Συναντήσαμε τον Δημήτρη Παπανικολάου στο Λατίνι, στη Βάρκιζα. Οι θέσεις του, οι στόχοι του και ο ρεαλιστικός τρόπος που αντιμετωπίζει τον αυτισμό ήταν σαφής. Το ίδιο και οι προσδοκίες που έχει τόσο από τον εαυτό σου όσο και από την κοινωνία. Προτιμά τη λέξη «μοναδικότητα», παρά τη «διαφορετικότητα. Πιστεύει πως μιλώντας ανοιχτά για τον αυτισμό οι άνθρωποι εκπαιδεύονται και πως «οι καλοί γίνονται καλύτεροι και οι κακοί παριστάνουν τους καλούς, γιατί δεσμεύονται από την κοινωνία». Είναι κάθετος πως οι οικογένειες ατόμων στο φάσμα είναι δεμένες και μια καλά εκπαιδευμένη κοινωνία δεν θα τις «χάνει».
«Η λέξη “αυτισμός” είναι ταμπού», μάς είπε, κάνοντας σαφές, ακόμα κι αν είναι σκληρό, πως το να μαθαίνει ένας γονέας πως το παιδί του είναι στο φάσμα είναι δύσκολο στην αρχή. Όσο ερευνά, όμως, αντιλαμβάνεται τις δυνάμεις και τα πλεονεκτήματά του. Μιλώντας για την απόφαση να κάνει γνωστή τη δική του διάγνωση με Άσπεργκερ, εξήγησε πως «έβαλα τον εαυτό μου μπροστά και μίλησα για τη δική μου διάγνωση, γιατί έτσι οι καλοί θα γίνουν καλύτεροι και οι κακοί θα παριστάνουν τους καλούς, γιατί δεσμεύονται από την κοινωνία σε αυτά τα θέματα».
«Κατάφερα να βάλω στο πλάι μου τον Νίκο Γκάλη και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, δυο ανθρώπους που δεν χωράνε σε μια μπάλα μπάσκετ. Είναι κοινωνικά σύμβολα», συνέχισε. Θεωρεί πως μια σωστή διάγνωση είναι λυτρωτική, μιας και βάζει κάτω από μια ομπρέλα, μια έννοια, διάφορες δυσκολίες που βιώνει ένα άτομο στην καθημερινότητά του, χωρίς να μπορεί να τις εξηγήσει. «Να μη φοβηθεί κάποιος που μάς ακούει να διαγνωστεί, αν κάτι νιώθει ότι παλεύει μέσα του, ότι κάτι δεν του βγαίνει, ότι τον παρεξηγούν οι άλλοι. Με μια σωστή διάγνωση κάνεις το μειονέκτημά σου πλεονέκτημα».
Ναι, ο Δημήτρης Παπανικολάου μάς μίλησε για τον αυτισμό, που είναι ακόμα ταμπού, για την απόφασή του να δημοσιοποιήσει τη δική του διάγνωση με Άσπεργκερ, απελευθερώνοντας και την κόρη του από το «ταμπού», το UniquAll και όλες τις δράσεις και τις αλλαγές που προσπαθεί να πραγματοποιήσει, αφήνοντας πιο έτοιμη την κοινωνία για μοναδικούς ανθρώπους και τις οικογένειές τους.
Δες τη συνέντευξή του εδώ: