Έχουν κάτι γοητευτικό οι παραδοσιακές και ειδικά οι πρωτοχρονιάτικες δεισιδαιμονίες και δοξασίες: είναι απόλυτα δημοκρατικές, καθώς η αποδοχή τους είναι οριζόντια. Και οκ, δεν ήρθα σήμερα ανήμερα πρωτοχρονιάς, να σας πω με υψωμένο φρύδι «Τι βλακείες είναι αυτά που κάνετε την πρωτοχρονιά;!». Δεν είμαι τέτοιος, γιατί πολύ απλά τα έχω κάνω κάνει όλα ή έχω επιχειρήσει να τα δοκιμάσω και έχω στεναχωρηθεί που δεν τα έχω καταφέρει. Έθιμα που θα φέρουν ατέλειωτη τύχη, περισσότερο σεξ, πολλά χρήματα -ναι εντάξει, και υγεία προφανώς. Προληπτικός γίνομαι αυτές τις ημέρες, όχι χαζός. Μετά από διψήφιο αριθμό πρωτοχρονιών στις οποίες όλο και με κάποια δεισιδαιμονία θα έχω κολλήσει, είμαι θαρρώ σε θέση να κάνω μια σύντομη λίστα με τις μεγαλύτερες απάτες. Στο κάτω-κάτω, αρκετά κρατήθηκα τόση ώρα: «Τι βλακείες είναι αυτές που κάνετε την πρωτοχρονιά».
Καινούργιο εσώρουχο/κόκκινο βρακί στην αλλαγή του χρόνου
Ίσως να πρόκειται για την μεγαλύτερη από όλες τις απάτες, ότι αν δηλαδή φοράς καινούργιο εσώρουχο ή κόκκινο βρακί στην αλλαγή του έτους τότε θα ζήσεις μια φλογερή χρονιά, γεμάτη έρωτες και πάθη. Έλα παιδιά, εντάξει. Καλή η συνωμοσία των αλυσίδων με εσώρουχα, αλλά το παραμύθι, δυστυχώς, δεν έχει δράκο. Πιο τίμιο θα ήταν να μου λέγατε: «πάρε κάνα βρακί γιατί δεν έχεις να κυκλοφορείς» και όχι να με παραμυθιάζετε. Παρόλα αυτά, η παταγώδης αποτυχία της παραπάνω δεισιδαιμονίας δεν αναιρεί το γεγονός ότι όντως υπάρχουν γούρικα εσώρουχα για τα πρώτα ραντεβού. Είπαμε, δεν θα καταλύσουμε τα ιερά και τα όσια.
Ό,τι κάνεις στην αλλαγή του χρόνου θα το κάνεις για όλη τη χρονιά
Φίλοι από το χωριό, όχι εγώ, προφανώς και έχουν δοκιμάσει να κάνουν σεξ την ώρα που άλλαζε ο χρόνος, την ώρα που ο Γιώργος Καμίνης προσπαθούσε να μετρήσει σωστά αντίστροφά για την έλευση του νέου χρόνου. Και ξέρεις τι; Κοιμήθηκαν εκείνο το βράδυ με την προσδοκία ότι η χρονιά που θα έρθει θα ήταν ένα κράμα των καλύτερων στιγμών από τις νουβέλες του Georges Bataille και τελικά το έτος εξελίχθηκε σε ερωτική καταστροφή. Οι φίλοι από το χωριό τα έπαθαν αυτά. Όχι εγώ. Υπάρχουν βέβαια και οι φήμες για εκείνους τους φοιτητές που είπαν να ανοίξουν για πέντε λεπτά το ρημάδι του βιβλίο στην αλλαγή της χρονιάς μήπως και κατορθώσουν να πάρουν πτυχίο. Φήμες.
Το μπουκαλάκι με τα φύλλα χρυσού
Ό,τι ήταν το νεράκι του καματερού για τους θρησκόληπτους στα 50s, αντίστοιχα παραπειστικό ήταν και αυτό το περίφημο μπουκαλάκι για όλους τους newage hipsters, το οποίο το έβρισκες θα κάθε «εθνικ» κατάστημα δώρων. Ο θρύλος, λέει, ότι αυτά τα φύλλα (καλά, κάτι απειροελάχιστα ρινίσματα είναι) προέρχονται από τον θησαυρό των Μάγιας (;), των Ίνκας (;) που μάλλον είναι το ανάλογο του τίμιου Σταυρού -δεν εξαντλείται ποτέ. Ο χρυσός φέρνει τύχη και χρήμα, σου λένε. Καλά, και η στοιχηματική εφημερίδα έλεγε ότι η Φόρεστ Γκριν θα κάνει διπλό στην Πορτ Βέιλ. Δεν την πίστεψες όμως.
Το φλουρί
Τι να πεις πια για τον βασιλιά της εορταστικής απάτης. «Κέρδισε το φλουρί και θα έχεις τύχη τη χρονιά που θα έρθει». «Βάλε το νόμισμα στο πορτοφόλι σου και θα είναι πάντα γεμάτο». Όντως τώρα; Τα πιστεύει κανείς; Φυσικά! Τα πίστευα εγώ για χρόνια που άνηκα σε εκείνη την κατηγορία ανθρώπων που δεν κέρδιζε φλουρί ακόμα και σε στημένη κοπή. Δεν κέρδιζα όυτε σε αυτές τις μίζερες κοπές πίτας άκυρων συλλόγων (τόσο χαμηλά είχα φτάσει για να ικανοποίησω τις προλήψεις μου), που γίνονταν Μάρτιο και ακόμα και αν κέρδιζες είχες ήδη χάσει ένα τρίμηνο καλοτυχίας. Το κέρδισα όμως πέρυσι. Και είδατε τι έγινε.