Μην λέμε ψέματα μεταξύ μας, δεν κάνει. Το ιδανικό θα ‘ταν να σου προτείναμε τώρα το original, το αργεντίνικο.  El Secreto de sus Οjos (Το Μυστικό στα Μάτια τους) ή αλλιώς, το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας του 2010. Στο Ertlflix ωστόσο, συναντάμε την αμερικανοποιημένη εκδοχή εκείνης της καταπληκτικής ταινίας, το remake της (Secret in their Eyes).  

Και πού μας βγάζει το face to face; Σε κάτι μάλλον αναπόφευκτο. Το αντίγραφο αδυνατεί να φτάσει την ένταση, το βάθος και το αποτύπωμα της αρχικής πηγής. Αυτό δεν σημαίνει και ότι δεν αποτελεί μια αξιόλογη προσπάθεια, που σίγουρα θα εκτιμήσει κάποιος, πόσο μάλλον αν δεν έχει δει το made in Argentina πρωτότυπο άρα δεν έχει άλλο σημείο αναφοράς.

Στην ουσία η αμερικανική ταινία έχασε λόγω της σύγκρισης με το πρωτότυπο – που ναι, παίζει ο Ρικάρντο Νταρίν, σιγά μην έλειπε αυτή η ηθοποιάρα που θαρρείς είναι παρών σε… όλες τις αργεντίνικες ταινίες. Ήταν και πολύ κοντά τα 2 έργα, περίπου 7 χρόνια απόσταση.

Όλα άλλωστε έχουν να κάνουν με το τι βάζεις απέναντι. Να, ας πούμε, to El Secreto de sus Οjos ήταν εξαιρετικό. Αλλά ήταν και καλύτερο από τη Λευκή Κορδέλα του Μίκαελ Χάνεκε ή τον Προφήτη του Ζακ Οντιάρ, δυο ταινίες δηλαδή που άφησε πίσω του στα Όσκαρ; Είναι και θέμα context, τελικά.

Μπες Ertflix για μια «κολληματική» ταινία με φινάλε που θα σκέφτεσαι καιρό

Με all star καστ και εμπειρία στο «τι είναι αυτό που θες»

Ξεφύγαμε όμως. Στο αμερικανικό σκέλος, που βρίσκουμε και στο Ertflix, το καστ είναι το πρώτο που κεντρίζει το μάτι: Νικόλ Κίντμαν, Τζούλια Ρόμπερτς, Τσιετέλ Ετζιοφόρ. Κι αυτό, όσο να το πεις, συνιστά πόλο έλξης. Υπήρχαν τότε κάποιες φωνές πως οι δύο γυναίκες-σταρ του Χόλιγουντ δεν υποστήριξαν καλά το δικό τους κομμάτι στην όλη υπόθεση. Δεν θα συμφωνήσουμε. Μια χαρά ερμηνείες στολίζουν το CV τους και εν προκειμένω.

Ο σκηνοθέτης Μπίλι Ρέι επίσης, έχει εμπειρία από το «τι αρέσει στον κόσμο και πώς να τους το δώσω». Ως σεναριογράφος, περισσότερο. Σε πολύ πετυχημένες δουλειές όπως το Captain Philips και τα Hunger Games. Κι αυτό, όσο να το πεις, δεν είναι δα μικρό πράμα.

Με μια φράση, το Μυστικό στα Μάτια τους είναι μια κατάδυση στα σκοτάδια του ανθρώπινου μυαλού. Το λάθος είναι πάντα λάθος, η αλήθεια δεν είναι πάντα ευλογία και αυτά γίνονται ξεκάθαρα σε μια ταινία που καλλιεργεί σωστά τους βασικούς της θεματικούς άξονες, όπως την παρακολούθηση, τη διαφθορά, την εξουσία, τη μοναξιά, το πάθος, το «ένα κάποιο βλέμμα».

Όλα αυτά, αλλά και πολλά περισσότερα, είναι εκεί, με τρόπο που δύσκολα κανείς μπορεί να γκρινιάξει ως αόριστο ή μη συμπαγή. Υπόγεια δράση, πολιτικά μηνύματα, αγάπη, έρωτας και ένα ψυχολογικό παιχνίδι που θα δοκιμάσει τα όρια σου.

Μπες Ertflix για μια «κολληματική» ταινία με φινάλε που θα σκέφτεσαι καιρό

Μπες Ertflix το συντομότερο δυνατό, κατεβαίνει συντόμως

Το Ertflix μας δίνει το ρεζουμέ για το τι να περιμένουμε ως πρώτη γεύση: «Μια ομάδα ανερχόμενων ερευνητών διαλύεται ξαφνικά όταν η έφηβη κόρη, μιας από αυτές δολοφονείται βάναυσα.

Δεκατρία χρόνια αργότερα, ψάχνουν καθημερινά μανιωδώς για τον ασύλληπτο δολοφόνο, μέχρι που μια από τους ερευνητές, ανακαλύπτει επιτέλους ένα νέο στοιχείο που είναι σίγουρη ότι μπορεί τελικά να λύσει το μυστήριο και να δώσει την πολυπόθητη λύση στην ομάδα του.

Ωστόσο, κανείς δεν είναι προετοιμασμένος για μια συγκλονιστική αποκάλυψη που θα “ξυπνήσει””, με καταστροφικές συνέπειες, την ανθρώπινη ανάγκη για εκδίκηση».

Είναι αγωνιώδες φιλμ το Μυστικό στα Μάτια τους, αποκλείεται αν πατήσεις το play στο Ertflix να βαρεθείς. Θα είσαι ψυχή και σώμα εκεί, περιμένοντας πώς και πώς να δεις πού θα καταλήξει αυτή η ιστορία. Πολύ καλά θα κάνεις, καθότι ακριβώς αυτό που απογειώνει την ταινία είναι το φινάλε της, υπερβατικό και σαρωτικό. Και εδώ θα το σταματήσουμε. Τα spoiler κανείς δεν τα αγαπά…

Μόνο μην το καθυστερήσεις. Η προσεχής Τρίτη, στις 25/6 δηλαδή, είναι η τελευταία μέρα που το Μυστικό στα Μάτια τους θα είναι διαθέσιμο μέσα από την πλατφόρμα streaming της κρατικής τηλεόρασης. Πάτα ΕΔΩ λοιπόν για να μπεις στο Ertflix, καλύτερα τώρα παρά μετά.