«Ποια είναι η καλύτερη χρονιά του σινεμά;». Το ερώτημα αυτό απασχολεί επί δεκαετίες τους αφισιονάδος της 7ης Τέχνης. Οι πιο ρομαντικοί, οι old schools, μιλούν για το μακρινό -στα όρια του «δεν-υπάρχουν-αποδείξεις-πως-υπήρξε», 1939, όταν οι παππούδες των σημερινών σταρ του Χόλιγουντ απολάμβαναν το Όσα Παίρνει ο Άνεμος, το Ταχυδρομική Άμαξα, το Ο Μάγος του Οζ, το Γυναίκες, το Ο Κύριος Σμιθ πηγαίνει στην Ουάσιγκτον, το Ιντερμέτζο.

Άλλοι, νεότεροί τους, κυκλώνουν τη χρονιά «1979», όταν και κυκλοφόρησε το Αποκάλυψη Τώρα, το Mad Max, το Alien, το Να Είσαι Εκεί Κύριε Τσανς, το Η Ζωή του Μπράιαν, το Η Παράσταση Αρχίζει.

Υπάρχει, όμως, μια χρονιά, συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 1999 που κατά πολλούς θεωρείται αξεπέραστο. Δεν έχει να κάνει με ταινίες που σημείωσαν τεράστια επιτυχία, αλλά και με τον τρόπο που αλλάζουν την πορεία του κινηματογράφου. Αυτό που κάνει το 1999 ορόσημο στην ιστορία του κινηματογράφου είναι πως σχεδόν κάθε επιμέρους κατηγορία (δραματική, κομεντί, κωμωδία, επιστημονικής φαντασίας) είχε να επιδείξει μια πολύ καλή ταινία, τουλάχιστον.

Ας πάρουμε τα πράγματα χρονικά και μετά θα τα μπερδέψουμε με χάρη…

Το καλοκαίρι εκείνο…

Με το καλοκαιράκι να μπαίνει έχει κυκλοφορήσει το Star Wars: Επεισόδιο I – Η Αόρατη Απειλή και το Μάτριξ, το οποίο θα ανέβαζε το επίπεδο του είδους της επιστημονικής φαντασίας. Και αν το Star Wars έκανε εμπορικό χάμο (421 εκατ. δολάρια), το Μάτριξ τερμάτισε 21ο στο καλοκαιρινό box office των ΗΠΑ (171 εκατ. δολάρια).

Αν κανείς ήθελε να προσωποποιήσει το συγκεκριμένο καλοκαίρι θα το χαρακτήριζε «το καλοκαίρι της Τζούλια Ρόμπερτς». Ναι, ναι, είναι απλό ένα κορίτσι που στέκεται μπροστά σε ένα αγόρι και του ζητάει να την αγαπήσει. Το Νότινγκ Χιλ κυκλοφορεί στις 28 Μαΐου, το Η Νύφη το Σκάσε στις 30 Ιουλίου. Και οι δύο ταινίες βρίσκονται στην πρώτη 10άδα του box office και οι δύο βλέπονται ευχάριστα ακόμη και στις ημέρες μας. Κυριακές μεσημέρι…

Στις 9 Ιουνίου ο κόσμος ψάχνει να γελάσει και συρρέει κατά δεκάδες χιλιάδες για να παρακολουθήσει το Austin Powers: Ο κατάσκοπος που με κουτούπωσε. Εξαιρετική παρωδία.

Στις 25 Ιουνίου μια άλλη κωμωδία κάνει πρεμιέρα για να κάνει θραύση, το Κατά Λάθος Μπαμπάς, με τον Άνταμ Σάντλερ, το οποίο φτάνει στην 5η θέση του Box Office, ενώ μια εβδομάδα αργότερα κυκλοφορεί μια άλλη κωμωδία το Wild Wild West με τους Γουίλ Σμιθ, Κέβιν Κλάιν, Κένεθ Μπράνα, Σάλμα Χάγιεκ, το οποίο καταφέρνει να αναρριχηθεί στη 10η θέση των ταινιών.

Η καλοκαιρινή σεζόν είναι ιδανική για πιο ανάλαφρα φιλμ. Το American Pie ασχολείται με ένα αγαπημένο θέμα των Αμερικανών, την εφηβεία και την ανακάλυψη της σεξουαλικής ζωής.

Το καλοκαίρι του 1999 κάνει πρεμιέρα μία ακόμη σημαντική ταινία του παγκοσμίου κινηματογράφου, το Μάτια Ερμητικά Κλειστά, το κύκνειο άσμα του τεράστιου Στάνλεϊ Κιούμπρικ, με πρωταγωνιστές -το τότε παντρεμένο ζευγάρι- Τομ Κρουζ και Νικόλ Κίντμαν. Ο Άγγλος σκηνοθέτης έφυγε από τη ζωή τέσσερις ημέρες αφότου παρουσίασε το final cut στην κινηματογραφική εταιρεία Warner Bros.  

Στις 6 Αυγούστου σκάει Η Έκτη Αίσθηση, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν, o οποίος έγραψε το σενάριο έχοντας εξαρχής τον Μπρους Γουίλις στο μυαλό του στον ρόλο του πρωταγωνιστή. Η ταινία δεν έκανε αμέσως θραύση, διαδόθηκε από στόμα σε στόμα. Το 2000 η ταινία νοικιάστηκε από 80 εκατομμύρια πελάτες στα video clubs των ΗΠΑ. Περιττό να πούμε πως το εύρημα του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν με το τραύμα του Γουίλις δανείστηκαν αρκετοί σκηνοθέτες στη συνέχεια.

Ακριβώς την ίδια ημέρα κάνει πρεμιέρα η διασκευή του Υπόθεση Τόμας Κράουν, με πρωταγωνιστές τους Πιρς Μπρόσναν και τη Ρενέ Ρούσο, στους ρόλους που πρώτοι ενσάρκωσαν ο Στιβ Μακ Κουίν και η Φέι Νταναγουέι.

Στη λίστα με τις ταινίες του 1999 θα ανακαλύψετε περισσότερες.