Δυο ερωτευμένοι άντρες φωτογραφίζονται γύρω στο 1850. Ορίστε μια φράση που σε πρώτη ανάγνωση μοιάζει εξωπραγματική. Ωστόσο, η ζωή γενικά πάντα μοιράζει εκπλήξεις και κάπως έτσι το γεγονός ότι υπάρχει εκεί έξω ένα βιβλίο με φωτογραφίας gay ερωτευμένων αντρών από το 1850 δεν είναι δα και τόσο μεγάλο plot twist.
Οι περισσότερες φωτογραφίες τραβήχτηκαν κρυφά, με τους ερωτευμένους να έχουν το άγχος μην τους δει κανείς. Στο σύνολό του, το βιβλίο αποτελεί καταγραφή τουλάχιστον 100 χρόνων κοινωνικής ιστορίας, ενώ εκτός από τους λάτρες της ιδέας του έρωτα, μπορεί να ικανοποιήσει και όσους γοητεύονται από την αλλαγή των τάσεων και της μόδας από χρόνο σε χρόνο. Κυριολεκτικά στο βιβλίο μπορεί κανείς να δει κουρέματα, ρούχα και κοινωνικές νόρμες να εναλλάσσονται, ακολουθώντας κυριολεκτικά την ανάπτυξη της τέχνης της φωτογραφίας από κλικ σε κλικ.
Άνθρωποι της εποχής, ως εραστές, συμπεριλαμβάνονται στη συλλογή. Από άντρες της εργατικής τάξης, στυλάτοι επιχειρηματίες, φοιτητές και στρατιώτες, όλοι, χωρίς να το ξέρουν, με τον τρόπο τους αποδεικνύουν το αυτονόητο: ο έρωτας δεν έχει ταξική διάσταση, δεν έχει φύλο, δεν έχει επαφή με οτιδήποτε η κοινωνία ορίζει ως νόρμα. Είναι οικουμενικός και δυστυχώς πολλές φορές παράνομος.
Ξεκινώντας από το 1850 και φτάνοντας στο 1950, η συλλογή καταμετρά χρόνια στα οποία η οποιαδήποτε ένδειξη τρυφερότητας ανάμεσα σε δυο άντρες –είτε προερχόμενη από ερωτικά αισθήματα, είτε φιλικά- ήταν μη αποδεκτή, σχεδόν αδιανόητη. Όσο περνούν οι φωτογραφίες η μια μετά την άλλη, εμφανίζονται αγόρια που μοιράζονται την ίδια ομπρέλα, κάθονται το ένα στα πόδια του άλλου, χορεύουν τανγκό με τις εργατικές φόρμες τους, φιλιούνται, ξαπλώνουν τρυφερά το ένα πάνω στο άλλο κάτω από τον ήλιο.
Οι φωτογραφίες συλλέχθηκαν σε flea markets, βρέθηκαν μέσα σε κουτιά παπουτσιών, σε οικογενειακά αρχεία, παλιές βαλίτσες και δημοπρασίες. Οπουδήποτε αφήνει κανείς κομμάτια της ζωής του, αποδείξεις πως ήταν ερωτευμένος, άρα και ζωντανός. Σε όλο τον κόσμο. Από την Αυστραλία και τη Βουλγαρία, μέχρι τον Καναδά, τη Γαλλία, την Κροατία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τη Λετονία και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Όχι παντρεμένοι, αλλά διατεθειμένοι να γίνουν» γράφει το σύνθημα που κρατάει ένα από τα ζευγάρια των φωτογραφιών. Σε κάποια σημεία του πλανήτη αυτή η φράση ενδέχεται να είναι και διαχρονική. Ας ελπίσουμε πως μετά από αυτή τη συλλογή-ωδή στον έρωτα, θα σταματήσει να είναι.
Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει αυτό το μήνα, γιορτάζοντας με τον καλύτερο τρόπο τον μήνα LGBTQ ιστορίας στις ΗΠΑ.