Τι άλλο θα μπορούσε να συζητά κανείς μετά τη βραδιά των Emmy, πέρα από τη σαρωτική επικράτηση του ιαπωνικού επικού δράματος, Shōgun; Την, για δεύτερη συνεχομένη φορά, αυθαίρετα άστοχη τοποθέτηση του The Bear στην κατηγορία του κωμωδίας. Είναι ακόμη πιο ξεκάθαρο στη δεύτερη σεζόν του, αυτή βραβεύτηκε χθες, πως το The Bear μόνο κωμική σειρά δεν είναι!

Θέμα συζήτησης έγινε επίσης η ανακουφιστική επικράτηση του Baby Reindeer, αλλά και η εκκωφαντική απουσία από τη λίστα των βραβείων του The Crown. Τη θετική διάθεση της χρονιάς ενίσχυσε και η βράβευση της Τζόντι Φόστερ – ήταν το πρώτο της Emmy.

Ας τα δούμε πιο αναλυτικά:

Emmy Θριαμβευτές: Οι Ιάπωνες συναρπάζουν

Το «Shōgun» μπήκε στη βραδιά με 25 υποψηφιότητες και έφυγε με το ρεκόρ των 18 βραβείων. Ο διαφαινόμενος θρίαμβος της σειράς του FX επιβεβαιώθηκε με τον πιο επιβλητικό τρόπο κερδίζοντας 14 βραβεία, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Για την ιστορία, το ρεκόρ κατείχε προηγουμένως η μίνι σειρά του HBO, «John Adams» του 2008, η οποία κέρδισε 13 βραβεία.

Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζέιμς Κλάβελ, το Shōgun είναι ένα remake της βραβευμένης με Emmy μίνι σειράς του NBC της δεκαετίας του 1980, το οποίο διαδραματίζεται στη φεουδαρχική Ιαπωνία του 1600.  

Emmy: To Shōgun πήρε κεφάλια

Το Shōgun κυριάρχησε στις κύριες κατηγορίες ερμηνείας κερδίζοντας Emmy για Καλύτερο Δράμα, Ανδρικό Πρωταγωνιστικό Ρόλο (Hiroyuki Sanada) και Γυναικείο Πρωταγωνιστικό Ρόλο (Anna Sawai), ενώ έγινε και το πρώτο μη αγγλόφωνο σίριαλ που κερδίζει το Emmy Δραματικής Σειράς.

Η εντυπωσιακή της πρεμιέρα τον Φεβρουάριο, με κριτικούς και τηλεθεατές να επαινούν την προσεγμένη παραγωγή και την αυθεντικότητα της σειράς. Έτσι, αν και αρχικά είχε μπει στην κατηγορία limited series, όταν το FX ανακοίνωσε τον Μάιο ότι θα υπάρξουν επιπλέον σεζόν η κατηγορία μετακινήθηκε σε εκείνη του δράματος.

Οι σειρές που διεκδίκησαν το Emmy Καλύτερου Δράματος ήταν:

3 Body Problem

The Crown

Fallout

The Golded Age

The Morning Show

Mr. & Mrs. Smith

Slow Horses

Το Shōgun μπορείς να το παρακολουθήσεις στο Disney+.

And the Emmy goes to… Baby Reindeer

Το Baby Reindeer ήταν αναμφισβήτητα η viral επιτυχία της περασμένης σεζόν. Η σειρά του Netflix, βασισμένη στην εμπειρία του δημιουργού και πρωταγωνιστή της με έναν stalker, κέρδισε το Emmy την Κυριακή για την Καλύτερη Περιορισμένη σειρά ή σειρά Ανθολογίας.

Η σειρά επτά επεισοδίων απογειώθηκε με την κυκλοφορία της τον Απρίλιο. Το Baby Reindeer προβλήθηκε περισσότερες από 50 εκατομμύρια φορές τις τέσσερις πρώτες εβδομάδες κυκλοφορίας του, σύμφωνα με το Netflix. Με 11 υποψηφιότητες για Emmy, το τέλος της χθεσινής βραδιάς βρήκε την Jessica Gunning  (υποδύεται τη Martha) με Emmy Β’ Γυναικείου ρόλου, ενώ και ο Gadd (δημιουργός και πρωταγωνιστής) κέρδισε τα Emmy Πρωταγωνιστικού Ρόλου και Συγγραφής για Περιορισμένη ή Ανθολογική σειρά.

Άλλες υποψηφιότητες της κατηγορίας ήταν:

Fargo

Lessons in Chemistry

Ripley

True Detective: Night Country

Οι… απροσάρμοστοι των Emmy

Το The Bear δεν είναι κωμωδία. Το έχουμε εμπεδώσει. Ωστόσο κατάφερε να σαρώσει στα Emmy σπάζοντας το δικό του ρεκόρ με 10 Emmy στην κατηγορία της Κωμωδίας για μία μόνο σεζόν, το οποίο πέτυχε πέρυσι, κερδίζοντας ένα παραπάνω το βράδυ της Κυριακής (με 11 Emmy) συμπεριλαμβανομένου της Σκηνοθεσίας για τον Christopher Storer.

Ο πλέον αγαπημένος πρωταγωνιστής της σειράς, Jeremy Allen White, κέρδισε το δεύτερο συνεχόμενο Emmy του στην κατηγορία Πρωταγωνιστικού Ρόλου, όπως το ίδιο συνέβη και με τον Ebon Moss-Bachrach, στηνκατηγορία Δεύτερου Ανδρικού Ρόλου. Το πρώτο της Emmy κέρδισε και η συμπρωταγωνίστριά τους, Liza Colón-Zayas.

Emmy, What the… Hacks!

Το «Hacks», η κωμική σειρά του Max για δύο γυναίκες κωμικούς διαφορετικών γενιών, «έκανε με τα κρεμμυδάκια» -που θα έλεγε η γιαγιά μας, το The Bear κερδίζοντας το Emmy για την Καλύτερη Κωμική Σειρά. Ταυτόχρονα, η Jean Smart κέρδισε το Emmy Πρωταγωνιστικού Ρόλου για Κωμική Σειρά –το τρίτο της Emmy.

Η κωμική σειρά που στην Ελλάδα δεν έχει κερδίσει ακόμη την προσοχή μας «εξερευνά τους μεταβαλλόμενους κανόνες στην ψυχαγωγία», όπως γράφουν οι ΝΥΤ.

Το Hacks είχε προταθεί για το κορυφαίο βραβείο κωμωδίας δύο φορές στο παρελθόν, αλλά μόλις φέτος κατάφερε να κερδίσει. Το Emmy είναι για την τρίτη σεζόν της σειράς, η οποία ολοκληρώθηκε τον Μάιο. Το Max ανακοίνωσε τα σχέδια του και για τέταρτη σεζόν.

Οι υπόλοιπες υποψηφιότητες της κατηγορίας για Emmy Κωμικής Σειράς:

Abbott Elementary

The Bear

Curb Your Enthusiasm

Only Murders in the Building

Palm Royale

Reservation Dogs

What We Do in the Shadows

Το παρθενικό Emmy

Η λίστα των υποψηφιοτήτων για Καλύτερη Ηθοποιό σε περιορισμένη σειρά ή ταινία περιείχε ονόματα όπως των Brie Larson, Juno Temple, Naomi Watts και Sofía Vergara.

Ωστόσο ήταν η Jodie Foster που χαμογέλασε στο τέλος, αγκαλιά με το πρώτο της βραβείο Emmy -my PRECIOUS, για την ερμηνεία της στο True Detective: Night Country.

Μια νίκη και… μοναχική

To The Crown αποχαιρέτισε άδοξα τα βραβεία Emmy κερδίζοντας μόλις ένα. Το υπέροχο δράμα του Peter Morgan βρήκε μπροστά του το Shogun κι έτσι έφυγε με άδεια χέρια. Αλλά υπήρχε μια ηθοποιός της σειράς που δεν σταμάτησε να χαμογελά.

Emmy: To Shōgun πήρε κεφάλια, το The Bear βραβεία άλλης κατηγορίας, η Τζόντι Φόστερ το πρώτο της

Η Elizabeth Debicki, η οποία ερμήνευσε με ιδιαίτερη επιτυχία την «Πριγκίπισσα Νταϊάνα» κέρδισε το πρώτο της Emmy, στην κατηγορία Β’ Γυναικείου Ρόλου.