Το BBC προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, ζητώντας συγγνώμη και διορθώνοντας τον κραυγαλέο σεξισμό του (πλέον διορθωμένου) τίτλου “Η Τζασίντα Άρντερν παραιτείται: μπορούν πράγματι οι γυναίκες να τα έχουν όλα;”
“Μπορούν οι γυναίκες να τα έχουν όλα;”
Ένα ερώτημα που δεν τέθηκε ποτέ για άνδρες πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του Μπόρις Τζόνσον, του τρεις φορές παντρεμένου πατέρα επτά παιδιών που παραιτήθηκε από τη θέση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου πέρυσι. Το έθεσαν όμως οι συντάκτες για την πιο δημοφιλή πολιτικό στη Νέα Ζηλανδία. Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει σεξισμό επειδή είναι γυναίκα. Τον Νοέμβριο, σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Φινλανδή ομόλογό της Σάνα Μαρίν, ρωτήθηκαν από έναν άνδρα δημοσιογράφο εάν συναντιούνταν επειδή ήταν «συνομήλικες γυναίκες και είχαν πολλά κοινά πράγματα να συζητήσουν».
Μιλάμε για την κυρία Άρντερν, η οποία βρέθηκε στο τιμόνι της Νέας Ζηλανδίας μέσω φυσικών καταστροφών (μιλάμε για εκρήξεις ηφαιστείων), της πανδημίας Covid-19 και της χειρότερης τρομοκρατικής επίθεσης. Ναι, δικαιολογείται το burnout. Το 2022, η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας ανέφερε ότι οι απειλές κατά της πρωθυπουργού σχεδόν τριπλασιάστηκαν μέσα σε τρία χρόνια. Οι προσβολές και οι απειλές εναντίον της ίδιας και της οικογένειάς της δεν αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα στην απόφασή της να παραιτηθεί, προσθέτοντας πως ουσιαστικά δεν είχε άλλη ενέργεια για να κυβερνήσει για ακόμη τέσσερα χρόνια.
«Ελπίζω να αφήσω τους Νεοζηλανδούς με την πεποίθηση ότι μπορείτε να είστε ευγενικοί αλλά δυνατοί, συμπονετικοί αλλά αποφασιστικοί, αισιόδοξοι αλλά συγκεντρωμένοι στο στόχο», είπε η πρώην πρωθυπουργός. Στο δικό της κοινοβούλιο, περισσότερα από τα μισά μέλη ήταν γυναίκες και είχε τον μεγαλύτερο αριθμό αυτόχθονων Μαορί πολιτικών.Τι θα έπρεπε να γράφει αυτός ο τίτλος; “Η Τζασίντα Άρντερν παραιτείται: ένας παγκόσμιος ηγέτης που δείχνει θάρρος σπάζοντας το ταμπού της αποσιώπησης θεμάτων που σχετίζονται με την ψυχική και συναισθηματική ευημερία”.