Ελλάδα. Η χώρα του ήλιου και της θάλασσας. Η χώρα που σου «μιλάει» η Ιστορία και ζεις το μύθο σου. Κι αφού κάναμε promotion (αν ο ΕΟΤ ενδιαφέρεται, να μας ενημερώσει να στείλουμε βιογραφικό…) πάμε και στην πικρή αλήθεια. Όχι αυτή που πλασάρουμε δηλαδή στους τουρίστες…

Η Ελλάδα δεν είναι και πολύ ωραία για τους κατοίκους της. Η Ελλάδα κρύβει εκπλήξεις σε διάφορα επίπεδα, όχι ευχάριστες. Ένας τουρίστας, μέσω Reddit, μοιράστηκε ένα από τα πράγματα που συνάντησε ενόσω γυρνούσε στα μέρη μας και του έκανε τεράστια εντύπωση. Ποιο; Ότι πολλά αυτοκίνητα, αναλογικά, δεν έχουν πινακίδες κυκλοφορίας.

«Ταξιδεύω καιρό στην Ελλάδα και έχω δει πολλά αυτοκίνητα (κυρίως παρκαρισμένα, αλλά και μερικά εν κινήσει) χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας (μπροστά και πίσω). Αυτή η φώτο είναι από σήμερα το πρωί στην Αρτέμιδα. Είναι αυτό νόμιμο; Γιατί ο κόσμος αφαιρεί τις πινακίδες από το αυτοκίνητό του; Ή μήπως κάποιος τις έκλεψε; Σε άλλες χώρες, αυτό το αμάξι θα το είχε σηκώσει γερανός της Αστυνομίας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», έγραψε στο Reddit. Και ανέβασε μαζί, ως πειστήριο, αυτή τη φωτό:

Ο λαός του Reddit προσέτρεξε σε βοήθειά του για να του εξηγήσει τι παίζει, για να τον μυήσει στην Ελλάδα πέρα ή παράλληλα από το “live your myth” των τουριστών. Ιδού οι καλύτερες απαντήσεις που εντοπίσαμε:

«Τρία σενάρια:

-Δεν μπορεί να πληρώσει τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας.

-Του αφαιρέθηκαν οι πινακίδες για κάποια οδική παράβαση

-Παρκάρει παράνομα και αφαιρεί τις πινακίδες όταν σταθμεύει ελπίζοντας ότι ο αστυνομικός δεν θα νοιαστεί, θα προχωρήσει και δεν θα κόψει κλήση»

@@@

«Άλλο ένα κατάλοιπο της κρίσης: Πολλοί έχασαν τη δουλειά τους, το εισόδημα μειώθηκε, οι φόροι αυξήθηκαν. Τα πιο πολύ ρυπογόνα αυτοκίνητα (μεγαλύτερα και με μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου) φορολογούνται περισσότερο.

Όταν καταθέτεις τις πινακίδες, δεν χρειάζεται να πληρώσεις τέλη, το αυτοκίνητό σου θεωρείται “σε αποθήκη” (υποτίθεται βέβεια ότι “αποθηκεύονται” σε γκαράζ).

Μπορείς να ρωτήσεις, εάν δεν μπορεί κανείς να ανταποκριθεί οικονομικά στους φόρους για τη Mercedes του γιατί να μην την πουλήσει; Λοιπόν, οι Έλληνες δεν είναι τόσο καλά εκπαιδευμένοι στον καταναλωτισμό, καθώς η χώρα ήταν αρκετά φτωχή μέχρι ας πούμε πριν από 50 χρόνια.

Δεν είναι τόσο εύκολο να πουλήσεις ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο (εμπλέκεται κάποια γραφειοκρατία, σε αντίθεση με τις Πολιτείες όπου πληρώνεις μόνο σε μετρητά και παραδίδεις την ταξινόμηση). Επίσης, για τους ίδιους λόγους, δεν είναι εύκολη απόφαση να χωρίσεις τους δρόμους σου με την πολυαγαπημένη σου Mercedes. Αυτό είναι το αποτέλεσμα.

Όλα τα παραπάνω αναφέρονται σε σταθμευμένα αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες. Αν είδες αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες να κινείται, ένα πιο περίεργο θέαμα, αυτό είναι γιατί πάρκαρε κάπου παράνομα και οι πινακίδες του αφαιρέθηκαν κατά τον έλεγχο τροχαίας, για να επιστραφούν όταν πληρωθεί το πρόστιμο ή/και λίγο αργότερα. Αυτά τα αυτοκίνητα πιθανότατα μόλις επέστρεφαν στο σπίτι αφού τους πήραν τις πινακίδες»/

@@@

«Πιθανώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους φόρους που πληρώνουμε ετησίως για τη χρήση του αυτοκινήτου. Ακόμα ένα παράδειγμα των λαμπρών φορολογικών μας μυαλών που έχουμε εδώ»