Στο Τέξας, η απαγόρευση των εκτρώσεων έχει διχάσει τον κόσμο σε κάθε επίπεδο. Οι φωνές που θεωρούν πως ο νόμος που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου και απαγορεύει τις αμβλώσεις, εφόσον εντοπίζεται καρδιακός χτύπος του εμβρύου (αυτό συμβαίνει περίπου στην 6η εβδομάδα) καταπατά τη γυναικεία αυτοδιάθεση είναι κάτι παραπάνω από πολλές. Ανάμεσα σε αυτές, και εκείνη της Ούμα Θέρμαν, η οποία αποφάσισε να γράψει ένα αποψιακό και βιωματικό κείμενο για τη Washington Post.
«Με την ελπίδα να προστατέψω τις πιο ευάλωτες γυναίκες στις οποίες ο νόμος αυτός θα έχει άμεσο αποτέλεσμα, μοιράζομαι τη δική μου εμπειρία»
Επιλέγοντας τον δρόμο της προσωπικής εξομολόγησης, η ηθοποιός μίλησε για την έκτρωση που έκανε στα 15 της χρόνια, όταν μόλις ξεκινούσε την καριέρα της στην υποκριτική και ταξίδευε συνεχώς. Η 15χρονη τότε Ούμα, που ήταν με μια βαλίτσα στο χέρι και έκανε ταξίδια στην Ευρώπη, έμεινε έγκυος από έναν άντρα με τον οποίο είχε μεγάλη διαφορά ηλικίας. Με πρώτο της μέλημα το να το συζητήσει με τους γονείς της, την άρρωστη τότε μητέρα της και τον αντίθετο με την ιδέα του να μεγαλώσει η κόρη του μόνη της ένα παιδί (μιας και η σχέση από την οποία είχε προκύψει η εγκυμοσύνη δεν ήταν βιώσιμη), κατέληξε στην έκτρωση.
«Αποφασίσαμε ως οικογένεια ότι ο τερματισμός της εγκυμοσύνης ήταν η «πιο σωστή επιλογή, η καρδιά μου όμως έγινε χίλια κομμάτια», έγραψε χαρακτηριστικά.
Από εκεί, η Ούμα Θέρμαν έφτασε στα του νόμου για τις αμβλώσεις, που απαγορεύει τις εκτρώσεις μετά τους έξι μήνες κύησης, ανεξάρτητα από το αν η εγκυμοσύνη έχει προκύψει από βιασμό ή αιμομιξία. Ένας νόμος που σε κάθε περίπτωση μας θύμισε περιπτώσεις ευρωπαϊκών φλερτ με τον Μεσαίωνα, όπως αυτό της Πολωνίας.
Γράφοντας για τον νόμο του Τέξας κατά των αμβλώσεων, έκανε λόγο για «κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις Αμερικανίδες», αναφέροντας πως αυτός ο νόμος αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο διακρίσεων σε βάρος των οικονομικά μειονεκτούντων.
«Οι γυναίκες και τα παιδιά των πλούσιων οικογενειών διατηρούν όλες τις επιλογές στον κόσμο δεν εκτίθενται σε κινδύνους. Με στεναχωρεί επίσης το γεγονός ότι ο νόμος αυτός διχάζει τους πολίτες. Δεν αφήνουν στις γυναίκες το δικαίωμα της επιλογής».
Το νομοσχέδιο του Τέξας κατά των αμβλώσεων
Το νομοσχέδιο που τέθηκε σε ισχύ στο Τέξας, όπως ήδη αναφέρθηκε, απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά τον εντοπισμό καρδιακού παλμού στο έμβρυο. Αυτό μεταφράζεται σε απαγόρευση του 85% των αμβλώσεων που λαμβάνουν χώρα στην πολιτεία, σύμφωνα με όσους μάχονται κατά της νομοθεσίας. Σε κάθε περίπτωση, οι πιθανότητες να αντιληφθεί μια γυναίκα την εγκυμοσύνη της νωρίτερα δεν είναι πολλές.
Πρόκειται για μια τόσο αυστηρή απαγόρευση, που δεν όμοιά της δεν έχει υιοθετηθεί σε καμία πολιτεία των ΗΠΑ, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου το 1973, στην υπόθεση Ρόου εναντίον Ουέιντ, η οποία ουσιαστικά νομιμοποίησε τις αμβλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.
Μετά το Τέξας, η πολιτεία με τη σειρά της έχει ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να ανατρέψει την απόφαση του 1973, σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες έχουν δικαίωμα στην άμβλωση μέχρι και την 22η εβδομάδα της κύησης.