Μεγάλη Εβδομάδα διανύουμε, όσο να το πεις ήταν ταιριαστό το θέμα της έρευνας που διεξήγαγε η Kapa Research – σαν να κάναμε μια (έρευνα) για το ποδόσφαιρο λίγο πριν από το Euro 2024 (κοντοζυγώνει). Είναι, βεβαίως, juicy μία ή άλλη ως concept, ανεξαρτήτως timing δηλαδή. «Πιστεύετε στον Θεό;», τέθηκε, μεταξύ άλλων θρησκευτικών φύσεως ζητημάτων, το ερώτημα στους Έλληνες, δειγματοληπτικά (1.469 άτομα σε όλη τη χώρα)…
Να πούμε βέβαια πως η συγκεκριμένη ερώτηση από μόνη της είναι εξόχως αόριστη και γενικόλογη. Σε ποιον Θεό πιστεύεις, γιατί πιστεύεις, τι πιστεύεις είναι πολλά τα «γύρω γύρω» που μένουν αναπάντητα.
Η συγκεκριμένη προσέγγιση είναι στην ουσία απόλυτα επικεντρωμένη στην Ορθοδοξία. ΟΚ, κατανοητό, στην Ελλάδα ζούμε και μένουμε, αλλά δεν παύει να είναι κάπως αντιεπιστημονικό, σίγουρα ελλιπές – γνώμη μας.
Επίσης δεν το είδαμε κάπου, δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένας ξεκάθαρος ηλικιακός διαχωρισμός; Μαζί και ποιο είναι το επίπεδο μόρφωσης των ερωτηθέντων και πώς/αν αυτό επηρεάζει τις απαντήσεις τους; Μια ή άλλη, αφού αυτά διάλεξαν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, με αυτό θα κινηθούμε και εμείς ως βάση. Με τα στοιχεία δηλαδή που προέκυψαν.
Τι απάντησαν για τον Θεό, την Εκκλησία και ενδεχόμενο διαχωρισμό με το κράτος
Στο ερώτημα «Πιστεύετε στον Θεό;», οι θετικές απαντήσεις (Ναι / Μάλλον Ναι) έφτασαν αθροιστικά το 73% (58%+15%). Σε αντιδιαστολή, το 25% τείνει περισσότερο ή λιγότερο προς την αθεΐα (Μάλλον Όχι / Όχι, 8%+17%), ενώ ένα 2% των ερωτηθέντων μπορεί να προσεγγιστεί ως αγνωστικιστές (ή απλά αδιάφοροι επί του ζητήματος) καθώς πήραν την επιλογή Δεν Ξέρω / Δεν Απαντώ.
Το 73% που δηλώνουν πιστοί είναι αισθητά μειωμένο σε σχέση με το 2005, όταν και έφτανε το 92%.Οι ειδικοί λένε πως διάφορα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν ή εντάθηκαν όλο αυτό το διάστημα (έκρηξη της τεχνολογίας, οικονομική κρίση, πανδημία, πολεμικές συγκρούσεις) οδήγησαν στη μείωση του εν λόγω ποσοστού.
Κι από αυτό το 73% πάντως, στην Εκκλησία μόνο ένα 28% πηγαίνει τακτικά, τουλάχιστον 1 φορά το μήνα. Εξόχως ενδιαφέρον υπό αυτό το πρίσμα πως όλο και περισσότεροι, πιστοί και μη, τάσσονται υπέρ του διαχωρισμού Εκκλησίας και Κράτους – οι 7 στους 10, πάνω κάτω δηλαδή όσοι (ακόμα) πιστεύουν.
Σε κάθε περίπτωση, ΝΙΚΗ και Ελληνική Λύση (aka Βελόπουλος) τρίβουν τα χέρια τους με τέτοια γκάλοπ καθώς γίνεται σαφές πως έχουν δυνητικά κοινό να τραβήξουν, εν όψει ευρωεκλογών αρχικά, και να ζήσουν έτσι το θαύμα τους….