ΟΚ, δεν θα φτάσουμε στο σημείο να ισχυριστούμε πως είναι ακόμα σαν άλλοτε, τότε δηλαδή που μέχρι να φορτώσει φωτογραφία σε ιστοσελίδα προλάβαινες μέχρι και να σηκωθείς να ψήσεις έναν καφέ, τόσο βασανιστικά αργά που αποκαλύπτονταν τα pixel. Συγκριτικά όμως αν το πάρεις, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, κάπου εκεί βρισκόμαστε ακόμα και σήμερα. Στην εποχή του… buffering. Έχουμε επίσημα το πιο αργό ίντερνετ στη γηραιά ήπειρο. Ακόμα μια μεγάλη ελληνική πρωτιά (#not)…
Κι ύστερα θέλουμε να προσελκύσουμε ψηφιακούς νομάδες, να έρθουν στη χώρα μας από το εξωτερικό για να δουλεύουν από εδώ, τηλεργασία «φάση». Δεν ρωτάνε εμάς τους ντόπιους τι τραβάνε με το ίντερνετ που συχνά πυκνά σέρνεται; Με μια ποιότητα που με τίποτα επίσης δεν συνάδει με τις υψηλές τιμές χρέωσης;
Το παρακάτω γράφημα αποκαλύπτει την αλήθεια. Είμαστε οι ουραγοί στην Ευρώπη όσον αφορά την ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο με μέσο όρο που πάει μόλις στα 39Mbps. H πρώτη Ρουμανία «τρέχει» με 232Mbps. Σχεδόν 6 φορές πάνω δηλαδή συγκριτικά με εμάς. H Βουλγαρία, δίπλα μας, πηγαίνει 2 φορές γρηγορότερα (86).
Το άνωθεν εξηγείται πιο παραστατικά ως εξής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ, το 39,8% του συνόλου των χρηστών ίντερνετ στην Ελλάδα έχει σύνδεση με ταχύτητα 24Mbps, το 30,5% έχει ταχύτητα 50Mbps, το 21,5% έχει ταχύτητα 100Mbps, το 2,1% έχει ταχύτητα 200Mbps και το 0,2% έχει ταχύτητα 500Mbps / 1 Gbps. Η διείσδυση σε υψηλές ταχύτητες είναι χαμηλή και στα νοικοκυριά, αλλά και στις επιχειρήσεις.
Πάντως για να τα λέμε όλα σε αυτό δεν φταίνε μόνο οι εταιρείες. Είναι θέμα προσφοράς ναι, αλλά και ζήτησης Ο κόσμος δεν πολυψήνεται να πληρώσει για γρηγορότερο ίντερνετ. Επίσης είμαστε πίσω συγκριτικά με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εγκατάσταση της οπτικής ίνας, στις υποδομές. Μια επιτάχυνση σε αυτό το σκέλος, μαζί βεβαίως με μείωση των τιμών θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο προς τις υψηλές ταχύτητες.
Προς το παρόν, είμαστε τελευταίοι. Ή πρώτοι από το τέλος όπως θα έλεγε ενδεχομένως κάποιος της κυβέρνησης. Παρεμπιπτόντως, το γυροφέρναμε καιρό, και καθόλου μπράβο μας, πλέον είναι και επίσημο: Είμαστε πιο κάτω και από τη Βουλγαρία σε αγοραστική ισχύ ως Έλληνες εργαζόμενοι. Αργό ίντερνετ, λίγα λεφτά, μα δεν είναι παράδεισος η ηλιόλουστη πατρίδα μας;