Αν έχεις βαρεθεί τις βιντεοκλήσεις, τα zoom meetings, τις σειρές σε Netflix, τις μαγειρικές και να συγυρίζεις το σπίτι κάθε μέρα, συνέχισε να διαβάζεις. Έχουμε ένα μίνι πολιτιστικό οδηγό των επόμενων εβδομάδων που θα ικανοποιήσει ακόμη και τον πιο απαιτητικό άνθρωπο. Είναι συμπεριληπτικός, οι περισσότερες προτάσεις είναι δωρεάν, και μπορεί να σε βγάλει έστω και νοητά από το σαλόνι του σπιτιού σου. Αν έχεις βγει έστω μια φορά ραντεβού στην Ταινιοθήκη, στο Θέατρο Τέχνης, στη Λυρική ή στο Πορεία μπορεί να συγκινηθείς. Αν είσαι κουλτουριάρης ή ψαγμένος σίγουρα θα μας εκτιμήσεις ένα τσικ περισσότερο. Αν θέλεις κάτι πιο ποπ, την επόμενη φορά θα στο δώσουμε. Καλή απόλαυση και δεν είναι απαραίτητο να κλείσετε το κινητό σας κατά τη διάρκεια της παράστασης.
Αν σε αφορά η διερεύνηση του φύλου
Θέλεις να δεις τι κάνει τo κουίρ-φεμινιστικό φεστιβάλ Αφροδίτη και να αποκτήσεις σχέση με με εγχώριες και διεθνείς ΛΟΑΤΚΙ+ φεμινιστικές κοινότητες; Το φεστιβάλ Αφροδίτη 2020, μέσα από προβολές καλλιτεχνικών ταινιών, διοργάνωση συζητήσεων και εργαστηρίων το φεστιβάλ Αφροδίτη πραγματεύεται τις έννοιες της γειτνίασης, της απόστασης, της σεξουαλικότητας, του σώματος και της οικειότητας στο βαλκανικό πλαίσιο, αναρωτώμενη πώς βιώνεται η ευαλωτότητα, ο εγκλεισμός, ο περιορισμός της μετακίνησης και οι πολιτικές των κλειστών συνόρων, αλλά και ποιοι νέοι τρόποι επαφής αναδύονται μέσα από αυτούς τους περιορισμούς σε σχέση εξελισσόμενη συνθήκη της πανδημίας.
Ταινίες μικρού μήκους, πειραματικές ταινίες, ντοκιμαντέρ και diy βίντεο που σχετίζονται με τη σεξουαλική βία και τον αγώνα για δικαίωση των θηλυκότητων, τη συστημική βία που βιώνουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα μέσα από τις διαδικασίες αιτήσεων ασύλου και μέσα στις οικογένειες τους. Επίσης προβάλλονται ταινίες που πραγματεύονται τις εμπειρίες της (κουίρ) μητρότητας, τα φεμινιστικά δίκτυα αλληλεγγύης ως απάντηση στις πατριαρχικές και ρατσιστικές βιαιότητες, καθώς και τη δημιουργία νέων μορφών εγγύτητας στην ψηφιακή εποχή.
Λόγω της πανδημίας το φεστιβάλ Αφροδίτη* 2020 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 5 και 6 Δεκεμβρίου στην πλατφόρμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.
Αν είσαι φίλος της Λυρικής
Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει το 3ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ της με τίτλο “Η μουσική του λόγου”, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, το οποίο απαρτίζεται από πέντε ιδιαίτερες ιστορίες μικρού μήκους. Οι προβολές των βίντεο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν από τις 9 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 6 Ιανουαρίου 2021 και θα παραμείνουν διαθέσιμες για το κοινό για 30 μέρες μετά την πρεμιέρα τους. Οι προβολές θα πραγματοποιούνται από το nationalopera.gr, και μέσω των σελίδων της ΕΛΣ σε Facebook και YouTube, καθώς και από τον ιστότοπο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού digitalculture.gov.gr. Το Φεστιβάλ υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της ΕΛΣ. Πρόγραμμα:
Εξαϋλωμένη νύχτα, έργο 4 του Άρνολντ Σαίνμπεργκ: Πρεμιέρα: 9 Δεκεμβρίου 2020 στις 21.30 | Θα παραμείνει online έως 9/1
Μich nicht του Νίκου Ιωακείμ Πρεμιέρα: 16 Δεκεμβρίου 2020 στις 21.30 | Θα παραμείνει online έως 16/1
Προσευχή πάνω σε ένα νανούρισμα του Ταρκουίνιο Μέρουλα: Πρεμιέρα: 23 Δεκεμβρίου 2020 στις 21.30 | Θα παραμείνει online έως 23/1
Μουσικές καλημέρΕΛΣ: Πρεμιέρα: 30 Δεκεμβρίου 2020 στις 21.30 | Θα παραμείνει online έως 30/1
Η κυρία του σεληνόφωτος, έργο 41 του Γιώργου Σισιλιάνου: Πρεμιέρα: 6 Ιανουαρίου 2021 στις 21.30 | Θα παραμείνει online έως 6/2
Αν σου αρέσει το ακουστικό θέατρο, ο Πάνος Βλάχος ή ο Πέτρος Λαγούτης
Το “Πάτωμα” της Ζέτης Φίτσιου είναι ένα κείμενο σαγηνευτικό μέσα στην καθαρότητά του. Μιλάει για το χθες και το αύριο του ανθρώπου και κυρίως για το σκοτεινό του σήμερα. Η ραδιοφωνική απόδοση του «Πατώματος» στοχεύει να πυροδοτήσει εικόνες και σκέψεις πάνω σε έννοιες όπως η εμπιστοσύνη, η αλληλοβοήθεια, η ανθρωπιά και να ενθαρρύνει τους ακροατές να κατανοήσουν τις ζωές των δύο κεντρικών χαρακτήρων που περιβάλλονται από μια ατμόσφαιρα “λογικού παραλόγου”, μια ατμόσφαιρα ολοένα και περισσότερο γνώριμη στους περισσότερούς μας τα τελευταία χρόνια. Παίζουν: Πάνος Βλάχος, Πέτρος Λαγούτης
Σ’ ένα δυστοπικό περιβάλλον, δύο άνδρες “συναντιούνται”, όμως δεν μπορούν να ιδωθούν. Ο ένας περπατά στην επιφάνεια του πατώματος, ενώ ο άλλος βρίσκεται από κάτω, καθώς το πάτωμα τον έχει καταπιεί. Ο “κάτω”ζητά από τον “πάνω” να τον βοηθήσει για να βγει. Είναι όμως ο άνδρας της επιφάνειας διατεθειμένος να προσφέρει τη βοήθειά του στον παγιδευμένο άνδρα; Θα θελήσει το πάτωμα να ανοίξει για να τον βγάλει από μέσα του; Οι ισορροπίες αλλάζουν συνεχώς και η φυσική υπεροχή του ενός αρχίζει να γίνεται πλεονέκτημα του άλλου. Ποιος βρίσκεται τελικά στο φως και ποιος στο σκοτάδι;
Από την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020 στο iroes.art η τέχνη του θεάτρου συναντά το πιο σαγηνευτικό επικοινωνιακό μέσο, το ραδιόφωνο. Το ραδιοφωνικό θέατρο είναι μια καθαρά ακουστική παράσταση. Χωρίς οπτικά ερεθίσματα, αναπτύσσεται μέσα από το διάλογο, τη μουσική και τα ηχητικά εφέ. Ο ακροατής έχει την ελευθερία να «δει» τους ήρωες και την ιστορία χρησιμοποιώντας τη φαντασία του.
Αν θέλεις να δεις μια νέα διαδικτυακή σειρά για την πανδημία
Η Life After Death Theatre Company σε συνεργασία με την ORKI προσαρμόζονται στις έκτακτες δύσκολες συνθήκες για κάθε καλλιτεχνική παραγωγή και στρέφονται στο διαδίκτυο, δημιουργώντας στο You Tube μια σειρά για την πανδημία και τον τρόπο που τη βιώνουμε, γυρισμένη με τους περιορισμούς που αυτή έχει φέρει, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα για εξ’ αποστάσεως γυρίσματα. Η σειρά μιλάει για την κατάσταση που βιώνουμε, τον εγκλεισμό και την κοινωνική απόσταση με χιούμορ, ρεαλισμό, σασπένς και σαρκασμό.
Παίζουν : Στέφανος Κοσμίδης, Χριστίνα Σαμπανίκου, Σωτήρης Δούβρης, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Bίκυ Αδάμου, Δημήτρης Καρατζιάς, Σπύρος Περδίου και guests-έκπληξη που εμφανίζονται ανάλογα με την πλοκή.
Αν θέλεις να τιμήσεις την μνήμη της Λούλας Αναγνωστάκη
Τρία χρόνια μετά το θάνατό της, το Θέατρο Σταθμός τιμά τη μνήμη της Λούλας Αναγνωστάκη προβάλλοντας ανήμερα των γενεθλίων της, στις 4 Δεκέμβρη, και για μια εβδομάδα, τις παραστάσεις των έργων της “Σ’ εσάς που με ακούτε” (4-7/12), “Ο ήχος του όπλου” (8-10/2) και “Ο Ουρανός Κατακόκκινος” (11-13/12) σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού του διευθυντή Μάνου Καρατζογιάννη. Στην ιστοσελίδα του θεάτρου Σταθμός stathmostheatro.gr το θεατρόφιλο κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση τις συγκεκριμένες παραστάσεις μαζί θεατρολογικό υλικό που αφορά σε αυτά τα τρία αυτά έργα καθώς και την ηχογράφηση του αφιερώματος “Στην Πόλη της Λούλας Αναγνωστάκη” που επιμελήθηκε το 2015 στο ‘Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ο Μάνος Καρατζογιάννης με τις εισηγήσεις των: Βίκτωρα Αρδίτη, Γιώργου Αρμένη, Σπύρου Βραχωρίτη, Ρούλας Γεωργακοπούλου, Κώστα Γεωργουσόπουλου, Θοδωρή Γκόνη, Ιλειάνας Δημάδη, Άκη Δήμου, Μαριλένας Ζαρούλια, Γρηγόρη Ιωαννίδη, Δηώς Καγγελάρη, Βασίλη Κατσικονούρη, Αναστασίας Κουμίδου, Σταμάτη Κραουνάκη, Όλιας Λαζαρίδου, Στέλιου Μάινα, Βίκυς Μαντέλη, Πλάτωνα Μαυρομούστακου, Ειρήνης Μουντράκη, Σοφίας Ολυμπίου, Βασίλη Παπαβασιλείου, Σίσσυς Παπαθανασίου, Έλλης Παπακωνσταντίνου, Ρένης Πιττακή, Λέανδρου Πολενάκη, Λεωνίδα Προυσαλίδη, Μιχάλη Ρέππα, Έλσης Σακελλαρίδου, Τάκη Τζαμαργιά, Nίκης Τουλουπάκη και Κωνσταντίνου Χατζή.
Αν σου αρέσουν οι ζωντανές live streaming παραστάσεις
Η Μεγάλη Χίμαιρα του Μ. Καραγάτση σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, η παράσταση – σταθμός του Θεάτρου Πορεία, που με την καθοριστική συμβολή του ποιητή και μεταφραστή Στρατή Πασχάλη εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες των τελευταίων δεκαετιών, επιστρέφει ξανά στη σκηνή του θεάτρου και προβάλλεται σε ζωντανή αναμετάδοση την Κυριακή 13/12. Έξι κάμερες υψηλής ευκρίνειας, κίνηση της μηχανής πάνω στη σκηνή, γερανός και πολλά ακόμα, θα συμβάλλουν σε νέα οπτική και εμπειρία για τους θεατές μας. Η νέα Μεγάλη Χίμαιρα είναι καθ’ οδόν. Η παράσταση θα παιχτεί ξανά και θα προβληθεί σε ζωντανή αναμετάδοση την Κυριακή 20/12 και το Σάββατο 26/12.
Αν θέλεις να ακούσεις μια δωρεάν παράσταση του Θεάτρου Τέχνης
Μπείτε στα podcasts του Θέατρου Τέχνης στο www.theatro-technis.gr και ακούστε “Αυτούς που κοιτούν”, το πρώτο audio έργο που ο Βασίλης Μαυρογεωργίου έγραψε την άνοιξη του 2020 για το ψηφιακό ρεπερτόριο του Θεάτρου Τέχνης και την παραδίδει σήμερα στο κοινό με ραδιοφωνική σκηνοθεσία και ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο κείμενο που ζωντανεύει μέσα από τους κώδικες του ραδιοφωνικού θεάτρου, είδος που με αφορμή τις συνέπειες της πανδημίας, κερδίζει έδαφος στον ελληνικό και όχι μόνο θεατρικό χώρο. Από ποιους άραγε κινδυνεύει περισσότερο ο κόσμος μας σήμερα; Από τους φανατισμένους που με συνέπεια υπερασπίζονται το συμφέρον τους ή από τους σιωπηλούς, εκείνους που δεν παίρνουν θέση ή για την ακρίβεια παίρνουν τη θέση που τους συμφέρει ανά περίσταση;