Το ‘χουμε ισχυριστεί σε γνωστούς και φίλους. Το ‘χουμε φωνάξει σε παρέες και τραπέζια. Ήταν η γνώμη μας, μα ως εκεί. Όμως, σήμερα έτσι όπως κάναμε τη συνηθισμένη μας βόλτα στα σοκάκια του διαδικτύου, πέσαμε πάνω στο μορφωμένο φιλαράκι Psychologynow.gr, κι εκείνο μας είπε τα ευχάριστα: Μια επιστημονική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τη γνώμη κάθε βιβλιοφάγου σ’ αυτόν εδώ τον κόσμο.
Με λίγα λόγια, το πόρισμα είναι τούτο: Ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα σπίτι με τουλάχιστον 80 βιβλία, θα έχει καλύτερη επίδοση στην ανάγνωση, στην γραφή και στις μαθηματικές γνώσεις στην ενήλικη ζωή.
Το άρθρο με τα συμπεράσματα υποστηρίζει πως οι συγγραφείς του μελέτησαν 160.000 ενηλίκους απ’ το 2011 ως το 2015. Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν εντυπωσιακά! Όπως γράφουν στο άρθρο τους: άνθρωποι που μεγάλωσαν με πάνω από 80 βιβλία μέσα στο σπίτι τους και έφταναν απλώς ως το απολυτήριο λυκείου, τελικά “…γίνονταν τόσο ικανοί σε επίπεδο ανάγνωσης και γραφής, μαθηματικών γνώσεων και τεχνολογικών ικανοτήτων στην ενήλικη ζωή, όσο οι απόφοιτοι πανεπιστημίου που μεγάλωσαν με λίγα μόνο βιβλία“.
Γιατί όμως να συμβαίνει αυτό;
Η μελέτη κατέληξε σε δύο παράγοντες:
- Ένα μαθησιακό κοινωνικό περιβάλλον έχει βασική επιρροή στην ανάπτυξη: “…η έκθεση στα βιβλία κατά την εφηβεία, είναι αναπόσπαστο κομμάτι των κοινωνικών πρακτικών που προάγουν τις μακροχρόνιες γνωστικές ικανότητες“.
- Το ίδιο το διάβασμα βοηθάει να αναπτυχθούν συναφείς δεξιότητες: “…η πρώιμη έκθεση σε βιβλία στο σπίτι είναι σημαντική, καθώς τα βιβλία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και των μεθόδων που ενισχύουν τις ισόβιες γνωστικές ικανότητες“.
Με πιο απλά λόγια: απ’ τη μια μεριά είναι η ίδια η κουλτούρα του βιβλίου στο χώρο, που δημιουργεί τις εικόνες και τη συνολική αντιμετώπιση του ανθρώπου προς το βιβλίο, κι απ’ την άλλη, μοιραία ένα σπίτι γεμάτο βιβλία θα οδηγήσει έναν άνθρωπο στην κουλτούρα του διαβάσματος, κι αυτό με τη σειρά του θα αναπτύξει τις γνωστικές του ικανότητες.
Το μόνο στενάχωρο της έρευνας, ήταν πως, ενώ οι περισσότερες χώρες έδειξαν μέσους όρους μεγαλύτερους από το όριο των 80 βιβλίων (σε Σκανδιναβικές Χώρες ένα 14% έχει περισσότερα από 500 βιβλία στη βιβλιοθήκη του!), η Ελλάδα ανήκει στη μικρή παρέα που δεν φτάνει αυτό το όριο. Άλλες χώρες αυτής της παρέας, η Σιγκαπούρη, η Τουρκία, μα κι η Ιταλία του Δάντη και του Ουμπέρτο Έκο…
Γιατί ρε παιδιά; Πάρτε βιβλία ρε σεις, διαβάστε, μόνο καλό κάνει!