Οι ταξιδιωτικές εκπομπές έχουν διάφορα μοτίβα. Είναι το luxurious, του Τάσου Δούση. Το «είμαι ένας από εσάς καλοί και απλοί μου φίλοι» του Ευτύχη Μπλέτσα που για να βγει το έξοδο και να μην τον κόψει η λόρδα θα αναγκαστεί να φάει ένα λαχταριστό μπισκοτάκι – χορηγό ακόμα και στην πιο εξωτική παραλία. Το YOLO περιπετειώδες, που είδαμε στο World Party και θα ξαναδούμε προσεχώς με το reunion Τανιμανίδη – Μαυρίδη. Το «εδώ έχω έρθει για τις πληροφορίες» του Ταξιδεύοντας με τη Μάγια Τσόκλη. Και υπάρχει ένα(ς) ακόμη. Η larger than life φιγούρα που λέγεται Πίτερ Μανέας. Με την δικιά του Οδύσσεια (My Greek Odyssey). Διαθέσιμη σε μας μέσω Ertflix.

My Greek Odyssey – Ertflix

Συστάσεις πρώτα, απαραίτητες: Έλληνας δεύτερης γενιάς από τo Σίδνεϋ της Αυστραλίας. Που μεγάλωσε με ιστορίες από την πατρίδα, ταξιδεύοντας συχνά σε αυτήν. Με τη δουλειά του ως εργολάβος «έκανε λεφτά». Πολλά. Τα πάτρια εδάφη ωστόσο δεν τα ξέχασε ποτέ. Ίσα ίσα. Σταδιακά μια ιδέα, σαν εμμονή, σχηματίστηκε στο πολυμήχανο κεφάλι του: Να πατήσει το πόδι του σε όλα τα ελληνικά νησιά που κατοικούνται – και στα 227. Ένα όνειρο που μπορεί να έχεις και εσύ, αγαπητέ αναγνώστη. Μόνο που ο (larger than life) Πίτερ Μανέας είχε και το απαραίτητο κεφάλαιο για να το κάνει – μαζί και τα κονέ στην Αυστραλία για να το προβάλλει. Σάλπαρε λοιπόν με το πολυτελέστατο πλοίο του, «Μία Ζωή» – γιατί μια ζωή την έχουμε και αν δεν την γλεντήσουμε, τι θα καταλάβουμε, τι θα καζαντίσουμε – και άρχισε το island hopping.

Τι σε περιμένει συντροφιά με τον Πίτερ Μανέας στο Ertflix

Η στολή εργασίας του δεν αλλάζει ποτέ. Άσπρο φανελάκι, χακί σορτσάκι και ένα καπέλο να καλύπτει το δίχως τριχοφυΐα κεφάλι. Θέλεις λίγο χρόνο για να τον συνηθίσεις, να καταλάβεις πώς σκέφτεται και να αφομοιώσεις τα κάπως γραφικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν όχι μόνο αυτόν, αλλά αρκετούς μετανάστες δευτεροτρίτης γενιάς – με soundtrack αυτό το μπουζουκάκι των τίτλων αρχής. Δεν το λέμε με κακή διάθεση το περί «γραφικότητας», ίσα ίσα είναι συχνά, όπως εν προκειμένω, ως και χαριτωμένο.

My Greek Odyssey – Ertflix

Βλέπεις τον Πίτερ να γυρίζει τα νησιά, το ένα μετά το άλλο, με ενθουσιασμό και αγνότητα μικρού παιδιού. Είναι πραγματικά ευτυχισμένος που μπορεί να το κάνει, που πατάει το έδαφος ενός τόπου που υπεραγαπάει, που φυλακίζει μέσα του εικόνες, γεύσεις, μυρωδιές. Και είναι ακόμα πιο ευτυχισμένος που όλο αυτό το μοιράζεται με τους θεατές του. Έλληνες και ξένους. Το βλέπεις πόσο πολύ του αρέσει που είναι ένας διαφημιστής μιας χώρας που νιώθει απόλυτα δικιά του. Οι αναμνήσεις μιλάνε στην καρδιά του, ενόσω δημιουργεί συνεχώς καινούριες.

Ο Πίτερ Μανέας είναι ο θείος από το εξωτερικό που θα ήθελες να έχεις

Το εξίσου ωραίο είναι πως όλο αυτό είναι απίστευτα επιμορφωτικό. Πραγματικά θα πιάσεις πολλές φορές τον εαυτό σου να μαθαίνει πράγματα που δεν ήξερες. Ναι, εσύ, ο ντόπιος. Κάπου μέσα σου θες να σπάσεις λίγο πλάκα με αυτόν τον λεφτά «γκασταρμπάιντερ», αλλά γρήγορα παραδίνεσαι στο ρυθμό του, τον ακολουθείς εκεί που αυτός σε ταξιδεύει και θες να του πεις ένα μεγάλο «μπράβο» γι’ αυτό που κάνει, για το πώς το κάνει.

Τον βλέπεις στην κουζίνα του πλοίου να κοιτάζει σαν παιδάκι το πώς ετοιμάζει το εκάστοτε φαγητό ο μάγειρας («Ο Κυριάκο», όπως τον λέει ξεχνώντας το τελικό σίγμα) είναι λιχούδης, αλλά (πρέπει να) προσέχει κιόλας τη διατροφή του. Τον βλέπεις να γυρνάει στην αγορά και να θαυμάζει τα ελληνικά προϊόντα με απόλυτη γνησιότητα στο συναίσθημά του. Τον ακούς να μιλάει συχνά πυκνά για τη γυναίκα του, την Χέλεν, που είναι εκεί αλλά και… δεν είναι, δεν την βλέπουμε πρακτικά ποτέ.

Είναι όλο πάνω του. Αλλά έχει τον τρόπο του να βγάζει την ουσία από τα μέρη που πηγαίνει, να αξιοποιεί πλήρως τη γνώση των ανθρώπων που μιλάει και τους ζητάει να γίνουν κάτι σαν ξεναγοί του. Δεν έχει ίχνος τουπέ, δεν είναι δήθεν. Είναι ο θείος που θα ήθελες να έχεις από το εξωτερικό. Να σε παίρνει μαζί του στο πλοίο και να ταξιδεύετε. Να σου λέει ιστορίες, να ακούει τις δικές σου. Να επισκέπτεστε συνεχώς νέα μέρη, να τα ανακαλύπτετε πραγματικά. Η περιπέτεια δεν έχει ηλικία. Είναι θέμα διάθεσης, να το λέει η καρδιά σου.

Το Ertflix αυτή τη στιγμή και ως τις 30/8 έχει διαθέσιμες τις 4 πρώτες σεζόν του My Greek Odyssey. Έχουν γυριστεί συνολικά, 7. Η τελευταία βγήκε on air αυτό το καλοκαίρι και σηματοδοτεί το τέλος της Οδύσσειας. Ο (larger than life) Πίτερ Μανέας έκανε το όνειρό του πραγματικότητα, ταξίδεψε σε όλα τα κατοικήσιμα ελληνικά νησιά. Να πούμε πως δεν τον ζηλεύουμε, ψέμα θα ‘ναι. Αλλά μπορούμε πάντα να πατήσουμε κλικ ΕΔΩ, να μπούμε Ertflix και να επιβιβαστούμε νοερά στο πλοίο του, στο ταξίδι του.