Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Ο βασικός τρόπος που μπορούμε να βοηθήσουμε την κατάσταση είναι να τηρούμε τα μέτρα προστασίες, ειδικά τις μάσκες και τις αποστάσεις. Σαφώς είναι δύσκολο, σαφώς παίζουμε με τα όρια μας, σαφώς για πολλούς συνεπάγεται οικονομικό πρόβλημα, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου δείχνει να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα ακόμη κι αν πλήττεται σε μεγάλο βαθμό.
Πέρα όμως από την ατομική ευθύνη, υπάρχει και η πολιτική ευθύνη για τη διαχειριση της πανδημίας. Οι εικόνες απερίγραπτου συνωστισμού στα ΜΜΜ λόγω έλλειψης επαρκούς αριθμού οχημάτων είναι ζήτημα που θίγεται επιφανειακά και μόνο, παρά το γεγονός ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας μετακινείται για τις καθημερινές του ανάγκες αποκλειστικά με τις συγκοινωνίες. Ο πραγματικός όμως ελέφαντας στο δωμάτιο είναι οι εικόνες που έρχονται από τους ναούς της χώρας. Για αυτή -την επίσης απαράδεκτη- κατάσταση ακούμε μερικές νουθεσίες.
Συγκενρώσαμε λοιπόν πέντε ειδήσεις που αφορούν τον συνωστισμό σε πλατείες, αλλάξαμε το context, και καθόλου μαγικά εξακολοθούν να βγαζουν νόημα. Γιατι όσο και αν είναι “ανεύθυνοι” οι νέοι, το ίδιο είναι η ιεραρχία της χώρας. Αρχικά, σκεφτήκαμε ότι είναι αστείο. Όμως, ξέρεις κάτι, δεν είναι και τόσο.
Υπάρχουν νέοι άνθρωποι που εργάζονται στον χώρο της εστιάσης και βάζουν πλάτη ενω τα οικονομικά τους βουλιάζουν. Την ίδια ώρα στις εκκλησίες να γίνεται πανικός απλά και μόνο γιατί κάποιοι βλέπουν εκεί μια δεξαμενή ψηφοφόρων την οποία δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν.
Είναι ιδιαίτερα προκλητικό να μένουν κλειστά θέατρα (ή να λειτουργούν με 30% πληρότητα), δηλαδή τεχνικοί και ηθοποιοί να μένουν χωρίς μεροκάματα και την ίδια στιγμή να επιτρέπεται δεκάδες άνθρωποι να λαμβάνουν τη Θεία Κοινωνία από το ίδιο κουτάλι ή να σχηματίζουν ουρές έξω από εκκλησίες για να πάρουν αντίδωρο.
Είναι τουλάχιστον “άβολο” να δεχόμαστε ότι είναι οκ η απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά την ίδια στιγμή να αποδεχόμαστε ότι είναι οκ να συγκεντρώνονται πιστοί για να ευλογηθούν από τη χάρη ενός αγίου.
Καθώς λοιπόν τα κρούσματα αυξάνονται, ο θάνατος γίνεται κομμάτι των ειδοποίησεων που σκάνε στο κινητό, το μόνο που έχουμε να κάνουμε για όσο συνεχίζουμε να βλέπουμε τέτοιες εικόνες από τις εκκλησίες είναι να ακούσουμε τη συμβουλή του καθηγητή φαρμακολογίας, Δημήτρη Κούβελα “όποιος θέλει αισιοδοξία, παίρνει ναρκωτικά“.