Το χωριό Fanzara πολύ κοντά στη Βαλένθια της Ισπανίας, το οποίο απαριθμεί μόλις 323 μόνιμους κατοίκους, έχει γίνει πια η παγκόσμια μητρόπολη της street art. Οι πολίτες βλέποντας τους νέους να εγκαταλείπουν το χωριό για να δουλέψουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Έφτιαξαν, έτσι, ένα μουσείο για graffiti και προσκάλεσαν τους διασημότερους καλλιτέχνες της χώρας να ζωγραφίσουν εκεί. Σε λίγο καιρό, η αστική τέχνη ήταν κομμάτι της καθημερινότητας του χωριού, συνεισφέροντας μάλιστα σε μεγάλο βαθμό στην οικονομία του.
Για να τους προσελκύσουν, τους παρείχαν στέγη και τροφή για όσες μέρες ήταν αναγκαίο και σε αντάλλαγμα τους ζητούσαν να ζωγραφίσουν τους τοίχους σε σπίτια και αυλές που χρειάζονταν συντήρηση. Οι κάτοικοι, υποδείκνυαν μέρη όπου οι καλλιτέχνες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν, ωστόσο δεν παρενέβησαν καθόλου στο περιεχόμενο της τέχνης, κάτι που οι «γκραφιτάδες» εκτίμησαν ιδιαίτερα.
Για πολλούς street artists, το Fanzara έγινε αργά ή γρήγορα μια πρόκληση. Ένας από αυτούς δήλωσε στον Guardian πως «είναι πολύ όμορφο θέαμα να βλέπεις έναν 25χρονο να ζωγραφίζει τοίχους και δίπλα του ηλικιωμένοι να παρακολουθούν με θαυμασμό και να ρωτούν τι και πώς ζωγραφίζεται».
Το μουσείο αποκαλείται «μισοτελειωμένο» καθώς όπως υποστηρίζουν οι χωρικοί, θα συνεχίσει να εξελίσσεται συνεχώς δημιουργώντας νέες προοπτικές και νέες δραστηριότητες για όποιον καλλιτέχνη θέλει να συμμετάσχει στην προσπάθεια.
Αυτή τη στιγμή στο χωριό, το 20% των κατοίκων απασχολείται σε εργασίες σχετικές με το μουσείο ενώ έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι επισκέψεις τόσο από τουρίστες όσο και από πανεπιστήμια που συρρέουν για να θαυμάσουν και να αναλύσουν το επιτυχημένο οικονομικό μοντέλο του Fanzara.