Το πρώτο στοιχείο που σε στέλνει καρφί στο Ertflix για το Μη Χαμηλώνεις το Βλέμμα (Never Look Away) είναι ο σκηνοθέτης. Ο Φλόριαν Χένκελ φον Ντόνερσμαρκ με το Οι Ζωές των Άλλων, το 2006, πέρα από το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, κέρδισε και την προσοχή μας.

Με τη συγκεκριμένη ταινία επιβεβαιώνει πως αξίζει να μη… χαμηλώνουμε το βλέμμα μας με την περίπτωσή του. Δεν είναι παραγωγικός, σύμφωνοι. Μέσα σε κοντά 20 χρόνια έχει βγάλει μόλις 3 ταινίες. Μας λείπει δηλαδή από την καταμέτρηση μόνο το «Ο Τουρίστας» με τοιν Τζόνι Ντεπ και την Αντζελίνα Τζολί και καλώς… μας λείπει, αφού ήταν μια αποτυχημένη προσπάθεια να μπει σε μονοπάτια και (αστρραφτερούς) κόσμους που προφανώς δεν είναι γι’ αυτόν.

Εν προκειμένω, παραδίδει εκ νέου κάτι ανάλογα δυνατό με τις Ζωές των Άλλων. Ένα έργο που θα σε κρατήσει στέρεα κολλημένο μπροστά από την οθόνη. Ναι, είναι μεγάλο σε διάρκεια, 181 λεπτά συνολικά. Δεν πειράζει, τα αξίζει. Κι άσε που έτσι γίνεται μάλλον ιδανικό για παρακολούθηση σπίτι. Στο σινεμά τα πολύωρα γίνονται δυστυχώς συχνά και κουραστικά. Κακά τα ψέματα. Εν οίκω, ειναι αλλιώς, το οργανώνεις όπως θες.

Τι σε περιμένει σαν μπεις στο Ertflix για το Μη Χαμηλώνεις το Βλέμμα

Και τι βλέπουμε λοιπόν στο Μη Χαμηλώνεις το Βλέμμα; Το Ertflix έχει την περίληψη: «Στη μεταπολεμική Ανατολική Γερμανία ο νεαρός φοιτητής καλών τεχνών Κουρτ, ερωτεύεται την Έλλη μια συμφοιτήτριά του.

Ο πατέρας της, ο Καθηγητής Σίμπαντ, ένας διάσημος γιατρός, απορρίπτει την επιλογή της κόρης του και ορκίζεται να καταστρέψει τη σχέση τους. Αυτό που δεν ξέρει κανείς είναι ότι οι ζωές τους είναι ήδη συνδεδεμένες με ένα σκοτεινό οικογενειακό μυστικό».

Ιντριγκαδόρικο, ε; Και όντως έτσι είναι. Είναι, επιπλέον, ένα ταξίδι στο χρόνο και στο χώρο. Στη Γερμανία της δεκαετίας του 1930, των 40s, τω 50s και των 60s. Τσουλάει ο καιρός, αλλάζουν οι ζωές και οι προτεραιότητες των πρωταγωνιστών. Πάντα με άξονα το συναίσθημα.

Το ότι όλο αυτό είναι βασισμένο στη ζωή του διάσημου εικαστικού καλλιτέχνη Γκέρχαρντ Ρίχτερ το κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον, ως πάντα συμβαίνει με κάτι που μαθαίνεις πως έγινε, πως δεν το φαντάστηκε κάποιο (ιδιοφυές) μυαλό. Έχει πάντως πολλά σημεία που ξεφεύγει από το real life – ποιητική αδεία, θα έλεγε κανείς.

Ναι, η ταινία δεν στερείται μήτε φιλοδοξίας μήτε παλμού. Έχει ένταση στην αφηγηματική της ροή, δύναμη στην εικόνα της. Κάποια σημεία ενδεχομένως θα μπορούσαν να λείπουν ή να ήταν μικρότερα σε διάρκεια, αλλά ΟΚ, ας μην πάμε κόντρα στο όραμα του σκηνοθέτη.

Η υπερβατική δύναμη της τέχνης, η σκοτεινιά του πολέμου

Αυτό που κρατάμε περισσότερο είναι το πώς προσεγγίζονται οι συνέπειες του πολέμου στις ζωές των ανθρώπων. Το ίδιο και το πόσο υπερβατική δύναμη διαθέτει η τέχνη, πώς είναι ικανή να επηρεάσει τη ψυχή ακόμα και ανθρώπων που κατά τα άλλα έχουν παραδοθεί στα σκοτεινά τους ένστικτα, στο μίσος.

Δεν γίνεται να μην προβληματιστείς όσο παρακολουθείς στο Ertflix αυτήν την ταινία. Θα πέσουν οι τίτλοι τέλους και θα έχεις ακόμα εικόνες και σκέψεις στο μυαλό να σε συντροφεύουν, να σε κάνουν να θες να συζητήσεις με κάποιον αυτά που είδες – να και η πρότασή μας, δες το με παρέα, όλα άλλωστε είναι πιο όμορφα έτσι.

Το ξαναλέμε. Μην αφήσεις τη μεγάλη διάρκεια να σε τρομάξει. Το Never Look Away είναι ένα μάθημα ιστορίας, ένα μάθημα ζωής. Ακόμα και στα σημεία που (πιθανόν) θα σε εκνευρίσει, ακόμα κι αυτά έχουν το νόημα τους, κάτι πολύ συγκεκριμένο εξυπηρετούν στο σύνολο. Δεν ξεχειλώνει, δεν ξεφεύγει.

Μπες Ertflix, πάτα ΕΔΩ και ετοιμάσου για ένα ταξίδι συναισθημάτων που θα σε ακολουθεί μετά για μέρες. Έρωτας, αγάπη, διχασμός…