Ο Γκουστάβο γεννήθηκε στο Σαντιάγκο και σπουδάζει ψυχολογία στο πανεπιστήμιο Christian Humanism, συμμετείχε στις διαδηλώσεις των Χιλιανών που ζητούσαν αξιοπρέπεια και βγήκαν στους δρόμους τον Νοέμβριο του 2019.
Η ζωή του άλλαξε ριζικά την 8η Νοεμβρίου του 2019 όταν αστυνομικοί εξαπέλυσαν πυρά εναντίον των διαδηλωτών, τον πυροβόλησαν και στα δυο μάτια και τον τύφλωσαν. Μέχρι εκείνη την ημέρα ήταν ένας συνηθισμένος 21χρόνος φοιτητής που έπαιζε μπάσκετ με φίλους, έκανε βόλτες με το ποδήλατο στην πόλη και έπαιζε κιθάρα. Εκείνη την ημέρα αποφάσισε να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις των κατοίκων που ζητούσαν μια αλλαγή στην χώρα, ηττημένοι από το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής. Οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες ωστόσο βρέθηκαν αντιμέτωποι/αντιμέτωπες με την υπερβολική χρήση βίας από τις αρχές, και με αστυνομικούς που γέμιζαν τα όπλα τους με τα πυρομαχικά από μέταλλο και καουτσούκ.
Όλα ξεκίνησαν στις 18 Οκτωβρίου πέρυσι όταν οι πολίτες αγανάκτησαν έπειτά από αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ήταν απλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι των πολύχρονών κοινωνικών ανισοτήτων. “Βγήκαμε στους δρόμους για να αλλάξουμε την κατάσταση αυτή, να απαιτήσουμε ένα τέλος στην φτωχοποίηση και μια ισότιμη πρόσβαση στην παιδεία, την υγεία και καλύτερες συντάξεις για τους παππούδες μας” λέει ο Γκουστάβο σε συνέντευξη του στο TIME.
Όμως το αίτημα για μια ανθρώπινη ζωή μπορεί να έχει βαρύ τίμημα στη Χιλή. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα επιστρέψεις σπίτι σου σώος και αβλαβής όταν αντιμετωπίσεις τους Carabineros. 12.500 άτομα τραυματίστηκαν αυτές τις έξι εβδομάδες των διαδηλώσεων και τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν από τη Χιλιανή αστυνομία. Το μήνυμα ήταν σαφές, καταπνίξτε τη διαδήλωση με κάθε τρόπο.
Δεν είναι εύκολο να χάνεις την όρασή σου. Ο Γκουστάβο έπρεπε να μάθει πώς να κρατάει το πιρούνι για να τρώει. Έπρεπε να μάθει από την αρχή να παίζει μουσική στο πιάνο. Τον δυσκολεύει ακόμη να βγαίνει στο δρόμο με το μπαστούνι. Τον αγχώνουν οι θόρυβοι. Αποπροσανατολίζεται. Το Μάρτιο του 2020 επισκέφθηκε ξανά το ίδιο σημείο που τον πυροβόλησαν. Ως διαδηλωτής. Είναι σημαντικό για εκείνον να δουν όλοι τι σημαίνει αστυνομική βία. Το πλήθος του κόσμου έσπευσε να τον ευχαριστήσει και να τον συγχαρεί για το θάρρος του. Αυτή η αλληλεγγύη του δίνει κουράγιο. Έχει πίστη στον αγώνα για δικαιοσύνη. Εννέα μήνες μετά την απόπειρα δολοφονίας, συνέλαβαν τον αστυνομικό Κλαούντιο Κρέσπο. Η κυβέρνηση της Χιλής δεν είναι στο απυρόβλητο.
Η Διεθνής Αμνηστία μας καλεί σε δράση για την απονομή δικαιοσύνης υπέρ του 21χρόνου Χιλιανού Gustavo. Στείλτε επιστολή στον Εθνικό Εισαγγελέα Jorge Abbott Charme ζητώντας του να διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες των αστυνομικών που εμπλέκονται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων την περίοδο της κοινωνικής αναταραχής, και ιδιαίτερα της παραβίασης που υπέστη ο Gustavo Gatica.