Δεν έχει σημασία αν έχετε επιστρέψει από διακοπές ή αν μετράτε αντίστροφα για την άδειά σας. Το καλοκαίρι δεν είναι απλά μια χρονική περίοδος, είναι ένα state of mind που ορίζει απόλυτα σκέψεις και αποφάσεις.

Πολλές φορές το ξεχνάμε, άλλες το επιζητούμε, ειδικά εν μέσω βαρυχειμωνιάς. Αυτή η ελαφρότητα, η χαλαρότητα, η εύκολη φυγή, ακόμη και η σιέστα είναι προνόμια του Summer State of Mind.

Για να ενισχύσουμε την επιρροή του προτείνουμε έξι ταινίες. Τις συζητήσαμε στο -αποδεκατισμένο από τις άδειες- γραφείο, τις αναλύσαμε και καταλήξαμε στην παρακάτω shortlist.

Απέραντο Γαλάζιο (1988)

Η ιστορία της αντιπαλότητας ανάμεσα στον Έντσο (Ζαν Ρενό) και τον Ζακ (Ζαν-Μαρκ Μπαρ), δύο παιδικών φίλων και πλέον παγκοσμίου φήμης ελεύθερων καταδυτών.

Μοιάζει λες και ο Λικ Μπεσόν να έχει βάλει στοίχημα πως στην ταινία του θα αποτυπωθεί κάθε απόχρωση του μπλε, παρόλο που τα πρώτα δύο λεπτά της ταινίας είναι ένα ασπρόμαυρο tour στα βράχια της Αμοργού, ακολουθώντας τον «δρόμο» που χαράζει ο ήλιο στη θάλασσα.

Το soundtrack της ταινίας ήταν για τις παλιότερες γενιές των Γάλλων συνώνυμο του καλοκαιριού.

Πριν τα Μεσάνυχτα (2013)

Ένα παντρεμένο ζευγάρι, ο επιτυχημένος συγγραφέας Τζέσι (Ίθαν Χοκ) και η περιβαλλοντολόγος Σελίν (Τζούλι Ντελπί), κάνει διακοπές στη Μάνη μαζί με τις δίδυμες κόρες τους. Ο Τζέσι είναι ένας επιτυχημένος συγγραφέας, αλλά αισθάνεται ότι χάνει επαφή με τον έφηβο γιο του, από τον πρώτο του γάμο. Η Σελίν, αντίστοιχα, ανησυχεί για τον τρόπο που θα επηρεάσει την οικογένειά της το επόμενο επαγγελματικό της βήμα. Αυτό που φαίνεται μια ρομαντική βραδιά για τους δύο, μακριά από τα παιδιά τους, καταλήγει σε «νύχτα της αποκάλυψης».

Η τριλογία του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ αποτελείται από τα Πριν το Ξημέρωμα (1995), Πριν το Ηλιοβασίλεμα (2004) και Πριν τα Μεσάνυχτα (2013). Ο σκηνοθέτης επιστρέφει στην ιστορία του Τζέσε και της Σελίν κάθε εννέα χρόνια. Μας έχει συστήσει το ζευγάρι όταν ήταν 23 ετών, με τα πρόσωπά τους σφριγηλά και τις ιδέες τους ξεκάθαρες, επέστρεψε στα 32 τους, με κάποια σημάδια του χρόνου να αχνοφαίνονται στο πρόσωπο και ελαφρώς μπερδεμένους. Στο Before Midnight, είναι πλέον 41. Οι ρυτίδες τους είναι εμφανείς, σαν την κούραση και τις ανησυχίες τους, καθώς φωνάζουν στα παιδιά τους να μείνουν στα ρηχά.

Η Πύλος, η Κορώνη, η Καρδαμύλη… Όλη η Μάνη χωράει στον φακό του Λινκλέιτερ.

Ζορμπάς (1964)

Ένας λόγιος νεαρός που ψάχνει το νόημα της ζωής στη συγγραφή και ο Ζορμπάς, ένας πολυμήχανος εργάτης, κατεβαίνουν στην Κρήτη για να στήσουν ένα λιγνιτωρυχείο. Γνωρίστηκαν λίγη ώρα πριν επιβιβαστούν στο πλοίο που θα τους πάει στο νησί.

Οι εντελώς διαφορές προσωπικότητές τους, η άγρια τοπική κοινωνία του χωριού, τα ρομαντικά σχέδια, γεννούν συγκρούσεις και διαμορφώνουν τον χαρακτήρα του νεαρού όταν θα είναι όλα χαμένα. Άξιζε τον κόπο;

Το έργο που έγραψε το όνομα του Νίκου Καζαντζάκη στη λίστα με τους παγκόσμιους κλασικούς συγγραφείς γίνεται ταινία υπό την επιμέλεια του Μιχάλη Κακογιάννη. Άλαν Μπέιτς, Άντονι Κουίν, Ειρήνη Παππά και Άννα Κεντρόβα (κέρδισε Όσκαρ για την ερμηνεία της) χαρίζουν εξαιρετικές ερμηνείες.

Ο Ζορμπάς γίνεται η στερεοτυπική φιγούρα του Έλληνα για την παγκόσμια κοινότητα, ενώ ο Μίκης χαρίζει τον άτυπο εθνικό ύμνο της χώρας.

Suntan (2017)

Ένας 42χρονος γιατρός, ο Κωστής, (Μάκης Παπαδημητρίου) διορίζεται στην Αντίπαρο και μετά από έναν καταθλιπτικό χειμώνα ζει ένα ξέφρενο καλοκαίρι όταν κι ερωτεύεται μια νεαρή κοπέλα, την Άννα (Έλλη Τρίγγου).

Μια ηδονιστική καλοκαιρινή ιστορία, το Suntan είναι μια πικρή διακωμώδηση της κρίσης της μέσης ηλικίας, της αγριότητας των νιάτων, υπό το αποκαλυπτικό φως των Κυκλάδων. Ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος παίζει με κάθε στοιχείο που του παρέχει η ιστορία και το νησί, ενώ ο Μάκης Παπαδημητρίου δείχνει εκπληκτικά αμήχανος σε όλη την ταινία και η Έλλη Τρίγγου αποπλανεί ως Σειρήνα οτιδήποτε έχει ζωή.

Summer Lovers

Ο Μάικλ (Πίτερ Γκάλαχερ) και η Κάθι (Ντάριλ Χάνα) είναι ένα νεαρό ζευγάρι που μόλις αποφοίτησε από το κολέγιο, γνωρίζονται περίπου 10 χρόνια και είναι μαζί περίπου το μισό διάστημα. Αποφασίζουν να γιορτάσουν την αποφοίτησή τους με καλοκαιρινές διακοπές δύο μηνών. Έτσι, καταφτάνουν σε ένα ελληνικό νησί για να χαλαρώσουν πριν επιστρέψουν στον πραγματικό κόσμο.

Ιδανική ταινία για όποιον θέλει να γνωρίσει τη ζωή στα ελληνικά νησιά στα 1980s, την παγκόσμια κουλτούρα και το lifestyle της εποχής. Βέβαια, πιο πολύ θα κολλήσει κανείς με τα πλάνα από τη Σαντορίνη, τη Μύκονο και τη Δήλο.

Ιδανική για τα μεσημέρια του Σαββατοκύριακου.

Φτηνά Τσιγάρα

Καλοκαιρινά ρομάντζα στην παλέτα του γαλάζιου. 6 ταινίες - υπενθύμιση για τους μεγαλύτερους, ένα «to watch» σημείωμα για τους νεότερους.

Ο Νίκος (Ρένος Χαραλαμπίδης), ένας 30χρονος άνεργος που έχει ξεμείνει στην Αθήνα τον Αύγουστο, γνωρίζει σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο τη Σοφία (Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους) και περιπλανιούνται στο έρημο κέντρο της πόλης, με εκείνον να της αναλύει τη φιλοσοφία του.

Ο ύμνος του loser; Μπορεί. Η ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη θεωρείται πλέον cult, αν και όταν κυκλοφόρησε σημείωσε αξιοπρόσεκτη αποτυχία. Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός κατάφερε με μια low budget παραγωγή να αποτυπώσει το κέντρο της Αθήνας σχεδόν… ποιητικά και με το έξυπνο σενάριό του να μιλήσει απευθείας στην καρδιά των αουτσάιντερ.

Είναι must watch τα Φτηνά Τσιγάρα; Ασυζητητί!