Το ξεκαθαρίζουμε με το καλημέρα: Αυτό το κείμενο περιέχει spoiler. Γιατί, πολύ απλά, δεν γίνεται αλλιώς. Ταινίες που στο τέλος κερδίζουν οι κακοί είναι το θέμα μας – νομοτελειακά συνεπώς θα γίνουμε «μαρτυριάρηδες».

Και αφού το ξεκαθαρίσαμε αυτό, συνεχίζουμε δίχως τύψεις. You ‘ve been warned.  Η ζωή δεν είναι Χόλιγουντ. Που τόσο αγαπάει τα happy endings, τα «έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα».

Ο κόσμος το θέλει πιθανώς αυτό, για να νιώσει καλύτερα μπροστά την οθόνη (μικρή ή μεγάλη) καθώς δεν είναι πως στο real life το καλό δεν θριαμβεύει ακριβώς κατά κανόνα.

Όμως ο κινηματογράφος είναι ζωή άρα και ρεαλισμός. Δίχως φτιασιδώματα μήτε ωραιοποιήσεις συνεπώς, πάμε να δούμε 5 ταινίες που μας το υπενθύμισαν ηχηρά. Σκοτάδι Vs Φως σημειώσατε 1…

5 ταινίες που οι «κακοί» τα πήραν όλα

Se7en

«What’s in the box?». H κραυγή του Μιλς (Μπραντ Πιτ) σε ακολουθεί για ώρες, υπό το βλέμμα και τις λέξεις απόγνωσης του συναδέλφου του, ντετέκτιβ Σόμερσετ (Μόγκαν Φριμαν) (Σόμερσετ).

Το αρρωστημένο σχέδιο του Τζον Ντο (Κέβιν Σπέισι) έχει μόλις πετύχει στην εντέλεια. Σκότωνε με βάση τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα. Μετά από 5 φόνους παραδίνεται ο ίδιος στην αστυνομία.

Κι εδώ έρχεται το απόλυτο twist. Στη συγκλονιστική τελευταία σκηνή παραδέχεται πως υπέπεσε ο ίδιος στο 6ο αμάρτημα (ζήλια). Και πρέπει να τιμωρηθεί γι’ αυτό. Προκαλώντας 7ο και τελευταίο αμάρτημα: Την οργή. Μέσα από ένα κουτί που περιέχει το κεφάλι της γυναίκας του Μιλς…

Αυτός τον σκοτώνει τελικά εν ψυχρώ, αλλά ποιος μπορεί να πει ότι δεν νίκησε o κακός;

Usual Suspects

Κάιζερ Σόζε και γίνεται το… σώσε. Σε ένα σενάριο αριστουργηματικά δουλεμένο σε κάθε του λέξη ώστε να σε παραπλανήσει. Κομψοτέχνημα.

«Το καλύτερο κόλπο που έκανε ποτέ ο Διάβολος είναι να πείσει τον κόσμο πως δεν υπάρχει» καθώς στο τέλος καταλαβαίνουμε όλοι πόσο θύματα έχουμε υπάρξει. Ο Κέβιν Σπέισι σε ακόμα ένα ρεσιτάλ…

Primal Fear

Ο Έντουαρντ Νόρτον στον πρώτο μεγάλο ρόλο της καριέρας του. Κάνει τον δικηγόρο (Ρίτσαρντ Γκιρ) να πιστέψει πως είναι ένας βασανισμένος άνθρωπος, που υποφέρει από ψυχική διαταραχή διπλής προσωπικότητας και δεν ξέρει τι γίνεται όταν ξυπνάει ο άλλος του, ο κακός δηλαδή, εαυτός.

Γλιτώνει έτσι τη φυλάκιση και το θάνατο. Μόνο που στην τελευταία συνομιλία του με τον δικηγόρο, ζητά συγνώμη που πήγε να σπάσει τον σβέρκο της εισαγγελέα. Όπα, μπάστα. Αυτό ΔΕΝ έπρεπε να το θυμάται, έτσι δεν είναι;

Η Σιωπή των Αμνών

Είναι ο Χάνιμπαλ Λέκτερ ένας από τους κορυφαίους κακούς στην ιστορία του σινεμά; Προφανώς και ναι, ευχαριστούμε τον Άντονι Χόπκινς για τη… διεστραμμένα τέλεια ερμηνεία του. Με 15 λεπτά επί της οθόνης, έβαλε το Όσκαρ στο σαλόνι του – κι αυτό ήταν το σωστό.

Επί της οθόνης, η Κλαρίς (Τζόντι Φόστερ) ζητάει τη βοήθεια του για να πιάσει έναν άλλο κακό, για  να μπει στο μυαλό του, να τη βοηθήσει να καταλάβει πώς σκέφτεται.

Μόνο που δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να κάνεις συμμαχία με το διάβολο. Στο τέλος της ταινίας και ενώ η Κλαρίς γιορτάζει την επίτευξη του στόχου της, ένα τηλεφώνημα αλλάζει τα πάντα. Είναι ο Χάνιμπαλ. Και είναι ελεύθερος.

No Country for Old Men

Ακόμα εφιάλτες έχουμε με αυτή την απόκοσμη φάτσα, με αυτόν τον διαβολικό Άντον που ερμήνευσε τόσο μοναδικά ο Χαβιέρ Μπαρδέμ.

Ένας πληρωμένος δολοφόνος δίχως ίχνος ηθικού ενδοιασμού που σκοτώνει όποιον βρίσκει μπροστά του. Οι αδερφοί Κοέν δεν μας χαϊδεύουν τα αυτιά. Το κακό είναι ασταμάτητο, αδίστακτο. Ο μόνος τρόπος να σωθείς είναι να μη βρεθείς στο διάβα του.