Στα χαμένα, στο σκρολάρισμα στα social, πετυχαίνεις καμιά φορά τα πιο ωραία πράγματα. «Σειράρα το Utopia στο Ertflix, δείτε το», έγραφε το post, ούτε καν θυμάμαι από ποιον (κρίμα, θα ήθελα να τον ευχαριστήσω). Το κράτησα. Το έψαξα. Imdb, το επόμενο βήμα – τι πιο σύνηθες να συμβεί. Δεν είναι Ευαγγέλιο, αλλά καλύτερο εργαλείο για να πάρουμε γραμμή περί του τι «παίζει» δεν έχουμε, τουλάχιστον ακόμα: 8,4, βαθμολογία. Ώπα, κάτι καλό γίνεται εδώ. Κι όντως γινόταν. Πολύ καλό.

Πώς δεν το ‘χα πάρει χαμπάρι τέτοιο έπος; Γιατί κανείς δεν μου το είχε πει νωρίτερα; Γιατί κοιμόμουν ο καψερός όταν βγήκε (πριν κοντά μια 10ετία) και τώρα ξύπνησα, είδα επιτέλους το φως το αληθινό; Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Το Ertflix να ‘ναι καλά και αποκτήσαμε όλοι πρόσβαση σε μια από τις πιο «γαμάτες» σειρές ever.

Προσοχή, μιλάμε για το βρετανικό, original, δημιούργημα. Όχι το αμερικάνικο που ήταν re-adaptation, βγήκε το 2020 από την Amazon, με τον Τζον Κιούζακ πρωταγωνιστή και την Τζίλιαν Φλιν (Αιχμηρά Αντικείμενα, Gone Girl) στη συγγραφική ομάδα. To οποίο, για την ιστορία, «κόπηκε» λίγο πριν από την πανδημία του κορονοϊού πυροδοτώντας σενάρια συνωμοσίας – θα καταλάβεις απόλυτα το «γιατί» σαν δεις 2-3 επεισόδια, δηλαδή πολύ γρήγορα καθώς είναι ο ορισμός του binge-watching η φάση.

Είχε τέτοια σειρά - κόλλημα το Ertflix και κοιμόμασταν;

Τι σε περιμένει στο Ertflix με το Utopia

Καθότι, ναι, αυτό είναι το essence της σειράς: Η συνωμοσία. Πως υπάρχει δηλαδή ένα αόρατο κέντρο εξουσίας που ορίζει τις ζωές μας, το οποίο ρίχνει πληγές πάνω μας ανάλογα με τους αρρωστημένους σκοπούς που κάθε φορά σατανικά μυαλά έχουν ενορχηστρώσει. Λέγεται «Το Δίκτυο» και είναι πάνω από κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς. Σκιώδες και πανταχού παρών, ικανό γα τα πάντα προκειμένου να πετύχει ό,τι θέλει, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, εξοντώνοντας όσους τολμούν να του αντισταθούν.

Το κλου της υπόθεσης είναι πως εν προκειμένω υπάρχει ένα κόμικ, το οποίο (φαίνεται πως) είχε προβλέψει διάφορες καταστροφές που αναστάτωσαν την ανθρωπότητα, όπως τη νόσο των τρελών αγελάδων. Πώς τα ήξερε όλα εκ των προτέρων ο δημιουργός του; Τι άλλο γνωρίζει και αποκαλύπτει στον 2ο  χειρόγραφο τόμο που εμφανίστηκε ξαφνικά και όλοι, «καλοί» και «κακοί», άρχισαν μανιωδώς να ψάχνουν;

Κι εδώ έρχονται και μπλέκουν οι κεντρικοί ήρωες της ιστορίας μας. Ο πληροφορικάριος Ίαν. Η αινιγματική Μπέκι. Η τόσο ιδιαίτερη φιγούρα που λέγεται Γουίλσον. Ο 11χρονος Γκραντ που αναγκάστηκε να «μεγαλώσει» νωρίς. Όλοι τους ήταν μέλη ενός φόρουμ για το κόμικ, ως φαν. Από εκεί αρχίζει η περιπέτειά τους, αφού μπαίνουν στο μάτι του Δικτύου ως γνώστες για το πού βρίσκεται το περιβόητο 2ο κόμικ.

Προφανώς αυτό είναι κακό γι’ αυτούς, πολύ κακό. Ειδικά καθώς ο villain που τους κυνηγάει είναι μια από τις πιο «διεστραμμένες» φάτσες που έχουμε δει ποτέ επί της οθόνης. Ο Άρμπι σκοτώνει λες και σηκώνει το ποτήρι για να πιει νερό. Με τέτοια απάθεια, με τόση άνεση. Θα το καταλάβεις από την πρώτη κιόλας σκηνή του πρώτου επεισοδίου, όταν μαζί με τον επίσης θεοπαλαβό συνεργάτη του μπαίνουν σε ένα μαγαζί με κόμικ.

Μια ερώτησή του, σαν «μάντρα» επικείμενου θανάτου, έρχεται γρήγορα να σε στοιχειώσει, να σου κολλήσει στο μυαλό: «Where is Jessica Hyde?». Εμείς , ως θεατές, σύντομα παίρνουμε την απάντησή μας. Την γνωρίζουμε δηλαδή την Τζέσικα Χάιντ. Και πολύ μας αρέσει, άλλος ένας χαρακτήρας που σου μένει από το πρώτο κιόλας πλάνο εμφάνισης και προφανώς είναι κομβικός. Μέσα σε όλα έχουμε κι έναν απρόβλεπτο υψηλόβαθμο υπάλληλο του υπουργείου Υγείας, που παρότι τον απειλούν, παρότι ξέρει (;) με ποιους τα βάζει, τραβάει ένα δικό του δρόμο, αντίστασης και πάλης.

Είχε τέτοια σειρά - κόλλημα το Ertflix και κοιμόμασταν;

Με vibes από κορονοϊό και εμβόλια

Όλα δένουν μεταξύ τους, όλα βγάζουν νόημα μέσα στον παραλογισμό τους. Το λογότυπο του Ertflix γίνεται μόνιμη συντροφιά σου ενώ φλέγεσαι να δεις πού θα καταλήξει όλο αυτό. Χρώματα, soundtrack, ύφος και αυτή η πάντα cool βρετανικότητα ενισχύουν στο μέγιστο τη συνολική εμπειρία.

Και last but not least, ακόμα και ο πιο ορθολογιστής άνθρωπος του κόσμου να ‘σαι, ενώ βλέπεις τη σειρά και με τη γνώση όσων έγιναν από το 2020 κι ύστερα, ήτοι στην πανδημία του κορονοϊού, θα σε πιάσει μια κάποια ταραχή. Βλέποντας ένα story για περίεργους φυτευτούς ιούς (ρωσικής γρίπης) και για εμβόλια που έρχονται να μας σώσουν.

Οι ΨΕΚ μάλιστα είναι ικανοί να κάνουν ως και… πάρτι δικαίωσης, να δουν σε όλο αυτό μια προφητεία που επιβεβαιώνει τις θεωρίες τους. Ποσώς βέβαια (πρέπει να) μας νοιάζει το πώς μπορεί κάποιος να θελήσει να δώσει δικιά του μορφή σε ένα προϊόν μυθοπλασίας για να ικανοποιήσει εσωτερικές ανάγκες του. Εμείς μένουμε και χαιρόμαστε για το ότι το Utopia είναι μια σειρά πολύ πάνω από το μέσο όρο, καλοφτιαγμένη και τρομερά κολληματική. Να ‘σε καλά άγνωστε φίλε που μου άνοιξες τα μάτια, μια τυχαία μέρα, σε ένα random σκρολάρισμα. Ένα ευχαριστώ και στο Ertflix που το έχει στη λίστα του, βεβαίως, βεβαιως….

*Πάτα ΕΔΩ για να δεις στο Ertflix το Utopia