Μήπως το Maestro ενώ κάνει διεθνή καριέρα στο Netflix κάνει παράλληλα και κακό στους Έλληνες που θέλουν να πάνε στους Παξούς; Το ερώτημα τέθηκε στο Reddit (πού αλλού;) υπό την εξής μορφή: «Οι Παξοί ήταν πάντα τόσο ακριβοί ή μας την έκανε ο Παπακαλιάτης;».

Ο χρήστης που αναρωτιέται έψαξε για δωμάτιο στο (όμορφο) νησί και αυτά που άκουσε να του ζητάνε να πληρώσει, τον έκαναν να κλείσει το τηλέφωνο και να μελαγχολήσει. «Ψάχνω για Αύγουστο, και δε μπορώ να βρω δίκλινο με κάτω από 100€/βράδυ, και μάλιστα χωρίς κουζίνα», εξήγησε. Ρωτάει και αν λέει τίποτα σαν σόλο προορισμός (ή αν θα ‘ναι «ξενέρωτα») αλλά αυτό ας το αφήσουμε στην άκρη προς ώρας.

Παξοί Maestro

Πριν δώσουμε το λόγο στο λαό του Reddit πάντως, 2-3 παρατηρησούλες έτσι για να ‘μαστε κομπλέ. Οι Παξοί εδώ και πολλά χρόνια είναι αναλογικά – και πρακτικά – ακριβοί. Όπως πολλά υπέροχα νησιά που είναι μικρά σε μέγεθος άρα έχουν και περιορισμένο αριθμό δωματίων να «δώσουν».

Επίσης, υπάρχει μια λογική στο να ανεβαίνει κάτι που προβάλλεται στο Netflix, μιλάμε για τη Νο1 παγκοσμίως υπηρεσία streaming. Όπως το One Day που με το που έγινε mega hit είχε άμεση επίδραση στις κρατήσεις στην Πάρο από το εξωτερικό.

Όμως παιδιά ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, δεν κάνει. Κανένας Παπακαλιάτης δεν φταίει που οι τιμές στους Παξούς έχουν ανέβει. Και πού δεν έχουν ανέβει, άλλωστε.

Για να πας για ένα απλό μπάνιο σε μια οργανωμένη παραλία της Αττικής πρέπει να… πουλήσεις το νεφρό σου (ή περίπου). Για να πας σε ένα νησί θα πρέπει να συνυπολογίσεις στο κόστος τιμές στα ακτοπλοϊκά που φτάνουν ως και το 40% πάνω σε σχέση με πέρυσι. Το Maestro μας φταίει μετά;

Ας δούμε τι είπε ο λαός του Reddit για το topic «Παξοί – Maestro – ακρίβεια»:

Ο έχων “inside” ενημέρωση

-«Επειδή έχω γνωστό που έχει δυο Airbnb εκεί. Προ Παπακαλιάτη τα διέθετε 60 με 80 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Μετά τον πρώτο κύκλο τα διαθέτει 100 με 120 ανά διανυκτέρευση λόγω της πολύ αυξημένης ζήτησης. Κοινώς τον παίρνει να αυξήσει την τιμή»

Οι «Maestro εσύ φταις για όλα!»

-«Ο τύπος έχει τρομερό ταλέντο στο να πλασάρει τα μέρη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μέχρι και την Αθήνα την έκανε να μοιάζει μαγική. Οπότε το πιστεύω ότι σίγουρα έβαλε κι αυτό το χεράκι του. Δεν έχω πάει και μάλλον δεν με βλέπω με τις τιμές που παίζουν. Η αδερφή μου που είχε πάει πριν χρόνια μου έχει πει ότι δεν ήταν πια και τόσο ιδιαίτερα»

– «Είναι Παπακαλιάτης effect. Μετά το “Αν”, γίνεται της κακομοίρας στα μαγαζιά σε αυτό που δείχνει η ταινία (σημ: απαίσιο σαν εξυπηρέτηση) και τριγύρω από Έλληνες όλο το χρόνο».

Μια σφαιρική προσέγγιση (και ορθότατη αν μας ρωτάς)

-«Μικρό μέρος –> Μικρή προσφορά –> Υψηλές τιμές

Θα φάω χίλια downvotes, αλλά δεν το βρίσκω περίεργο να πληρώνεις τουλάχιστον 100 ευρώ για ένα δίκλινο σε τουριστικό προορισμό μέσα στο καλοκαίρι. Λογικό είναι.

Ναι, οι χαμηλοί μισθοί της Ελλάδας είναι πρόβλημα, αλλά οι τιμές αυτές είναι, γιατί υπάρχουν αρκετοί που έχουν να πληρώσουν (και Έλληνες και ξένοι).

Η μόνη λύση να πέσουν οι τιμές είναι:

α) να μειωθεί η ζήτηση από το εξωτερικό, δηλαδή να μην επιτρέπουμε τόσους πολλούς τουρίστες, πράγμα αδιανόητο σήμερα

β) να αυξηθεί η προσφορά, δηλαδή να φτιαχτούν και άλλα ξενοδοχεία, airbnb, κτλ»

Παξοί

Αυτοί (που) «είχαν πάει και παλιά»

-«Οι Παξοί πάντα ήταν ακριβοί. Απευθύνεται σε σκαφάτους ή σε τύπους που θέλουν να μείνουν σε βίλες, δεν έχει μαζικό τουρισμό από tour operator. Από προηγούμενα χρόνια θυμάμαι celebrities του εξωτερικού να πηγαίνουν με σκάφη, αλλά τώρα η σειρά έδωσε ώθηση.

Τώρα η τιμή είναι Οκ για Αύγουστο, ήμουν τον προηγούμενο μηνά και τα φθηνότερα ξεκινούσαν από 75-80€. Το μεγαλύτερο σοκ όμως ήταν η τιμή του γύρου»

-«Οι Παξοί και η Ιθάκη πάντα ήταν ακριβότερα από τα υπόλοιπα Επτάνησα»

Σίγουρα η σειρά έδωσε ένα δυνατό boost στις τιμές αλλά ποτέ δεν ήταν φθηνά στους Παξούς. Πριν 15 χρόνια που πήγα εγώ μου φάνηκε περίπου το ίδιο με τα υπόλοιπα του Ιονίου. Επίσης τι θα πας να κάνεις μόνος σου εκεί; Οι Παξοί είναι ένα υπερβολικά χαλαρό ζευγαρονήσι με πανέμορφες παραλίες».

Και ο «το ζήτημα είναι ταξικό»

-«Γενικά οι τουριστικοί προορισμοί στην Ευρώπη έχουν γίνει προνόμιο των πλουσίων.

Σε μέρη όπως οι Μαλδίβες νομίζεις πάνε οι γηγενείς διακοπές στις παραλίες τους; Αυτοί είναι εκεί για να δουλεύουν. Έτσι κι εμείς πλέον»