Έχω πει σε προσωπικές συζητήσεις και έχω γράψει χιλιάδες φορές πως όσο το ποδόσφαιρο πολιτικοποιείται με τα χρόνια (γεγονός που μου αρέσει), άλλο τόσο και η πολιτική ποδοσφαιροποιείται (γεγονός που απεχθάνομαι). Αυτό το δεύτερο είναι που με τρομάζει λίγο, αλλά εν προκειμένω θα το εκμεταλλευτώ.
Μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, μια ματιά στα social media θα μπορούσε να μας δώσει την εικόνα που θα ακολουθούσε τις επόμενες μέρες και στην εκτός ίντερνετ ζωή. Και ποια είναι αυτή; Χουλιγκανισμός και φανατίλα. Σαν να βλέπεις ντέρμπι ανόδου ΑΝΩ ΡΑΧΟΥΛΑ – ΚΑΤΩ ΡΑΧΟΥΛΑ.
Εξ αιτίας της πόλωσης λοιπόν, περίπου το 90% του ελληνικού πληθυσμού αποφάσισε να γνωστοποιήσει την άποψη του θεωρώντας μάλιστα σκόπιμο να επιχειρηματολογήσει υπέρ ή κατά ενός ζητήματος που και οι οικονομολόγοι πηγαίνουν σε ψυχιατρεία για να μπορέσουν να κατασταλάξουν. Το υπόλοιπο 10% έκανε τηλεοπτικό διάγγελμα.
Μοιραία, πήραν θέση και άνθρωποι που δε διακρίνονταν για τον πολιτικοποιημένο δημόσιο λόγο τους, με μερικούς από αυτούς να βάζουν αυτογκόλ.
Το ποδοσφαιροποίησα κι εγώ. Για κάθε δήλωση κάποιου εσχάτως πολιτικοποιημένου κανίβαλου, θα μετράει γκολάκι για τον άλλον. Πάμε; Πάμε.
Μητροπολίτης Άνθιμος υπέρ του ΝΑΙ. 1-0 για το ΟΧΙ με γκολ από τα αποδυτήρια.
Δημήτρης Γιαννακόπουλος υπέρ του ΟΧΙ. 1-1 και γρήγορη απάντηση από το ΝΑΙ.
Μιμή Ντενίση υπέρ του ΝΑΙ. 2-1 με ανάποδο ψαλίδι ήταν αυτό για το ΟΧΙ που παίρνει το προβάδισμα με εντυπωσιακό τρόπο!
Εθνικός σταρ ή Ανδρέας Ευαγγελόπουλος αν προτιμάτε, υπέρ του ΟΧΙ. Ισοφάριση για το ΝΑΙ με εξίσου θεαματικό τρόπο (από ελεγχόμενη θέση οφσάιντ καθώς ο εθνικός μας σταρ έγινε πρώτη μούρη στο BBC). 2-2
Βασίλης Παπακωνσταντίνου υπέρ του ΟΧΙ (προσωπική χρόνια εμπάθεια και δε δέχομαι κουβέντα πάνω σε αυτό). 3-2 για το ΝΑΙ.
Κώστας Σόμμερ υπέρ του ΝΑΙ με κατεβατό γραπτό διάγγελμα σε ανορθόγραφα γκρήκλις. 3-3 για το ΟΧΙ που ζητάει να μετρήσει διπλό λόγω γραφικότητας, αίτημα που δεν έγινε δεκτό από την ομοσπονδία. Λήξη της κανονική διάρκειας του παιχνιδιού.
Στην παράταση θα κονταροχτυπηθούν (ελπίζω όχι κυριολεκτικά, αν και πολύ αμφιβάλλω) οι έλληνες πολίτες. Και όχι ο ελληνικός ΛΑΟΣ, όπως όλοι τον αναφέρουν. Τόσο συχνή χρήση αυτής της λέξης δεν έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν. Και κάπως μου χτυπάει άσχημα.
Ο σοφός (;) σύμφωνα με τη γνωστή ρήση λαός (μπαίνω κι εγώ στο παιχνίδι), καλείται να παίξει μπάλα. Και τη σοφία του την έχει δείξει στο παρελθόν σε παρόμοιες στιγμές διχασμού. Την έδειξε στο Big Brother όταν ψήφισε τον Τσάκα. Την έδειξε στο Fame Story όταν ψήφισε την Καλομοίρα. Την έχει δείξει επανειλημμένα με ψήφο σε όλα τα μεγαθήρια της πολιτικής σκηνής, που αν αρχίσω να τα απαριθμώ, θα μας πάρει νύχτα.
Οπότε είμαστε σίγουροι ότι οι Έλληνες θα κάνουν τη σωστή επιλογή. Όποια κι αν είναι αυτή. Δεν είμαστε;