*Nαι, όλοι έχουμε χαζέψει τον Hasbulla, αλλά υπάρχει και ένα όριο.
Ανοίγουμε το κινητό, σκρόλινγκ, παρακολουθούμε, επαναλαμβάνουμε. Αυτές είναι οι κινήσεις της σύγχρονης ψηφιακής εποχής μας. Της εποχής με τη μικρή διάρκεια προσοχής και της στιγμιαίας ικανοποίησης.
Σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσουμε το Instagram που έχει κατακτήσει τον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με αυτά τα βίντεο των 30 έως 50 δευτερολέπτων. Η αλήθεια είναι ότι έχουν φέρει επανάσταση στον τρόπο που καταναλώνουμε περιεχόμενο. Ναι, και το TikTok επίσης. Ποιες είναι όμως οι συνέπειες της ακραίας «κατανάλωσης» των reels;
Η παγίδα της στιγμιαίας ικανοποίησης
Φανταστείτε αυτό: Κάνετε σκρολ στο Instagram feed σας και ξαφνικά, ένα reel τραβάει την προσοχή σας. Είναι μαγευτικό, ξεκαρδιστικό ή προκλητικό και δεν μπορείτε να αντισταθείτε. Πριν το καταλάβετε, έχετε πέσει στην παγίδα, με το ένα reel να οδηγεί στο άλλο. Τελικά, ο χρόνος ξεφεύγει και σκρολάρετε για ώρες.
Το τρενάκι της ντοπαμίνης
Τα reels του Instagram έχουν σχεδιαστεί για να τραβούν την προσοχή μας και να μας κρατούν εκεί, μαγκωμένους. Κάθε φορά που παρακολουθούμε ένα νέο reel, ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με την ευχαρίστηση και την αίσθηση ανταμοιβής. Είναι η ίδια χημική ουσία που απελευθερώνεται όταν τρώμε νόστιμο φαγητό, όταν δεχόμαστε κομπλιμέντα ή όταν πετυχαίνουμε προσωπικούς στόχους. Γινόμαστε εθισμένοι σε αυτή την άμεση ικανοποίηση, επιθυμώντας όλο και περισσότερα reels για να έχουμε αυτή την έξαρση ντοπαμίνης. Ωστόσο, αυτός ο εθισμός έχει ένα τίμημα.
Το τίμημα στην παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα
Ενώ χανόμαστε στον κόσμο των reels, η πραγματική μας ζωή υποφέρει. Γινόμαστε λιγότερο συγκεντρωμένοι και παραγωγικοί στη δουλειά, καθώς το μυαλό μας περιπλανιέται στο επόμενο «συναρπαστικό» βίντεο.
Η επιδίωξη της ευτυχίας
Παραδόξως, η συνεχής έκθεσή μας στα reels, μάς αφήνει να αισθανόμαστε λιγότερο ικανοποιημένοι και ευτυχισμένοι συνολικά. Συνηθίζουμε τις γρήγορες εκρήξεις ψυχαγωγίας με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να βρούμε χαρά σε δραστηριότητες με πιο αργούς ρυθμούς. Με λίγα λόγια, βαριόμαστε εύκολα, αναζητώντας πάντα το επόμενο reel που θα μας συναρπάσει για λίγα δευτερόλεπτα πριν επαναληφθεί ο κύκλος. Πώς θα ααπεγκωβιστούμε από αυτή την παγίδα; Η συνειδητοποίηση είναι το πρώτο βήμα, με το δεύτερο να είναι το πιο απλό και συγχρώνος δύσκολο: βάζουμε όρια.