Θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι σαν κάποιους λογαριασμούς του Instagram. Μια εικόνα δηλαδή που χτυπάει ωραία στο μάτι, εντυπωσιάζει, αλλά μικρή σχέση έχει με την πραγματικότητα. Ψευδαίσθηση. Φουλ του φίλτρου, φουλ της επεξεργασίας. Υπό μια έννοια αυτό συμβαίνει και με ορισμένες πόλεις.

Τις ακούμε δεξιά αριστερά να προμοτάρονται ως σούπερ, για να ζεις, για να τις επισκεφθείς. Μόνο που μόλις πατήσεις το πόδι σου εκεί συναντάς κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που περίμενες, από το «όνειρο που σου είχαν πουλήσει».

Το θέμα απασχόλησε στο (αγαπημένο μας) Reddit. Τέθηκε υπό τη μορφή του εξής ερωτήματος: «Ποια είναι η πιο overrated πόλη που επισκεφθήκατε ή ζήσατε;». Ξεχωρίσαμε ορισμένες από τις απαντήσεις. Σε ορισμένες εξ αυτών μπορείς να συναντήσεις τον εαυτό σου, να έχεις δηλαδή την ίδια γνώμη. Κι αν όχι, ΟΚ, γούστα είναι αυτά παιδιά, δεν χρειάζεται να τα παίρνουμε όλα στα σοβαρά…

Reddit και υπερεκτιμημένες πόλεις: Τι απάντησε ο κόσμος

Πέρα από τον Ατλαντικό

-«Σαν Φρανσίσκο. Βρώμα, άστεγοι παντού να χέζουν στους δρόμους και να κάνουν ναρκωτικά, και επίσης πανάκριβο»

-«Λος Άντζελες. Έπαθα σοκ από το δρόμο με τα αστέρια. Βρωμιά και κάτουρο. Ευτυχώς μόνο 1 βδομάδα την πάλεψα»

-«Νέα Υόρκη. Δεν την λένε τυχαία “concrete jungle”. Πραγματικά είναι υπερβολικά τεράστια και επικρατεί ένα χάος καθημερινά. Για να μην σχολιάσω τις τιμές των ενοικίων και τα εγκλήματα»

Του Φωτός δεν ήταν αυτό;

-«Παρίσι, πόλη της κατουρλίλας»

«Παρίσι: Ρε παιδιά, μύριζε παντού κάτουρο. Θα πας δηλαδή εκεί με τη κοπέλα ή το αγόρι σου και εκεί που περίμενες να μυρίζει κρουασάν, μυρίζει παντού κάτουρο. No thanks…»

-«Παρίσι. Δεν υπάρχουν λόγια. Ακόμα και οι Γάλλοι το σιχτιρίζουν»

It’s not London Baby

«Λονδίνο. Βρώμικο και πολύ ακριβό. Ναι έχει ωραίες περιοχές, αλλά το 90% είναι αίσχος»

Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία

«Ζυρίχη: από τις πιο βαρετές πόλεις που έχω πάει πότε μου και οδηγάνε και σαν να είναι από χωριό του Ρεθύμνου»

-«Η πιο υπερεκτιμημενη πόλη είναι χωρίς αμφιβολία το Μιλάνο ( όμως οι περιοχές έξω από το Μιλάνο όπως lake garda και como είναι υπέροχες)»

Δεν κοιτάμε τα χάλια μας;

-«Αθήνα. Γκρίζο τσιμέντο παντού, πρεζόνια σε κάθε γωνιά και γενικώς πόλη απαίσια. Θα μου πεις “Ποιος την είπε ωραία;” Σχεδόν όλοι οι φίλοι μου που μένουνε στο χωριό. Νομίζουν πως όλη η Αθήνα είναι Κολωνάκι και Κηφισιά»

– «Η Αθήνα. Στην επαρχία συνήθως νομίζουν ότι είναι η γη της επαγγελίας. Ούτε οι Αθηναίοι ανέχονται τους Δήμους που δε μεγάλωσαν lol…»

-«Θεσσαλονίκη. Όλοι οι άνθρωποι μεσα στα νεύρα, νευριάζουν αν τους κοιτάξεις, λείπει η στοιχειώδης ευγένεια»

Τουριστικές μεν αλλά…

-«Ντουμπάι. Η πόλη των ινσταγκαμερς: επίδειξη πλούτου, όλα για το φαίνεσθαι και περιττή πολυτέλεια/σπατάλη σε κάθε βήμα. Δεν ξέρω γιατί θεωρείται ωραίος προορισμός, εμένα με έπιασε μια μιζέρια με την ματαιοδοξία που είδα»

-«Έχοντας πάει σε 23 χώρες μέχρι τώρα, ξεκάθαρα η Βενετία. Και έχω πάει 2 φορές, μια Μάρτιο μια Σεπτέμβρη. Την μια πλημμυρισμένη ( δεν μπορούσες να περπατήσεις από τα νερά) και την άλλη γεμάτη από τουρίστες ( δεν μπορούσες να περπατήσεις από τον κόσμο). Παντελώς αδιάφορη».