Τα Κύθηρα, ή αλλιώς Τσιρίγο είναι το νησί της θεάς Ουράνιας Αφροδίτης και του Έρωτα. Δεν είναι τυχαίο ότι το λατρεύουν τα ζευγαράκια. Ούτε ότι οι επισκέπτες ερωτεύονται το νησί. Το επιβεβαιώνει και η Χρυσάνθη Κασιμάτη (και ο μπαμπάς της που μας έδωσαν τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά του νησιού). Fun fact: Το νησί ανήκει διοικητικά στη νομαρχία Πειραιά.
«Είμαι ‘γνήσια’ Κυθηριώτισσα, από τις Βρυξέλλες, βαφτίστηκα στην εκκλησία δίπλα στο κάστρο της Χώρας και μάλιστα την ημέρα της βάφτισης ένας νονός δε μπόρεσε να έρθει λόγω υπερβολικού ανέμου. Οι γονείς μου είναι και οι δύο από το Τσιρίγο και μάλιστα έχουν και το ίδιο επώνυμο (Κασιμάτη). Από όσο ξέρω ευτυχώς δεν έχουν καμία συγγένεια. Από ενός έτους πηγαίνω κάθε χρόνο στο νησί και πέρυσι πήγα για πρώτη φορά με την τρίχρονη κόρη μου η οποία πέρασε φανταστικά».
Υπάρχει συγκεκριμένος τύπος τουρίστα που προτιμά τα Κύθηρα;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τύπος αλλά θα έλεγα ότι το νησί προσελκύει τους ρομαντικούς, περιπετειώδεις και καλλιτεχνικούς χαρακτήρες. Τελευταία γίνονται προσπάθειες προσέλκυσης εναλλακτικού τουρισμού. Τα Κύθηρα προσφέρονται για εναλλακτικό τουρισμό αφού διαθέτουν εντυπωσιακά φαράγγια για πεζοπορία και σηματοδοτημένα μονοπάτια για περιπατητικό τουρισμό και ποδηλασία.
Πού μου προτείνεις να πάω να φάω και τι να δοκιμάσω;
Θα πας σίγουρα στη Ψωμολαδέα στον Αβλεμονα για προσιτές γκουρμεδιες, στον Πανάρετο στον Ποταμό (αξίζει να επισκεφτείτε τον Ποταμό, την Κυριακή, για να δείτε από κοντά το μεγάλο Παζάρι που πραγματοποιείται στην κεντρική πλακόστρωτη πλατεία του χωριού. Το Δεκαπενταύγουστο στην πλατεία διοργανώνεται πανηγύρι με πολύ χορό, φαγητό και ντόπιο κρασί) και στον Πλάτωνα στο Μυλοπόταμο για πιο παραδοσιακές γεύσεις, στον Καλέρη στην Αγία Πελαγία για ψαράκι και μεζέδες. Θα δοκιμάσεις το παραδοσιακό λικέρ “φατουράδα” (από αγνό τσίπουρο και κανελογαρύφαλα ή με άρωμα και γεύση από φρούτα όπως μανταρίνι, πορτοκάλι, βερίκοκο), τα λαδοπαξίμαδα, και φυσικά το εξαίσιο θυμαρίσιο μέλι Κυθήρων. Στο Αστικόν θα πάτε για σούπερ κοκτέιλ και live μουσική.
Ποιες είναι οι καλύτερες παραλίες, οι κοσμικές κι εκείνες που θα απομονωθώ;
Ευτυχώς το νησί έχει ακόμη πολλές παρθένες παραλίες. Ωραίο μέρος για να απομονωθείς είναι η παραλία του Λορέντζο στην Αγία Πελαγία αλλά και το Καλάμι, παραλία στην οποία κατεβαίνεις με σχοινί (για τους adventurous). Αξίζει να πας στο Χαλκό, στο Μελιδώνι, στο Καλάδι, στην Παλαιόπολη αλλα και να κολυμπήσεις στον κολπίσκο του Αβλέμονα. Δικιά μου αγαπημένη παραλία είναι οι Φούρνοι στο βόρειο μέρος του νησιού. Για οικογένειες που προτιμούν ρηχά νερά με άμμο η παραλία του Διακόφτι (κοντά στο λιμάνι του νησιού) είναι ό,τι πρέπει. Παραλία που δεν την ξέρουν ούτε ντόπιοι ούτε ξένοι: Αμούτσι.
Ένας επισκέπτης στα Κύθηρα πρέπει σίγουρα να…;
Να έχει αυτοκίνητο ή μηχανή και να μη φοβάται τα απρόβλεπτα…
Ποιο είναι το μυστικό που ξέρουν μόνο οι λόκαλς;
Το πραγματικό μέγεθος του νησιού (τα Κύθηρα είναι πολύ μεγάλο νησί) και ότι ως νησί της Αφροδίτης υπάρχει «κίνδυνος για κεραυνοβόλο έρωτα. Στα Κύθηρα υπάρχουν πολλές πηγές και μια από αυτές έχει νερό με σίδηρο εξ ου και λέγεται σιδερόνερο, πολύ καλό για γυναίκες που έχουν έλλειψη σιδήρου. Σιδερόνερα με εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες θα βρείτε στο Πετρούνι, Άγιος Μάμας, των Οχέλων, των Μαγγάνων στον Καραβά. Τα Κύθηρα έχουν πολλά φαράγγια και τα λατρεύουν οι επισκέπτες που αγαπούν το hiking και την περιπέτεια.
Τι πρέπει να αγοράσω από τα Κύθηρα;
Μέλι θυμαρίσιο, παξιμάδια από το φούρνο του Καράβα και σεμπρεβίβες (το λουλούδι του νησιού) που μπορείς να τις βρεις παντού. Αξίζει να κάνετε μια στάση στο βοτανωπολείο «Ελίχρυσος» και να αγοράσετε φυτικά καλλυντικά από το νησί.