος χαρακτήρισε το έργο “περιβαλλοντική καταστροφή του χειρότερου είδους”. Έχει απευθύνει δημόσια έκκληση στην κυβέρνηση να αντιστρέψει την απόφαση σχεδιασμού.
Ο Ερημίτης Πλους, μια συλλογικότητα πολιτών που έχει κινηθεί δικαστικά κατά την έπενδυσης, δίχως όμως θετικό αποτέλεσμα, υποστήριζει ότι ο Δήμος, ο οποίος έχει στη δικαιοδοσία του τα μονοπάτια στην περιοχή, μπορεί να καθυστέρησει το έργο εφόσον το επιθυμεί.
“Τα τοπία στην Κέρκυρα μπορούν να ανακάμψουν αρκετά γρήγορα, οπότε η ζημιά που έχει γίνει μέχρι στιγμής είναι κάτι που μπορεί να επισκευαστεί”, δήλωσε ο Κώστας Καλούδης του Ιδρύματος Ιονίου Περιβάλλοντος, μια από τις ομάδες που αντιτίθενται στην ανάπτυξη. “Οι βασικές δικαστικές υποθέσεις είναι ακόμα ανοικτές και εξακολουθούμε να δουλεύουμε για την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Έτσι, ελπίζουμε ότι θα έχουμε κάποιες νομικές πτέρυγες”, ανέφερε.
Η Telegraph επικοινώνησε και τον Ανδρέας Σάντης, εκπρόσωπο τύπου της NCH, ο οποίος δήλωσε: “Ξεκινήσαμε τις προετοιμασίες για τα θεμέλια των κατασκευαστικών εργασιών σύμφωνα με τις συμφωνίες μας με την ελληνική κυβέρνηση». Ανέφερε ότι αναμένει έναρξη της κατασκευής των πραγματικών κτιρίων αργότερα αυτό το έτος και ολοκλήρωση ολόκληρου του έργου εντός πέντε ετών”.
Ίσως ήδη να είναι αργά, αλλά αν υπάρχει η ύστατη στιγμή για να σωθεί μια περιοχή σπάνιας φυσικής ομορφιάς είναι αυτή.