Λοιπόν, μην βιαστούμε, με αυτή τη λογική (;) που συχνά έχουμε να κοιτάμε ως εκεί που φτάνει η μύτη μας και μόνο, πως καλά είμαστε επειδή οι 99 από τις 100 πόλεις στον πλανήτη με την χειρότερη ποιότητα αέρα βρίσκονται στην Ασία και οι 83 (!) στην Ινδία – συνολικά πάντως, Πακιστάν και Μπαγκλαντές είναι οι πιο μολυσμένες χώρες εκεί έξω.
Δεν σημαίνει πως επειδή οι άλλοι είναι χάλια, εμείς είμαστε καλά. Κάθε άλλο. Σύμφωνα άλλωστε με την ετήσια έκθεση για το 2023 του IQAir, που μελετάει στοιχεία για την ποιότητα του αέρα παγκοσμίως, οι περισσότερες χώρες δεν είναι εναρμονισμένες με τις οδηγίες του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) για τα αιωρούμενα σωματίδια (PM2.5).
Βασικά μόνο 7 (Αυστραλία, Εσθονία, Φινλανδία, Γρενάδα, Ισλανδία, Μαυρίκιος και Νέα Ζηλανδία) είναι ΟΚ με την κατευθυντήρια γραμμή που έχει δοθεί από τους αρμόδιους. Επίσης, μόλις το 9% των 7.800 πόλεων που αναλύθηκαν παγκοσμίως πληρούσαν τα κριτήρια.
Και στο «χωριό» μας; Τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Είμαστε η 57η χειρότερη χώρα στον κόσμο αναφορικά με την ποιότητα του αέρα. Με κίτρινο χρώμα ως δείκτη, στην κατηγορία «μέτρια».
Στα περισσότερα σημεία που έγιναν έρευνες, τα πράγματα δεν ήταν καλά. Η Αθήνα καταγράφει ανά περιοχές ποσοστά 2-6 φορές υψηλότερα από την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ για τα αιωρούμενα σωματίδια. Με τα χειρότερα (ποσοστά) να καταγράφονται στο Ίλιον.
Προβληματικά είναι τα συμπεράσματα της έκθεσης και για Θεσσαλονίκη, Αγρίνιο, Ξάνθη. Στον αντίποδα, ο Άγιος Μάρκος, στην Κέρκυρα, είναι στο «πράσινο» στους υπό μελέτη δείκτες και άρα παίρνει τον άτυπο τίτλο της πιο καθαρής πόλης στην Ελλάδα.
Λέμε ότι «είμαστε ό,τι τρώμε», αλλά το ίδιο ισχύει και για τον αέρα. Η ποιότητα αυτού που αναπνέουμε θα έπρεπε να είναι κάτι το αδιαπραγμάτευτο. Δεν είναι όμως, δυστυχώς, όπως φανερώνει εύγλωττα (και) η εν λόγω έρευνα. Και ο κίνδυνος για την υγεία δισεκατομμυρίων ανθρώπων είναι ανυπολόγιστος.
Σύμφωνα με τους αρμοδίους, για τα πιο μολυσμένα μέρη στον κόσμο, εκτιμάται πως το κόστος είναι από 3 ως 6 λιγότερα χρόνια στο προσδόκιμο ζωής. Και βεβαίως, κατακόρυφη άνοδος ασθενειών που συνδέονται ακριβώς με την ποιότητα του αέρα και σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν αποφευχθεί. Τα λέει όλα τούτο: Ένας στους εννέα θανάτους παγκοσμίως οφείλεται στην ατμοσφαιρική ρύπανση…