Όσοι λατρεύουν τη μπαλίτσα κι είναι μιας κάποιας ηλικίας, συχνά συζητούν για το πόσο άτυχη είναι η νέα γενιά ποδοσφαιρόφιλων, που δεν αντάμωσε στις οθόνες της, τα ινδάλματα παλαιότερων δεκαετιών. Τότε που περίμεναν όλοι εναγωνίως το καλοκαίρι, για τα Μουντιάλ ή τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, προκειμένου να θαυμάσουν τις σπουδαιότερες μπαλαδόφατσες του πλανήτη, μπροστά από μια τηλεόραση σε καφετέριες και ταβέρνες της περιοχής τους. Κι όσο τους κράζουμε, σαν μπαρμπάδες που έχουν μια και δυο τάσεις ρετρολαγνείας, τους δίνουμε κάθε τόσο κι ένα δίκιο. Βλέπεις, είναι και κάποιες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών, που σιχτιρίζεις την τύχη σου που δεν τους πρόλαβες στα ντουζένια τους, γιατί ήσουν νιάνιαρο και στην τηλεόραση χάζευες μόνο Disneyclub!
Ένας ήταν αυτός ωστόσο, που θα έδινα και την υπογεγραμμένη φανέλα του Ριβάλντο, αν χρειαζόταν για να τον προλάβω να κάνει χαζούς τους αντιπάλους στα γήπεδα. Μάρκο Βαν Μπάστεν το όνομα αυτού, γιατί οι Ολλανδοί ξέρουν από καλό τόπι, αν μη τι άλλο. Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1964, στην Ουτρέχτη και στα λίγα χρόνια της καριέρας του, παρουσίασε στο γρασίδι την πιο ολοκληρωμένη ποδοσφαιρική version του σύγχρονου επιθετικού από τα μικράτα του. 18 χρονών πήγε στον Άγιαξ με μεταγραφή, από την τοπική ομάδα της πόλης του κι όταν συναντήθηκαν οι δρόμοι του με τον Γιόχαν Κρόιφ, ξεκίνησαν τα γλέντια. Αν δεν μας πιστεύεις, μάθε πως σε 4 συνεχόμενες σεζόν (1984-1987) και 112 παιχνίδια ο Φαν Μπάστεν έσταξε 117 γκολάκια. Τη σεζόν 1985-1986 πήρε και Χρυσό Παπούτσι, τελειώνοντας με 37 γκολ την αγωνιστική περίοδο. Σήκωσε κι ένα Κυπελλούχων εδώ στα μέρη μας, στην Αθήνα όταν στον τελικό του 1986, απέναντι στη Λοκομοτίβ Λειψίας, παστέλωσε το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης.
Πληροφορίες που αναφέρουν ότι οι αμυντικοί του Ολλανδικού πρωταθλήματος, παρίσταναν τους αρρώστους, για να μην παίξουν αντιμέτωποι με τον τιτανομέγιστο, ελέγχονται ως ανακριβείς. Έπειτα η Μιλανάρα είχε την τύχη, την χαρά και την τιμή να υποδεχθεί στις αγκάλες της τον Μάρκο ντι Μάρκο της καρδιάς μας. Ο φόβος κι ο τρόμος έμεινε, για τις υπόλοιπες ιταλικές ομάδες, καθώς ο Ολλανδός δεν μαζευόταν με τίποτα, μιας και είχε καταφθάσει με μια ολίγον τι, οργιαστική διάθεση. Κι αν η πρώτη του χρονιά, λόγω ενός τραυματισμού στον αστράγαλο δεν πήγε όπως περίμενε, ξέδωσε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όταν πήρε από το χεράκι την Ολλανδία δίνοντας της το κύπελλο.
Στον τελικό με τη Σοβιετική Ένωση μπήκε ίσως το μοναδικό γκολ που κοιτάει στα μάτια αυτό του Μαραντόνα με την Αγγλία στο Μουντιάλ του 1986, με μια ευθύβολη καραβολίδα, που θα έλεγε κι ο προαναφερθείς μπάρμπας, σχεδόν από το κόρνερ. Αν δεν μας πιστεύεις ρώτα τον Ντασάεβ (γκολκίπερ της Σοβιετικής Ένωσης), που εδώ και 31 χρόνια ψάχνει να βρει πως το έκανε ο μπάσταρδος. Την επόμενη χρονιά 1989-89 ο Σίλβιο ο Μπερλουσκόνι του έφερε δωράκι για συμπαίκτες τους Ρούουντ Γκούλιτ και Φρανκ Ράικααρντ για να συμπληρωθεί το ολλανδικό τρίο που έσπειρε τον όλεθρο στα αντίπαλα γκολπόστ. Όλο το Μιλάνο σε ερωτική διάθεση, είδε τον Μάρκο να ανακηρύσσεται Ευρωπαίος παίχτης της χρονιάς και να σηκώνει back to back δυο Τσάμπιο Λιγκ, διαλύοντας στους τελικούς Στεάουα Βουκουρεστίου και Μπενφίκα.
Αν νομίζεις πως ο Βαν Μπάστεν έμοιαζε με τους επιθετικούς που έχεις δει, προφανώς γελιέσαι, καθότι όταν ο Θεός μοίραζε καντάρια μπάλας, αυτός καθόταν από κάτω και γέμισε το σακούλι του, μέχρι απάνω. Σκέψου ένα τύπο με τρομακτική σωματοδομή, να ντριπλάρει σαν το Μέσι, ενώ έχει το κωλοπόδαρο του Ρονάλντο και τις ευφυείς τοποθετήσεις στο ζωγραφιστό του Πίπο Ιντζάγκι. Κάπως έτσι μάτωσε 25 φορές το μπακλαβωτό το 1992 σηκώνοντας το τελευταίο Σκουντέτο της καριέρας του. Την επόμενη χρονιά ένας σοβαρός τραυματισμός και αλλεπάλληλα χειρουργεία έδωσαν πρόωρο τέλος στην καριέρα του, αναγκάζοντας μάλιστα τη FIFA να αλλάξει τον κανονισμό της για τα ποδοσφαιρικά μαρκαρίσματα από πίσω.
Μας έμειναν τα videos κι οι αναμνήσεις από τον Ολλανδό που τερμάτισε το μπαλαδόμετρο!
Ευχαριστούμε για τις αναμνήσεις κύριε Βαν Μπάστεν.