Η τυφλή υπακοή, ο αυστηρός επαγγελματισμός, ο πειθαρχημένος τρόπος ζωής… Με αυτά καταπιάνεται ο σπουδαίος συγγραφέας Καζούο Ισιγκούρο στο βιβλίο του, Τα Απομεινάρια Μιας Ημέρας. Και με τον πόλεμο, φυσικά. Τα απομεινάρια που αφήνει, τις τσακισμένες ψυχές των απλών ανθρώπων, που πολλές φορές υπακούν αναντίρρητα στις επιταγές των αφεντικών του.

Όταν οι πεποιθήσεις κατακερματίζονται, όταν η συνείδηση κάνει την επανάστασή της, τότε όλοι οι δρόμοι οδηγούν σε εκείνους που έχουμε αδικήσει. Αυτό διαπιστώνει έπειτα από 20 περίπου χρόνια ο Στίβενς, ο κεντρικός ήρωας, που έχει χάσει τόσο το αφεντικό του, όσο και τη γυναίκα που ερωτεύτηκε. Τα Απομεινάρια Μιας Ημέρας είναι ένα ψυχογράφημα της Αγγλίας που χάθηκε μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μαζί με την ψευδαίσθηση πως η ζωή των απλών ανθρώπων παίρνει αξία από το «υψηλό καθήκον» προς εκείνους που υπηρετούν.

Το ERTFLIX βάζει στη φαρέτρα του μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη ταινία. Όπως και το βιβλίο, Τα Απομεινάρια Μιας Ημέρας ανήκουν πλέον στη σφαίρα του κλασικού.

Πλοκή: Η αναζήτηση του Χόπκινς

Το 1958, στη μεταπολεμική Βρετανία, ο Στίβενς (Χόπκινς), ο μπάτλερ του Ντάρλινγκτον Χολ, λαμβάνει ένα γράμμα από την πρώην οικονόμο, Μις Κέντον (Τόμπσον). Ο προηγούμενος εργοδότης τους, ο κόμης του Ντάρλινγκτον, πέθανε καταρρακωμένος, αφού εξευτελίστηκε λόγω της υποστήριξής του στη Ναζιστική Γερμανία πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η εξοχική του κατοικία του πωλείται στον συνταξιούχο βουλευτή των ΗΠΑ, Τζακ Λιούις. Με την άδεια του νέου του αφεντικού να δανειστεί την Daimler, το υπερπολυτελές αυτοκίνητο του, ο Στίβενς ξεκινά για να συναντήσει τη Μις Κέντον, τον μεγάλο, ανεκπλήρωτο έρωτά του, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.

Τα Απομεινάρια Μιας Ημέρας είναι μια κλασική ταινία, που θα πρέπει να έχεις παρακολουθήσεις τουλάχιστον δύο φορές. Κι αυτό γιατί ο Χόπκινς δεν χορταίνεται!

Οι δυο τους γνωρίστηκαν στη δεκαετία του 1930, όταν η Κέντον καταφτάνει στο Ντάρλινγκτον Χολ, για να δουλέψει ως οικονόμος. Ο Στίβενς είναι ο ευσυνείδητος μπάτλερ που φροντίζει να λειτουργούν όλα σαν ελβετικό ρολόι στην επιβλητική οικία, εις βάρος της προσωπικής του ζωής και των συναισθημάτων του. Αν και η Κέντον δεν διστάζει να εκδηλώσει τα συναισθήματά της για εκείνον, ο μπάτλερ φροντίζει να καταπνίξει τα δικά του «θέλω».

Στη δίνη των ταραγμένων χρόνων πριν και κατά τη διάρκεια των Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με το αφεντικό του να παίρνει θέση υπέρ του Χίτλερ, ο Στίβενς φροντίζει να ικανοποιεί τις ορέξεις του αφεντικού του, αλλά και της παρέας του, φιλοναζιστών.

Τα Απομεινάρια Μιας Ημέρας είναι μια κλασική ταινία, που θα πρέπει να έχεις παρακολουθήσεις τουλάχιστον δύο φορές. Κι αυτό γιατί ο Χόπκινς δεν χορταίνεται!

Όταν η Κέντον τον πληροφορεί πως σκοπεύει να παντρευτεί τον Τομ Μπεν, εκείνος για άλλη μια φορά θα αρνηθεί να εκδηλώσει τα συναισθήματά του προς εκείνη. Έτσι, η Κέντον θα αφήσει την πολυτελή οικία πριν ξεσπάσει επίσημα ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Κουβαλώντας αυτό το φρικτό παρελθόν, ο Στίβενς πραγματοποιεί αυτό το ταξίδι επιζητώντας τη λύτρωση. Θα καταφέρει να πείσει την Κέντον να ζήσουν μαζί επιτέλους;

Γιατί πρέπει να έχεις δει Τα Απομεινάρια Μιας Ημέρας…  

To Τα Απομεινάρια Μιας Ημέρας είναι μια δραματική ταινία του 1993 που σημείωσε εμπορική επιτυχία και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο βραβευμένο με Booker μυθιστόρημα του 1989 του Καζούο Ισιγκούρο.

Η σκηνοθεσία του Τα Απομεινάρια Μιας Ημέρας φέρνει την υπογραφή του Τζέιμς Άιβορι και στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε τον Άντονι Χόπκινς, στην ερμηνεία που τον καθιέρωσε ως έναν από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του, παγκοσμίως.

Τα Απομεινάρια Μιας Ημέρας είναι μια κλασική ταινία, που θα πρέπει να έχεις παρακολουθήσεις τουλάχιστον δύο φορές. Κι αυτό γιατί ο Χόπκινς δεν χορταίνεται!

Στο πλευρό του εμφανίζεται μια λαμπρή συνάδελφός του, στον πρώτο της σημαντικό ρόλο -θα ακολουθούσαν κι άλλοι, η Έμα Τόμπσον, αλλά δεν είναι η μόνη ταλαντούχα ηθοποιός που κάνει το μεγάλο ξεπέταγμά της. Υπάρχουν επίσης οι Χιού Γκραντ, αλλά και η Λένα Χέντι.

Τζέιμς Φοξ και Κρίστοφερ Ριβ συμμετέχουν στο ονειρικό καστ της ταινίας, η οποία προτάθηκε για οκτώ βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Α’ Ανδρικού Ρόλου (Χόπκινς), Α’ Γυναικείου Ρόλου (Τόμπσον) και Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου (Τζαμπβάλα). Το 1999, το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε το Τα Απομεινάρια Μιας Ημέρας στην 64η θέση της λίστας με τις 100 καλύτερη βρετανικές ταινίες του 20ου αιώνα.