Να το πούμε ευθύς εξαρχής, αυτονόητο πρέπει να είναι, αλλά έλα που δεν είναι πάντα. Τα ασανσέρ στο μετρό δεν είναι εκεί για όποιον βαριέται να ανεβεί τις σκάλες. Προορίζονται για να εξυπηρετούν συμπολίτες μας με κινητικές δυσκολίες, ηλικιωμένους, γονείς με καροτσάκια, όσους κουβαλάνε αποσκευές. Όσους το έχουν ανάγκη δηλαδή, πραγματική και ουσιαστική.
Κι αφού το «λύσαμε» αυτό, πάμε παρακάτω. Τα ασανσέρ στο μετρό, για κάποιον λόγο που πραγματικά αδυνατούμε να δεχτούμε, χαλάνε συχνά. Πάρα πολύ συχνά. Πολύ συχνότερα από αυτό που θα ήταν το νορμάλ, έστω. «Ο ανελκυστήρας είναι εκτός λειτουργίας». Αν μας δίνανε 1 ευρώ για κάθε φορά που έχουμε ακούσει αυτήν την ανακοίνωση σε κάποιον σταθμό του μετρό, θα είχαμε φτιάξει ένα γερό κομπόδεμα.
Τι φταίει και χαλάνε τόσο συχνά τα ασανσέρ στο μετρό
Δεν γίνονται τακτικά οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης; Χρησιμοποιούνται πιο φτηνά ανταλλακτικά από ό,τι θα έπρεπε; Είναι κακή εξ αρχής η ποιότητα των υλικών και τα «μπαλώματα» δεν μπορούν να χτυπήσουν τη ρίζα του ζητήματος; Δεν επαρκεί το διαθέσιμο budget; Γίνεται κατάχρηση από κόσμο που δεν το χρειάζεται πραγματικά; Μπλέκεται το πράγμα στις αρμοδιότητες και στη γραφειοκρατία;
Θέτουμε τα ερωτήματα δυνατά, που φανταζόμαστε όλα εξηγούν περισσότερο ή λιγότερο το πρόβλημα, με την ελπίδα πως έτσι θα ξεκινήσει η συζήτηση. Η ουσία είναι πως δεν μιλάμε για κάτι που πάει σε κατηγορία «έλα μωρέ τι να κάνουμε, έτσι είναι». Το είπαμε, το ξαναλέμε: Τα ασανσέρ στο μετρό έχουν πολύ συγκεκριμένο ρόλο, πολύ σημαντικό.
Και σκεφτείτε, πως συχνά, λιγότερο μεν αλλά και πάλι αρκετά, χαλάνε και οι κυλιόμενες σκάλες. Οπότε μετά, το ανέβασμα για τους ανθρώπους με δυσκολία στη μετακίνηση γίνεται από πολύ δύσκολο ως αδύνατο. Για τους περισσότερους από εμάς είναι μια αναποδιά, ένα «γαμώτο» της στιγμής, αλλά για άλλους είναι βάσανο κανονικό, πηγή τρόμου και απελπισίας.
Το app που ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο για τα ασανσέρ στο μετρό
Οφείλουμε να πούμε πως οι αρμόδιοι δεν είναι αδιάφοροι. Το παλεύουν όσο μπορούν και συνήθως επισκευάζουν γρήγορα τις ζημιές. Μόνο που τα… ρημάδια τα ασανσέρ χαλάνε και πάλι, ξανά και ξανά.
Έχει βγει μάλιστα πλέον και app που ενημερώνει σε real time ποιοι ανελκυστήρες είναι χαλασμένοι στο μετρό. Αμφίβολο βέβαια κατά πόσο είναι βολικό για κάποιον να κατέβει σε άλλο σταθμό από αυτόν που επιθυμεί να πάει, αλλά ΟΚ, τουλάχιστον το να το ξέρει από πριν, είναι κάτι.
Κι αν δεν σας πείσαμε για όλα αυτά, δείτε παρακάτω βίντεο που είχε ανεβάσει λίγο παλαιότερα στο Instagram η Παραολυμπιονίκης Αλεξάνδρα Σταματοπούλου θέλοντας, μέσω της καθημερινότητάς της, να ευαισθητοποιήσει κόσμο, να φέρει το θέμα στην επικαιρότητα.
Αντί επιλόγου, να πούμε τούτο: Μια κοινωνία που δεν σέβεται τους λιγότερο δυνατούς της, είναι μια ελλιπής κοινωνία. Μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό. Κανείς δεν είναι άτρωτος, κανείς δεν πρέπει να αδιαφορεί. Για τον εαυτό του και τους γύρω του.