Μία λέξη δεν ακούγεται για 77 λεπτά. Ούτε μία. Κι όμως νιώθεις σαν να έχεις ακούσει εκατομμύρια. Αυτή είναι η δύναμη που κομίζουν μόνο τα αληθινά έργα τέχνης. Με το Red Turtle (H Κόκκινη Χελώνα), διαθέσιμο σε μας μέσω Ertflix, συναντιέσαι μια φορά, το θυμάσαι για πάντα.

Η γοητεία της απλότητας βρίσκει τον ορισμό της και εμείς ένα animation που μας κάνει πιο πλούσιους στο «μέσα» μας. Όλο αυτό που βλέπουμε είναι ένα συμβολικό αλληγορικό παραμύθι, βαθιά φιλοσοφημένο στον πυρήνα του. Ανοιχτό σε ερμηνείες με βασικότερη όμως τούτη: Του πόσο άδεια είναι η ζωή αν δεν έχεις κάποιον να τη μοιράζεσαι. Του πόσο εύθραυστοι είμαστε ως υπάρξεις, αλλά και πόσο ικανοί για τις μεγαλύτερες υπερβάσεις, για θαυμαστούς άθλους κόντρα στις πιθανότητες.

Όλοι Ertflix για ένα αριστούργημα χωρίς λέξεις, μια ωδή στην απλότητα

Η Κόκκινη Χελώνα: Τι σε περιμένει στο Ertflix

Η ιστορία ξεκινάει, δίχως χρονοτριβή, με ένα άγριο ναυάγιο. Στο επόμενο καρέ έχουμε ησυχία (μετά την καταιγίδα) και έναν άνδρα να συνέρχεται ξαπλωμένος στην παραλία. Η εξερεύνηση που κάνει αμέσως μετά του αποκαλύπτει την γλυκόπικρη αλήθεια. Ναι, γλίτωσε από του Χάρου τα δόντια. Αλλά από εδώ και πέρα είναι μόνος. Και έρημος. Σε ένα νησί στη μέση του πουθενά. Με μοναδική συντροφιά τα πουλιά, τα καβούρια και το πυκνό δάσος που τουλάχιστον του παρέχει την απαραίτητη τροφή για να επιβιώσει.

Μετά από λίγο, ξεκινάει την προσπάθεια του να βγει ξανά στον ωκεανό και να επιστρέψει στον πολιτισμό. Φτιάχνει μια σχεδία. Όμως κι ενώ δεν έχει παρά λίγα μίλια μακριά από την ακτή, κάτι, μέσα από τη θάλασσα, του διαλύει την κατασκευή του. Μάταια ψάχνει να βρει τι ήταν αυτό. Επιστρέφοντας στο νησί δεν το βάζει κάτω, φτιάχνει και δεύτερη σχεδία. Ξανά τα ίδια. Στην τρίτη προσπάθεια, γιατί έκανε κι άλλη, μαθαίνει πως ήταν μια τεράστια κόκκινη χελώνα αυτή που τον εμπόδιζε να φύγει. Ένα πλάσμα όμως, που εμφανώς δεν θέλει το κακό του.

Τυφλωμένος από θυμό, όταν βλέπει μετέπειτα τη χελώνα στην παραλία τρέχει προς το μέρος της. Αρχίζει να τη χτυπάει με ένα κλαδί, την αναποδογυρίζει και την αφήνει στον ήλιο, έξω από το νερό, ανήμπορη να μετακινηθεί. Την παρακολουθεί να αργοπεθαίνει όταν ξαφνικά οι τύψεις αρχίζουν να τον κυριεύουν. Προσπαθεί να τη σώσει. Μάταια, όμως. Το ζώο δεν δείχνει να ανταποκρίνεται. Και ξάφνου κάτι μαγικό συμβαίνει…

Όλοι Ertflix για ένα αριστούργημα χωρίς λέξεις, μια ωδή στην απλότητα

Μια εμπειρία που σε συνεπαίρνει, ένα μοναδικό εικαστικό παραμύθι

Δεν θα πούμε περισσότερα, ήδη αποκαλύψαμε πολλά, περισσότερα έστω από όσα θα θέλαμε. Όχι επειδή η υπόθεση αυτή καθαυτή είναι τόσο ιδιαίτερη ώστε να φοβόμαστε τα spoiler. Όσο γιατί το να βλέπεις την Κόκκινη Χελώνα συνιστά μια εμπειρία που το δέον είναι να «καταναλώνεις» λεπτό λεπτό, στιγμή τη στιγμή. Για να έχεις και το στοιχείο της ανακάλυψης μέσα σε όλη την εμπειρία, να το κάνει ακόμα πιο δυνατό.

Σε τελική ανάλυση, πρόκειται για ένα υπαρξιακό παραμύθι. Για μικρούς και μεγάλους. Συγκινητικό και βαθιά ανθρώπινο, μια ωδή στην αγάπη και στη λιτότητα της αφήγησης. Δεν χρειάζεται να φλυαρείς όταν ξέρεις πολύ καλά και τι θες να πεις και πώς. Οι Ιάπωνες την κατέχουν αυτήν την τέχνη και προφανώς δεν είναι τυχαίο πως είναι δική τους η κεντρική θεματική ιδέα, συγκεκριμένα πρόκειται για δουλειά του το φημισμένου Στούντιο Γκίμπλι. Σε σκηνοθεσία του Ολλανδού Μίκαελ Ντουντόκ Ντε Βιτ. Μια συνεργασία που δημιουργεί μια μοναδική μίξη διαφορετικών σχολών, ένα υπέροχο εικαστικό αποτέλεσμα που ταξιδεύει το μάτι και το νου.

Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Ένα Κάποιο Βλέμμα των Κανών και υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερου animation δίνουν στην Κόκκινη Χελώνα και την πρακτική αναγνώριση του πόσο καλή ταινία είναι. Μεγαλύτερη όλων βέβαια είναι αυτή η πληρότητα που αισθάνεται ο θεατής ενόσω είναι «εκεί». Βάλε Ertflix και θα καταλάβεις ακριβώς για τι μιλάμε. Και πολλά ακόμη, βαθύτερα, ομορφότερα…

* Μπες ΕΔΩ για να δεις στο Ertflix το The Red Turtle (Η Κόκκινη Χελώνα)