Δεν ξέρουμε αν υπάρχει συγκεκριμένος όρος γι’ αυτό, αν όχι δεν θα ήταν ενδεχομένως κακή ιδέα να δημιουργηθεί (ένας όρος): Γι’ αυτήν την ανάγκη που μας ωθεί να λέμε ψέματα πως έχουμε δει μια ταινία ακριβώς επειδή θεωρείται δεδομένο και ντρεπόμαστε να παραδεχτούμε πως εμείς, όχι.

Δεν θες να σε κακοχαρακτηρίσουν, να νιώσεις πως είσαι στην απ’ έξω. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κανένας λόγος ντροπής ή κάτι τέτοιου. Τι να κάνουμε, δεν μπορούμε να δούμε τα πάντα ακόμα και αν αυτά θεωρούνται κλασικά, δεν είμαστε όλοι γι’ όλα.

Πάμε λοιπόν να (μην) δούμε 10 ταινίες που όλοι το ‘χουν δεδομένο πως δεν υπάρχει κάποιος εκεί έξω που δεν έχει ιδέα. Θα μπορούσαμε προφανώς να ‘χαμε βάλει κι άλλες, δεν ισχυριζόμαστε πως το καλύψαμε πλήρως το θέμα. Όμως σίγουρα κάναμε μια γερή εισαγωγή…

Οι ταινίες που… δεν έχεις δει μόνο εσύ

Ο Νονός

«Το αριστούργημα του Φράνσις Φορντ Κόπολα» σου λένε και εσείς κοιτάς λίγο τα παπούτσια σου, λίγο το κενό, σίγουρα τρίβεις τον καρπό σου νευρικά. Γιατί δεν έχεις δει λεπτό. Ποτέ. Ξέρεις πως παίζει ο Μάρλον Μπράντο από την αφίσα. Ξέρεις και τη μουσική. Μετά βήχεις εξαιτίας του κόμπου που έχεις ξάφνου στο λαιμό. «Ο νονός», σου λένε. Και εσύ ντρέπεσαι ακόμα περισσότερο…

Lord of the Rings

Κάποια στιγμή παίζει και να το ξεκίνησες το πρώτο, αυτό με τη συντροφιά. Αλλά το βαρέθηκες, θανάσιμα. Τι διάολο είναι αυτά τα χόμπιτ, ο μάγος με το γκρι καπέλο, αυτά τα δαιμόνια και αυτό το δαχτυλίδι που τους κυβερνά όλους; Δεν σου προξενούν το παραμικρό ενδιαφέρον. Η λογοτεχνία του φανταστικού και εσύ ήσασταν πάντοτε τσακωμένοι. Δεν θα κάνετε ειρήνη ξαφνικά επειδή του ήρθε του Πίτερ Τζάκσον η τρέλα να το μεταφέρει στην οθόνη.

Star Wars

Ακόμα μια περίπτωση που αν πέσεις πάνω σε «σπασίκλα» του είδους και τολμήσεις να του πεις πως δεν έχει δει για τα «τι και πώς» θα σε κοιτάξει σαν εξωγήινο (είδατε τι κάναμε εδώ, ε;). Όμως, τι να κάνουμε που συμβαίνει, εσύ δεν είδες ποτέ την περίφημη τριλογία των 80s. Κι όταν το σύμπαν αναβίωσε, έχασες τη μπάλα με τα πρίκουελ, τα σίκουελ και δεν συμμαζεύεται. Δεν είχες καμία όρεξη να κάτσεις να βγάλεις άκρη ποιος είναι τι, πότε και γιατί. Αυτός δεν είναι ο δικός σου πόλεμος.

Πολίτης Κέιν

«Μα γίνεται να μην έχεις δει την πρώτη μεγάλη ταινία στην ιστορία του σινεμά;» σου (την) λένε και εσύ ταράζεσαι. «Μα εννοείται το ‘χα δει, σε μια προβολή στη σχολή σε προτζέκτορα», τους απαντάς. Ξέρουν πως τους λες ψέματα. Αλλά σου λένε και οι ίδιοι. Γιατί ελάχιστοι έχουν δει τον Πολίτη Κέιν. Σίγουρα πολύ λιγότεροι από όσοι το ισχυρίζονται.  

Fight Club

Υπάρχει ένα απλό κόλπο για να ανακαλύψεις ποιος δεν είδε ποτέ την εν λόγω ταινία. Του λες για το φινάλε. Αν το έχει δει θα πιάσετε συζήτηση, θα γίνει «φασούλα». Αν σου απαντήσει ότι «δεν μιλάμε ποτέ για το Fight Club» τότε ή έχεις πέσει σε μύστη είτε σε κάποιον που άθελά του γλίτωσε από πολύ δύσκολη θέση.

Pulp Fiction

Μα είναι δυνατόν κάποιος εκεί έξω να μην έχει δει το έπος του Ταραντίνο, την ταινία που σημάδεψε και όρισε την ποπ κουλτούρα μιας ολόκληρης εποχής; Κι όμως, ναι. Έχουν περάσει και 30 χρόνια από τότε παιδιά. Ναι, 30. Σκατά.

Τιτανικός

Ξέρεις όλα τα memes. Ξέρεις και τι έγινε – ολοι ξέρουν τι έγινε. Αλλά δεν το πάτησες ποτέ το ρημάδι το play. Από τη μία γιατί η μάτσο πλευρά σου αρνείται να ρισκάρει να παραδοθεί στο συναίσθημα, από την άλλη επειδή βαριέσαι απίθανα τα ρομαντικά.

Να πούμε επίσης πως τον καιρό που η ταινία βγήκε, στα 90s, τα σινεμά είχαν ουρές επί μήνες, αλήθεια. Όσοι δεν την είδαν τότε, ναι, αυτοί πήγαν πραγματικά κόντρα στο ρεύμα…

Ρόκι

Δεν γουστάρεις το ξυλίκι, δεν είσαι της βίας. Πώς να αντέξεις να δεις το όποιο Ρόκι; Ο Σιλβέστερ Σταλόνε, πολύ απλά, δεν φτιάχτηκε για σένα. Ούτε εσύ γι’ αυτόν.

Inception

Αυτό μπορεί και να το έχεις δει. Αλλά δεν κατάλαβες τίποτα. Και επειδή ντρέπεσαι γι’ αυτό, προτιμάς να ρισκάρεις να εκτεθείς ως ο «δεν το έχω δει».

Κυνόδοντας

Και κλείνουμε με κάτι ελληνικό. Για σένα που δεν ανήκεις στους «Λάνθιμος χούλιγκανς». Ίσως κάποια στιγμή να έβαλες τον Κυνόδοντα, για να καταλάβεις πώς άρχισαν όλα. Μόνο που δεν άντεξες την τόσο «τρέλα». Και είτε το έσβησες από τη μνήμη σου είτε προτιμάς να πετάς κάτι στου στιλ «καταλαβαίνω γιατί άρεσε, αλλά δεν είναι του γούστου μου» για να πάει η κουβέντα παρακάτω. Προς το Poor Things ενδεχομένως, αυτό είναι πολύ πιο πιθανό να το είδες.