Ξέρεις εκείνη την παροιμία με την κατσίκα του γείτονα; Που αντί να θες το καλό το δικό σου, προτιμάς το κακό του άλλου, του διπλανού σου; Ε, στο Πορτοφίνο η έκφραση βρίσκει την εφαρμογή της. Με αντικείμενο της έριδας τα… air-condition καθώς παίζουν «καρφωτές»!

Ναι, απαιτούνται εξηγήσεις, γιατί αλλιώς η άνωθεν πρόταση δεν βγάζει και ιδιαίτερο νόημα. Πρώτα οι συστάσεις. Το Πορτοφίνο είναι… φίνο. Ο πλουσιότερος δήμος της Ιταλίας, ένα παράκτιο πανέμορφο χωριουδάκι, με πολύχρωμα κτήρια, που επισήμως έχει 379 κατοίκους. Πόλος έλξης πλουσίων και διάσημων, με την πάροδο των ετών απέκτησε ένα status αίγλης ως τόπος.

Όλα καλά ως εδώ, με μια λεπτομέρεια. Στο Πορτοφίνο ισχύει αυστηρός περιορισμός για τα air-condition. Επειδή χωροταξικά βρίσκεται εντός των ορίων περιφερειακού εθνικού πάρκου με απόφαση του ιταλικού κράτους από το μακρινό 1935. Παλαιότερα απαγορευόταν αυστηρά η εγκατάσταση AC μονάδων. Για να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας και η αρχιτεκτονική του μέρους

Το θέμα ωστόσο είναι πως πλέον κάνει πολύ περισσότερη ζέστη από παλιά. Ένεκα της κλιματικής κρίσης, τα καλοκαίρια γίνονται μαρτυρικά για τους κατοίκους και τους τουρίστες. Οι κανονισμοί λοιπόν χαλάρωσαν. Με τον όρο ο ιδιοκτήτης του οικήματος να λαμβάνει ειδική άδεια από τις τοπικές αρχές και να διασφαλίζει πως τα air – condition θα τοποθετηθούν με διακριτικότητα χωρίς να αλλοιώνουν τη φυσική ομορφιά του Πορτοφίνο, στα στενά του γραφικά σοκάκια.

Το θέμα, ωστόσο, είναι πως… δεν παίζουν όλοι με τους κανόνες. Ως εκ τούτου, η τοπική αστυνομία κάνει περιπολίες για να εντοπίσει παράνoμα AC, κάποιες πληροφορίες έλεγαν πως επιστρατεύτηκαν ως και drones, πρόκειται όμως πιθανότατα για υπερβολές.

Το όλο θέμα έχει προκαλέσει μεγάλες διαμάχες και ανάμεσα στους κατοίκους, που ψάχνουν ποιος μπορεί να κρύβει AC. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις που κάποιοι πάνε επίσκεψη σε άλλα σπίτια και τραβάνε φωτογραφίες για να καταδώσουν τους παράτυπους γείτονες! Ο… Χλαπάτσας από «Της Ελλάδος τα Παιδιά» θα ήταν περήφανος.

Το σίγουρο είναι πως από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο βρέθηκαν 25 παρατύπως εγκατεστημένα air – condition και άλλα 15 από τον Ιούνιο, όταν δηλαδή άρχισε να καλοκαιριάζει για τα καλά. Θεωρητικά οι παραβάτες κινδυνεύουν με πρόστιμα που φτάνουν ως και τα 43.000 ευρώ. Στην πράξη, ο σκοπός των τοπικών αρχών δεν είναι να τιμωρήσουν αλλά να προστατέψουν τον τόπο τους. Οπότε αυτά συνήθως λύνονται στο μιλητό.

Η υπερβολική ζέστη είναι μεγάλο πρόβλημα στην Ιταλία και όχι μόνο, είναι κατανοητό ο κόσμος να κάνει ό,τι μπορεί για να δροσιστεί. Μόνο που υπάρχουν κανόνες. Στο Πορτοφίνο, λόγω εθνικού πάρκου, απλά είναι πιο αυστηροί από αλλού.