Ο Άκης Κόκκινος είναι επιμελητής σύγχρονης τέχνης, «στις εκθέσεις μου προσπαθώ να δημιουργήσω έναν μικρόκοσμο, την αλλαγή που θέλω να δω στην κοινωνία» μας λέει. Συνεργάζεται με καλλιτέχνες, ιδρύματα, μουσεία, και συλλέκτες για να το καταφέρουν μαζί.
«Μοιράζομαι τον χρόνο μου μεταξύ Χίου και Λονδίνου. Η Χίος είναι το μέρος που νιώθω τόπο μου, όλη η οικογένεια μου ζει εδώ, και από εδώ φέρω τις πιο τρυφερές καλοκαιρινές αναμνήσεις ως παιδί. Το 2021 ξεκίνησα τη ΔΗΩ, καθώς ήθελα να γεμίσω τον τόπο με νέα ερεθίσματα, να δω τις αλλαγές που οραματίζομαι σε ένα νησί που έχει τραυματιστεί και τραυματίσει». Είναι δηλαδή ο πλέον κατάλληλος να μας μυήσει στη Χίο, το πιο «εκρηκτικό» (και κοσμοπολίτικο) νησί του Αιγαίου.
Τι είναι το DEO projects; Γιατί γράφουν ότι έως τις 28 Αυγούστου έχουμε να δούμε πράματα και θάματα στη Χίο;
Η ΔΗΩ (ή DEO projects) είναι ο πρώτος θεσμός σύγχρονης τέχνης στη Χίο που εστιάζει στον διεθνικό διάλογο και στην υποστήριξη της πολιτισμικής υποδομής του νησιού. Φέτος παρουσιάζουμε μια μεγάλης κλίμακας έκθεση σε δύο μνημεία εντός του Κάστρου της Χίου, το Τέμενος Χαμηδιέ και τα Οθωμανικά Λουτρά. Μια συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου υπό τον τίτλο Το Παρελθόν είναι μια Ξένη Χώρα. Η έκθεση είναι ένα δώρο στη ψυχή και φόρος τιμής σε όλες τις κοινότητες και μειονότητες που έκαναν το κάστρο σπίτι τους. Δώδεκα καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τη Μέση Ανατολή δημιούργησαν νέα έργα ειδικά σχεδιασμένα για αυτή την έκθεση. Παράλληλα, την έκθεση πλαισιώνει ένα πλούσιο παράλληλο πρόγραμμα με εκπαιδευτικά προγράμματα, ομιλίες, προβολές, συναυλίες όλα με ελεύθερη είσοδο. Θα τα βρείτε όλα εδώ: deoprojects.
Υπάρχει συγκεκριμένος τύπος τουρίστα που προτιμά τη Χίο;
Η Χίος δεν στηρίχτηκε ποτέ στον τουρισμό και αυτό την έσωσε από την προσέλκυση μαζικού τουρισμού και την αλλοίωση του αρχιτεκτονικού χαρακτήρα της. Η ποικιλόμορφη φυσική ομορφιά της, το μεγάλο της μέγεθος, και η πολυσύνθετη ιστορία της την κάνει ιδανική για εναλλακτικούς τουρίστες, τη δημιουργική κοινότητα, τους ανθρώπους που θέλουν να έρθουν σε διάλογο με τον τόπο και όχι απλά να μπουν σε ένα all-inclusive hotel. Δεν είναι το νησί για εκείνους που θέλουν να φλεξάρουν, έχει generational wealth με ποιότητες που δεν φωνάζει. Όλες οι κοινωνικές τάξεις, φύλα, εθνικότητες συνυπάρχουν αρμονικά στις ίδιες παραλίες, ταβέρνες και καφέ.
Πού μου προτείνεις να πάω να φάω και τι να δοκιμάσω;
Η μέρα πρέπει να ξεκινήσει με τον καλύτερο καφέ της Χίου που βρίσκεται στο «mycafe» – είτε στο λιμάνι είτε στο αεροδρόμιο. Εκτός του καφέ θα βρείτε και τα πιο όμορφα πρόσωπα εκεί, οπότε η επίσκεψη είναι αναγκαία. Ως προς το φαγητό, κάθε επισκέπτης πρέπει να δοκιμάσει τις γαρίδες με τραχανά Χίου στο «Βραδύπους» σε ένα ατμοσφαιρικό περιβάλλον μέσα στο κάστρο της Χίου, το κοτόπουλο με κους κους και μαστέλο ψητό στο «Ρούσσικο», και αχινοσαλάτα, αλμύρα και φρέσκο μπαρμπούνι στον «Καραβέλλα» στη Κώμη. Σορμπέ μανταρίνι από τον Κρόνο, λουκουμάδες με μέλι και ανθότυρο από τον Κανέλλο, δημιουργική ζαχαροπλαστική από το Pastry Sinners και εναλλακτικά cocktails από το Μαύρο Πρόβατο. Για τα γαστρονομικά happenings του νησιού μιλήστε με τον Γιώργο Πασσά, στη Λαγκάδα, θα σας υποδεχτεί με ένα μεγάλο χαμόγελο.
Ποιες είναι οι καλύτερες παραλίες, οι κοσμικές κι εκείνες που θα απομονωθώ;
Για γαλαζοπράσινα νερά και αμμουδιά προτείνω την Αγία Δύναμη, για κρυστάλλινα νερά και αναζωογονητικό μπάνιο με φόντο πράσινο πευκοδάσος είναι η Ελίντα, για καλό μαύρισμα και γυμνισμό, τα Μαύρα Βόλια, ενώ για άνεση και facilities είναι η Κώμη. Για ωραία τυπάκια, φλερτ, coktails και άγρια ομορφιά, η Αποθύκα.
Ένας επισκέπτης στη Χίο πρέπει σίγουρα να…;
Επισκεφθεί το Μουσείο Μαστίχας – το αρχιτεκτονικό κόσμημα της Χίου. Επίσης, να δείτε τη παίζει πολιτιστικά στο νησί- πάντα κάτι καλό υπάρχει- ενδεικτικά δείτε το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου και τις δράσεις του Γιάννη Μακριδάκη- δεν θα το μετανιώσετε.
Ποιο είναι το μυστικό που ξέρουν μόνο οι λόκαλς;
Αν ήταν ζώδιο η Χίος θα ήταν μια σκορπίνα, είναι ένα νησί γεμάτο μυστικά. Τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα εδώ είναι μακριά από τουριστικούς οδηγούς. Αν έπρεπε να αποκαλύψω ένα, θα ήταν η επίσκεψη στο εκκλησάκι της Υπαπαντής στους Βαβύλους. Ο επισκέπτης πρέπει να πάει στο χωριό να ρωτήσει που βρίσκεται το εκκλησάκι, και μετά θα πρέπει να χτυπήσει την πόρτα στο σπίτι απέναντι, όπου η κυρία Κική αποτελεί την φύλακα όλα αυτά τα χρόνια. Η Υπαπαντή χτίστηκε το 1962 και τοιχογραφήθηκε από την Juliette May Fraser, δημιουργώντας πολιτιστική γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Χαβάης, αφού αποτυπώνεται το δομημένο και φυσικό περιβάλλον των δύο χωρών. Χαβανέζοι άγγελοι, μαστιχόδεντρα, ασιατικοί δράκοι, συνυπάρχουν σε μια πολύ σπάνια και ασυνήθιστη εκκλησιαστική συνθήκη.
Τι πρέπει να αγοράσω από τη Χίο;
Η Χίος φημίζεται για τα εσπεριδοειδή της τα οποία αποτελούσαν και προϊόντα πολυτελείας στο παρελθόν. Συνεπώς, τα Citrus προιόντα είναι must– τα αγαπημένα μου είναι η Μαρμελάδα 3ων εσπεριδοειδών και το Γλυκό Κουταλιού Συκαλάκι με Μοσχοκάρφι. Έπειτα, τα κεραμικά από τον Νίκο Βαλάτσο στα Μεστά– να πάτε από νωρίς για να πιείτε και καφέ μαζί του, τα χειροποίητα κόσμηματα Ine από την Ελένη Μπουμπάρη, και, φυσικά, προιόντα μαστίχας από mastiha shop.