Δεν το έκαναν επίτηδες οι άνθρωποι του Ertflix, θα το πρόσθεταν μία ή άλλη στον κατάλογό τους με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες – έβαλαν αρκετό καινούριο υλικό με αθλητικό περιεχόμενο. Έμελλε, όμως, το timing να αποδειχθεί πολλαπλά πετυχημένο. Μα εν μέσω όλου αυτού του χαμού με την intersex Αλγερινή πυγμάχο μια ταινία με κεντρικό θεματικό άξονα τη γυναικεία πυγμαχία και μάλιστα σε επίσης δραματικό φόντο; Ούτε παραγγελιά, που λέμε. Επικοινωνιακά τέλειο.

Βέβαια το Million Dollar Baby είναι πολλά περισσότερα από ένα viral θέμα, από κάτι στιγμιαίο. Είναι, απλά όσο και σύνθετα, μια από τις πιο δυνατές στιγμές στο σινεμά από τότε που γύρισε ο αιώνας και ύστερα. Ένα φιλμ που μια φορά να δεις, θυμάσαι για πάντα. Μια ιστορία που σε ακολουθεί για καιρό, πιάνεις τον εαυτό σου να την σκέφτεται και σε άσχετες στιγμές. Συμβαίνει με τα πολύ δυνατά έργα.

Το Ertflix έχει το αριστούργημα που σε βγάζει νοκ αουτ από το πρώτο πλάνο
Million Dollar Baby – Ertflix

Million Dollar Baby: Τι σε περιμένει στο Ertflix

Ήθελε μεγάλη μαστοριά να γυριστεί μια ταινία όπως το Million Dollar Baby, διαθέσιμο σε μας πλέον μέσω του Ertflix. Το να γίνει μελό, να εκβιάσει το συναίσθημα, θα ‘ταν η εύκολη λύση. Όμως ο Κλιντ Ίστγουντ χειρίστηκε άψογα την κάθε λεπτομέρεια. Ως σκηνοθέτης πρώτα και κύρια, όχι πως υστέρησε ως ηθοποιός. Παίρνοντας επίσης από τη Χίλαρι Σουάνκ μια ερμηνεία καριέρας, δικαίως βραβευμένη με Όσκαρ (α’ γυναικείου). Και έχοντας τον Μόργκαν Φρίμαν να ενώνει όλες τις τελείες (Β’ ανδρικού) για τη σύνθεση κάτι συνολικά σπουδαίου.

Τι παρακολουθούμε επί της οθόνης; Κάτι που αν το πάρεις ως κεντρική ιδέα, δεν το λες δα και πρωτότυπο – κι όμως ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. «Στραβόξυλο», για τους δικούς του λόγους, προπονητής αρνείται αρχικά να αναλάβει μια ταλαντούχα πλην εντελώς άσημη επίδοξη αθλήτρια όπως μετ’ επιτάσεως του ζητάει. Τελικά κάμπτει τις αντιρρήσεις του και αρχίζει μια πορεία σαν παραμύθι, το κορίτσι έχει ταλέντο, πολύ. Μόνο που το τέλος είναι λυπημένο, περισσότερο δεν γίνεται. Γροθιά στο στομάχι, για να μείνουμε σε μποξ ορολογίες.

Το Ertflix έχει το αριστούργημα που σε βγάζει νοκ αουτ από το πρώτο πλάνο
Million Dollar Baby – Ertflix

Η ασύγκριτη δύναμη της λιτής, γεμάτης όμως νόημα, αφήγησης

Το Million Dollar Baby και να το έχεις δει ξανά στο παρελθόν, θα νιώσεις ξανά σαν την πρώτη φορά, αν την βάλεις από την αρχή τώρα στο Ertflix. Έχει μια ένταση και μια δύναμη που ξεπερνάει τη ρουτίνα της επανάληψης. Θίγει κοινωνικά και θρησκευτικά ζητήματα, σε βάζει σε διαδικασία να σκεφτείς. Είναι επίσης μια αλληγορία, μια σπουδή στις δεύτερες ευκαιρίες που δίνει ενίοτε η ζωή. Αλλά και μια βαθιά φιλοσοφική και πρακτική βίαιη έκθεση σε μια πικρή αλήθεια, στο πώς δηλαδή όλα μπορεί να αλλάξουν δραματικά από τη μια στιγμή στην άλλη.

Ο Κλιντ Ίστγουντ, το έχουμε δει και σε άλλες του ταινίες όπως το Γκραν Τορίνο, δεν έχει ποτέ κατά νου να εντυπωσιάσει, να τα πει φαφλατάδικα. Θα ‘ταν τόσο ξένο προς το χαρακτήρα του. Οι ταινίες του είναι όπως αυτός, μικρογραφία του. Εξυμνούν την ασύγκριτη δύναμη της απλότητας, της λιτότητας. Ξέρει πώς να βρίσκει στόχο στις θεματικές που θέλει να αναπτύξει, πώς να σε κάνει να μείνεις κολλημένος στην ιστορία που σου αφηγείται.

Καλού κακού, σαν βάλεις απόψε Ertflix για το Million Dollar Baby, έχει και τα χαρτομάντηλα σε απόσταση βολής. Θα τα χρειαστείς πιθανότατα. Το συγκινησιακό φορτίο και αυτό το αλησμόνητο φινάλε πολλούς έχει λυγίσει, πάρα πολλούς…

* Μπες ΕΔΩ για να δεις στο Ertflix το Million Dollar Baby