Το να μεγαλώνεις ένα παιδί φέρνει τεράστια χαρά, αλλά ταυτόχρονα είναι και σημαντική ευθύνη. Ειδικά όταν διαπιστώνεις ότι στην προσπάθεια σου να τους εξηγήσεις τον κόσμο, σκοντάφτεις διαρκώς σε παρωχημένα στερεότυπα σχετικά με το ρόλο και τη θέση των δύο φύλων. Ξαφνικά, βρίσκεσαι στην παράξενη και δύσκολη θέση να απαντήσεις στην ερώτηση ενός μικρό αγοριού «Γιατί μόνο τα κορίτσια κάνουν μπαλέτο;» ή θα πρέπει να σκεφτείς κάτι ειλικρινές και πειστικό όταν ένα κοριτσάκι θα αναρωτηθεί εύλογα γιατί πολλά, πάρα πολλά από τα παιχνίδια της είναι ροζ.
Εμείς αγαπάμε τους γονείς που προσπαθούν με απλές καθημερινές πράξεις να αλλάξουν έναν κόσμο που είναι δομημένος με τους κανόνες της πατριαρχίας. Είναι αυτό που έλεγε στη Ζωή Δημητρίου ο Βασίλης Νανούρης, δημιουργός της σελίδας «Μη γεννήσεις κοριτσάκι» σχετικά με την προσπάθεια χτισίματος μιας «μιας συμπεριληπτικής γλώσσας μέσα από τις καθημερινές σου πρακτικές. Να μπορείς να αντιληφθείς το συστημικό παιχνίδι εξουσίας, που στήνεται γύρω από το επονομαζόμενο “αντρικό φύλο”. Αυτό, δηλαδή, που η πατριαρχία έχει θέσει ως κυρίαρχο κέντρο του παιχνιδιού». Είναι αυτό το συναίσθημα που μοιράζεται ο Θανάσης Κουρλαμπάς κάθε φορά που μιλάει για το πόσο ευτυχισμένος είναι ο γιος του στα μαθήματα μπαλέτου.
Κάπως έτσι, ένας «σούπερ» μπαμπάς στις ΗΠΑ κουράστηκε να διαβάζει στις κόρες του ιστορίες της Disney που ναι μεν τις αγαπούν, αλλά είναι γεμάτες από στερεότυπα. Έφτιαξε λοιπόν ένα ακάουντ στο Tik Tok και εκεί παρουσίαζε πώς αλλάζει τις γνωστές ιστορίες της Disney ώστε να αντοποκρίνονται σε έναν κόσμο περισσότερο συμπεριληπτικό, που ενισχύει την ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα και συμβάλλει στη χειραφέτηση.
Παρόλα αυτά, δεν στάθηκαν όλοι στο πλευρό του. Ορισμένοι κάνουν λόγο για μια μορφή αναθεωρητισμού και λογοκρισίας. Χμ… δεν είμαστε βέβαιοι. Ρίξε μια ματιά και εσύ στις προτάσεις τους:
Η Μέριντα
Η Μέριντα φτιάνει μπισκότα και ζητά λίγη βοήθεια στο μαγείρεμα. Τα αγόρια αρνούνται και εκείνη παρόλα αυτά τους προσφέρει μπισκότα.
Στη νέα εκδοχή…
… η Μέριντα θα τους δώσει μπισκότα μόνο αν εκείνα πλύνουν τα πιάτα.
Η Ραπουνζέλ
Η Ραπουνζέλ συμμετέχει σε ένα διαγωνισμό μαγειρικής τον οποίο και κερδίζει. Ο φίλος της την επικροτεί.
Στη νέα εκδοχή…
… η Ραπουνζέλ είναι η καλύτερη φοιτήτρια της χρονιά της και ο φίλος της για την ευχαριστήσει της φτιάχνει εκείνος μια πίτα.
Η Σταχτοπούτα
Η Σταχτοπούτα είναι αναγκασμένη να κάνει όλες τις δουλειές του σπιτιού και της φέρονται άθλια. Στο μυαλό της μόνο ένας πρίγκηπας μπορεί να τη σώσει.
Στη νέα εκδοχή…
…η Σταχτοπούτα διεκδικεί τα δικαιώματά της και έχει η ίδια έλεγχο πάνω στη ζωή της.
Ξανά η Σταχτοπούτα
Στην κλασική εκδοχή, η Σταχτοπούτα πηγαίνει στο χορό, συναντά τον πρίγκηπα αι τον γοητεύει.
Στη νέα εκδοχή…
…η Σταχτοπούτα βρίσκει ξανά τον έρωτα στο βασιλικό χορό στο πρόσωπο μιας κοπέλας με κίτρινο φόρεμα.
Η Ωραία και το Τέρας
Το τέρας είναι λυπημένο και η Ωραία τού φτιάχνει Brownies.
Στη νέα εκδοχή…
…η Ωραία δουλεύει όλη τη μέρα και μόλις επιστρέφει κουρασμένη, το Τέρας της έχει φτιάξει brownies.
Η μικρή γοργόνα
Η Άριελ αλλάζει το σώμα της, εγκαταλείπει τους φίλους και την οικογένειά της και αφοσιώνεται ως νοικοκυρά στον πρίγκηπα Έρικ.
Στη νέα εκδοχή…
Η Άριελ δεν μαγειρεύει, αλλά παραγγέλνει πίτσα. Ο πρίγκηπας την τρώει με πιρούνι, του ρίχνει ΤΥΝ και βρίσκει νέο έρωτα στο Tik Tok.
Η Χιονάτη και οι 7 νάνοι
Στην κλασική εκδοχή ο Σοφός «βοηθά» τη Χιονάτη στο σκούπισμα του σπιτιού απλώς κρατώντας το φαράσι. Κουράστηκε…
Στη νέα εκδοχή…
…ο Σοφός καθαρίζει μόνος του το σπίτι.
Η πριγκίπισσα Τιάνα
Η Τιάνα μαγειρεύει όλη μέρα για τον αγαπημένο της.
Στη νέα εκδοχή…
… ο αγαπημένος της μαθαίνει να μαγειρεύει.