Όποιος είδε το Split κατάλαβε, ένιωσε. Ο Τζέιμς ΜακΑβόι έχει αυτό το βλέμμα (του… τρελού), αυτό το «κάτι». Είναι, ας το θέσουμε έτσι, ένας ηθοποιός κομμένος και ραμμένος για το είδος του horror. Το Κραυγή Σιωπής (Speak No Evil) έρχεται να το επιβεβαιώσει εμφατικά Μια ταινία που μας καλεί να πάμε σινεμά, να την απολαύσουμε ως πρέπει. Ψύχρανε και λίγο ο καιρός, η σκοτεινή αίθουσα γίνεται ακόμα πιο θελκτική…

Πάμε απευθείας στο story για να σε βάλουμε στο κλίμα για το τι να περιμένεις. Να τι αναφέρει η επίσημη σύνοψη: «Δύο οικογένειες γνωρίζονται στις διακοπές τους στην Ιταλία και δίνουν ραντεβού αργότερα στο σπίτι της μίας από αυτές, στην εξοχή. Τα σημάδια ότι πρόκειται για παγίδα θανάτου για τους επισκέπτες έρχονται από την πρώτη σχεδόν στιγμή…»

Το είπαμε, το ξαναλέμε, ο Τζέιμς ΜακΑβόι είναι το μεγαλύτερο asset του φιλμ. Ένας ερμηνευτής που ξέρει πώς να κάνει δικό του το ρόλο, πώς να μπαίνει στο μυαλό του θεατή. Δίνει ρεσιτάλ, νέτα σκέτα. Σε κάνει να ανατριχιάζεις και μόνο που τον κοιτάς να σε… κοιτάει.  

Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Τζέιμς Γουάτκινς (“Eden Lake”, “The Woman in Black”)  και η πρώτη ύλη αντλείται από δανέζικη ταινία. Δεν είναι, όμως, ακριβώς το ίδιο. Εδώ η ιστορία καταλήγει σε άλλα μονοπάτια. Χωρίς να σε παραπλανά ποτέ ή να σου πουλάει κάτι άλλο από αυτό που είναι. Σε μια περιπέτεια επιβίωσης, ένα horror με σκοτεινή, κλειστοφοβική ατμόσφαιρα.

Αν ψήθηκες για horror της προκοπής, βγήκε ακριβώς η ταινία που ψάχνεις

Μια ταινία που πετυχαίνει απόλυτα το σκοπό της

Το σασπένς είναι γνήσιο, ο φόβος αληθινός. Το βλέπεις πως κάτι κακό έρχεται, συμμετέχεις, νιώθεις άβολα, αμήχανα. Τα πλάνα, ο τρόπος που κινείται η κάμερα και τι επιλέγει κάθε φορά να δείξει, όλα έχουν δουλευτεί για να υπηρετήσουν σωστά το είδος. Θρίλερ βλέπουμε, θρίλερ θέλουμε!

Υπάρχουν πάντως και στιγμές μακάβριου χιούμορ στο Κραυγή Σιωπής και αυτό κάνει την ταινία ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Γιατί θέλει μεγάλη μαεστρία για να λειτουργήσει σωστά όλο αυτό, να κρατήσει τις δέουσες ισορροπίες και να μην πέσει σε κάποια παγίδα.

Το σινεμά το αγαπάμε σε κάθε συνθήκη. Το αγαπάμε λίγο περισσότερο όταν βγαίνουν ταινίες που απογειώνονται όταν τις βλέπεις ακριβώς εκεί. Στη μεγάλη οθόνη, με τον ήχο στο φουλ. Έτσι το απολαμβάνεις καλύτερα, εισπράττεις το όραμα του δημιουργού με τον πλέον «απορροφητικό» τρόπο. Τι λες λοιπόν; Είσαι σε mood για ταινία – θρίλερ; Τότε από την πρώτη σειρά αυτού του κειμένου, είχες πάρει την απάντηση για το τι να κάνεις, πού να πας. Μια κραυγή από μεριάς μας που δεν ήταν καθόλου… σιωπηρή.

ΚΡΑΥΓΗ ΣΙΩΠΗΣ

Είδος: Θρίλερ

Παραγωγή: 2024

Διάρκεια: 110΄

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Γουάτκινς

Πρωταγωνιστούν: Τζέιμς ΜακΑβόι, Μακένζι Ντέιβις