Η Νατάσα Γιάμαλη είναι δημοσιογράφος. Την παρακολουθείς, «μεσάνυχτα νταν», στην εκπομπή Kontra24 του Kontra Channel, Δευτέρα με Παρασκευή. Την ακούς στον Real Fm, μαζί με τον Γιώργο Παγάνη, 17:00-19:00 τις καθημερινές επίσης. Την ακολουθείς στα social στα οποία ακολουθεί την ίδια τακτική με τον τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό αέρα: δεν μασάει τα λόγια της.
«Λυπάμαι, δεν σας αφορά τι ψηφίζω. Σας αφορά το αν κάνω καλά τη δουλειά μου.»
Εμείς τη συναντήσαμε στο σπίτι της με απορίες. Απορίες για το πώς διαχειρίζεται όλο τον σεξισμό που δέχεται, από την τοξική μερίδα των χρηστών του Twitter. Μας είπε πως κάποια στιγμή κατάλαβε ότι δεν έφταιγε η εμφάνισή της για αυτές τις επιθέσεις, αλλά τα επιχειρήματά της. «Δεν γίνεται να αρέσεις σε όλους», κατέληξε.
«Κάποιες τις δολοφονούν οι σύντροφοί τους, επειδή είναι γυναίκες. Επειδή από θέση ισχύος νομίζει ο άλλος ότι του ανήκει το σώμα και η ύπαρξη της γυναίκας με την οποία είναι μαζί.»
Τη ρωτήσαμε για το πώς είναι να είσαι γυναίκα το 2022, με ειδήσεις για γυναικοκτονίες, σεξουαλική και κάθε άλλη βία κατά των γυναικών και μισογυνιστικά στερεότυπα να μας βομβαρδίζουν ως καθημερινά νέα.
«Με ενοχλεί που οι γυναίκες, οι θηλυκότητες πρέπει να αποδεικνύουν ότι δεν τα ήθελε ο «ποπός» τους για να έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία για να καταγγείλουν την κακοποίησή τους. Δεν χρειάζεται να είσαι πεντάρφανη και μόνη για να πας σε ένα πάρτι.»
Τη ρωτήσαμε για το αν είμαστε όλοι κατά βάθος σεξιστές, με όλες αυτές τις μικρές και μεγάλες σκέψεις που μας περνούν από το μυαλό καθημερινά. Μας διαβεβαίωσε πως όχι, δεν υπάρχει προκλητικό ρούχο. “Κανένας άντρας δεν αναρωτιέται αν το t-shirt του είναι προκλητικό”, μάς υπενθύμισε.
Ναι, η Νατάσα Γιάμαλη μας μίλησε για το πώς τα έμφυλα στερεότυπα μάς έχουν οδηγήσει στη βία ενάντια των γυναικών και τις γυναικοκτονίες, τους δημοσιογράφους που «δεν είναι όλοι ίδιοι», την τοξικότητα του Twitter που της επιτίθεται καθημερινά με όπλο τον σεξισμό και τη δύναμη που κρύβει το τηλεκοντρόλ μας.
Δες ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ: