Εξι χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα κορονοϊού σε βιζόν. Η Δανία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ– έχουν αναφέρει κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 σε εκτροφεία βιζόν. Χιλιάδες έως εκατοντάδες χιλιάδες μινκ έχουν εξοντωθεί μέχρι στιγμής στην Ισπανία και τη Γιούτα των ΗΠΑ επειδή ο κορoνοϊός εξαπλώθηκε σε εκτρεφόμενους πληθυσμούς. Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν προχώρησε στην απόφαση της θανάτωσης του συνόλου των περισσότερων από 15 εκατομμυρίων βιζόν που υπάρχουν στη χώρα, εξηγώντας ότι ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του SARS- CoV-2, που μπορεί να απειλήσει την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου, μεταδόθηκε σε 12 ανθρώπους από τα ζώα αυτά.
Ένα πολιτικό δράμα παίζεται στη Δανία με την απόφαση της πρωθυπουργού να θανατώσει εκατομμύρια μινκ. Τώρα είναι η σειρά της Ολλανδίας που επίσης εκτρέφει και αναπαράγει βιζόν. Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν στην Ολλανδία περιστατικά μετάδοσης του κορονοϊού SARS-CoV-2 τόσο από ανθρώπους σε ζώα βιζόν όσο και αντίστροφα από τα βιζόν στους ανθρώπους.
Την 4η Νοεμβρίου, η Δανία διέταξε την εξουδετέρωση όλων των βιζόν στη χώρα, δηλαδή ενός πληθυσμού μεταξύ 15 και 17 εκατομμυρίων, έπειτα από την ανακάλυψη μιας μετάλλαξης του νέου κορονοϊού (Cluster 5), που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο και η οποία, σύμφωνα με την Κοπεγχάγη, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου. Ο υπουργός Γεωργίας Μόγκενς Γένσεν παραδέχθηκε, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο TV2, την απουσία “νομικής βάσης προκειμένου να ζητηθεί από τους εκτροφείς των βιζόν να σκοτώσουν τα ζώα τους εκτός των ζωνών”, όπου είχαν καταγραφεί μολύνσεις ζώων. Οι αντιδράσεις από τις οικολογικές οργανώσεις έχουν προκαλέσει την παγκόσμια κατακραυγή. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι το θέμα των βιζόν χρειάζεται περισσότερη μελέτη για να διερευνηθεί πόσο επικίνδυνες είναι οι μεταλλάξεις του κορονοϊού σε αυτά τα ζώα.
Η Πανελλήνια Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία θεωρεί προδιαγεγραμμένο το τέλος του κλάδου παγκοσμίως, ενώ απηύθυνε ερώτηση στον Ν. Χαρδαλιά για τη συσχέτιση μινκ και κρουσμάτων στην Κοζάνη. Πάνω από 50 εκατομμύρια μινκ εκτρέφονται κάθε χρόνο για το εμπόριο γούνας. Στη χώρα μας εξακολουθούν να λειτουργούν 112 εκτροφεία γουνοφόρων ζώων, κυρίως μινκ. Πάνω από μισό εκατομμύριο ζώα εκτρέφονταν στα ελληνικά εκτροφεία, μόνο και μόνο για να γδαρθούν και να τροφοδοτήσουν τη βιομηχανία της μόδας.Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε εκτροφέας φάρμας βιζόν στην Κοζάνη και νεκρά ζώα τα οποία εξετάζεται αν πέθαναν από τον ιό. Σύμφωνα με πληροφορίες του kozan.gr, στο πλαίσιο δειγματοληπτικών ελέγχων σε εργαζομένους σε φάρμες μινκ στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας προέκυψαν τα παρακάτω:
– Σε 21 rapid tests σε εργαζόμενους σε φάρμες στα Γρεβενά όλα τα δείγματα ήταν αρνητικά.
– Σε 91 rapid tests σε εργαζόμενους σε φάρμες στην Καστοριά διαγνώσθηκαν δέκα θετικά δείγματα.
– Σε 22 rapid tests σε εργαζόμενους σε φάρμες στη Φλώρινα όλα τα δείγματα ήταν αρνητικά.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Kozanimedia, Θετικά στον κορονοϊό ήταν τελικά όλα τα δείγματα από τα νεκρά, αλλά και από τα ζωντανά γουνοφόρα ζώα της φάρμας σε περιοχή του Βοϊου, στην οποία έχουν βρεθεί ήδη θετικοί ο ιδιοκτήτης-εκτροφέας, αλλά και συγγενικό του πρόσωπο. Πλέον, το πιθανότερο σενάριο είναι η θανάτωση όλων των ζώων στο εν λόγω εκτροφείο, μια απόφαση, πάντως, η οποία θα ληφθεί από τις αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, αν θανατωθούν όλα τα μινκ στα εκτροφεία Κοζάνης και Καστορίας, ο αριθμός τους θα ξεπεράσει το ενα εκατομμύριο.
Όχι στην βιομηχανία της γούνας
Το Σαν Φρανσίσκο είναι η τρίτη πόλη της Καλιφόρνιας που απαγορεύει την πώληση μη οικολογικής γούνας, μετά το Μπέρκλεϊ και το West Hollywood. Οι διάσημοι οίκοι Michael Kors, Gucci, Giorgio Armani, Hugo Boss θεωρούν τη χρήση γούνας ζώων ξεπερασμένη και υιοθετούν την οικολογική γούνα, αναγνωρίζοντας ότι πρέπει να σταματήσουν οι σκληρές πρακτικές παραγωγής γούνας. Μέχρι και η Ντονατέλα Βερσάτσε δηλώνει στον Economist ότι δεν θέλει να σκοτώνει μόδα για να φτιάξει ρούχα. Στη Νορβηγία, χώρα που ζουν με πολικές θερμοκρασίες 8 μήνες τον χρόνο, η κυβέρνηση αποφάσισε με νόμο την κατάργηση των εκτροφείων γούνας το 2025. Η οργάνωση υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων Noah χαιρέτισε την απόφαση ως μια αλλαγή στην ξεπερασμένη και απάνθρωπη επιχείρηση της γούνας μετά και τη συρρικνούμενη ζήτηση από ευαισθητοποιημένους καταναλωτές μόδας.