Απαραίτητο προφανώς δεν είναι, αλλά συστήνεται. Δίνει ένα έξτρα κάτι στη συνολική εμπειρία, το σηκώνει η περίσταση. Βάλε λοιπόν ένα ποτηράκι ουίσκι, με 1-2 παγάκια για να «σπάει» και να κατεβαίνει πιο smooth. Κάθισε μετά αναπαυτικά. Και πάτα το play για μια ταινία σκέτη ομορφιά στο Ertflix. Το Μερίδιο των Αγγέλων (Angel’s Share) του Κεν Λόουτς θα σε κάνει να το θελήσεις ένα ποτηράκι αλκοόλ, ακόμα κι αν αυτό δεν είναι του στιλ σου. Για το «στην υγειά μας», για το «πάντα τέτοια».

Κατεργαραίοι της γης ενωθείτε, όλοι έχουν την ευκαιρία τους, όλοι έχουν τη στιγμή τους. Αυτό μας διδάσκει, μας θυμίζει πιο σωστά, αυτό το φιλμ ενός χαρισματικού auteur, ο οποίος ξέρει να μιλάει για τον άνθρωπο μιλώντας πρώτα και κύρια στην καρδιά και στο μυαλό μας. Με τρυφερότητα, ευαισθησία και χιούμορ.

Το Ertflix μας κερνάει ταινιάρα που καταναλώνεται απολαυστικά, γουλιά – γουλιά
Το Μερίδιο των Αγγέλων – Ertflix

Τι μας περιμένει στο Ertflix με το Μερίδιο των Αγγέλων

Μέσω Ertflix ταξιδεύουμε ως την Γλασκόβη για να γνωρίσουμε τον Ρόνι. Έναν νεαρό πατέρα που αδυνατεί να τα φέρει βόλτα, χαμένος στην ανεργία, στο κοινωνικό περιθώριο και στις μικροαπατεωνιές. Αυτό που θέλει περισσότερο από όλα είναι να δώσει στο γιο του όλα όσα αυτός στερήθηκε. Αλλά δεν ξέρει το πώς, δεν το έμαθε ποτέ. Μέχρι που του παρουσιάζεται μια ευκαιρία εντελώς από το πουθενά. Χάρη στο ταλέντο του στη γευσιγνωσία, στο να μπορεί να ανακαλύψει και να ξεχωρίσει μέσω της όσφρησης τις υφές, τις μυρωδιές και συμπερασματικά τις χάρες ενός ουίσκι.  

Εκεί κολλάει άλλωστε και ο τίτλος, το «μερίδιο των αγγέλων». Είναι η ποσότητα του ουίσκι, στο 2% έχει υπολογιστεί, που χάνεται μέσα σε 1 έτος όσο αυτό μένει σε ξύλινο βαρέλι. Παλαιότερα οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να εξηγήσουν το γιατί συμβαίνει αυτό. Οπότε το απέδιδαν στους αγγέλους, έλεγαν πως ερχόντουσαν τις νύχτες αθόρυβα για να πιούνε λίγο κι εκείνοι από το «θεϊκό ποτό».

Στην πραγματικότητα βέβαια, τίποτα μεταφυσικό δεν συμβαίνει. Είναι απλώς το τίμημα που πληρώνει κάθε παραγωγός ενόσω περιμένει υπομονετικά να ωριμάσει το «υγρό νέκταρ» του. Για το φαινόμενο ευθύνονται οι πόροι των βαρελιών, που απορροφούν και μέρος του υγρού εκτός από να του δίνουν τη μοναδική του γεύση. Ανάλογα με το είδος του ξύλου, τις συνθήκες συντήρησης, το κλίμα, την περιοχή, όλα παίζουν ρόλο.

Το Ertflix μας κερνάει ταινιάρα που καταναλώνεται απολαυστικά, γουλιά – γουλιά
To Mερίδιο των Αγγέλων – Ertflix

Επίγευση αισιοδοξίας, μυρωδιά ελευθερίας

Θα μάθεις πολλά για αυτά, για τη διαδικασία και τα γύρω – γύρω ενόσω είσαι κολλημένος στο Ertflix. Δεν θα σκεφτείς καν να πατήσεις το stop στα 101 λεπτά που διαρκεί μια ανάλαφρη κομεντί που με το δικό της ωραίο τρόπο θίγει πολύ σοβαρά θέματα. Ένας συνδυασμός που αν πετύχει, όπως εν προκειμένω, δεν έχει ταίρι. Και μαθαίνεις, και προβληματίζεσαι, και ψυχαγωγείσαι.

Ο Κεν Λόουτς έχει αφήσει κληρονομιά και ευλογία σπουδαίες ταινίες (Ο Άνεμος Χορεύει το Κριθάρι και Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ για να σταθούμε στις περισσότερο γνωστές, τις βραβευμένες με Χρυσό Φοίνικα), κοινωνικά δράματα γεμάτα νοήματα. Με το Μερίδιο των Αγγέλων τα καταφέρνει ξανά, απλά με όχημα τη μαύρη κωμωδία. Με άξονα ένα ευρηματικό σενάριο, με εμφανή την αγάπη για τους «απόκληρους» αυτού του κόσμου. Με τα συναισθήματα «παρόντα» σε κάθε πλάνο.

Κυρίως σου μένει τούτο σαν τελειώσει η ταινία και το καλοσκεφτείς. Στο κατάλληλο περιβάλλον, δίπλα στους σωστούς ανθρώπους, όλοι μπορούν να βγάλουν έναν καλύτερο εαυτό. Να ξεφύγουν από την παγίδα της μοιρολατρίας, της αυτολύπησης, του πού τους έχουν κατατάξει. Αξίζει να παλεύεις συνεπώς για να γίνεις εσύ καλύτερος, οι δίπλα σου.

Πίνοντας ένα ποτηράκι, ουίσκι ή ό,τι αγαπάει ο καθείς πιότερο, ερχόμαστε σίγουρα πιο κοντά. Το βράδυ, αν σε ψήσαμε, ραντεβού στο Ertflix για τα περαιτέρω. Για μια ταινία που μυρίζει ελευθερία και αφήνει μια υπέροχη επίγευση αισιοδοξίας.

* Μπες ΕΔΩ για να δεις στο Ertflix το Μερίδιο των Αγγέλων