Η Joan E. Biren πάντρεψε σεξουαλικό προσανατολισμό, αγάπη για έρευνα και φωτογραφία και το αποτέλεσμα αυτού του παντρέματος ήταν το “Eye to Eye: Portraits of Lesbians”, μια συλλογή από φωτογραφίες λεσβιών στη δεκαετία του 1970. Για να τονίσουμε όχι μόνο τη σημαντικότητα αυτού του εγχειρήματος, αλλά και την τεράστια δυσκολία του, ας χρησιμοποιήσουμε μια φράση της ίδιας, από συνέντευξή της στον Guardian:
«Αυτό που είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς σήμερα είναι πως στα 70s, ήταν αδύνατον να βρεις αυθεντικές και επίσημα δηλωμένες φωτογραφίες λεσβιών. Δεν υπήρχαν».
Η Biren κατάφερε να εκδώσει μόνη το βιβλίο της Eye to Eye: Portraits of Lesbians το 1979. Πρακτικά, όποιος το έπαιρνε στα χέρια του μπορούσε να ανακαλύψει μια εκτενή καταγραφή του τρόπου ζωής των gay γυναικών σε ολόκληρη την Αμερική. Αυτό δεν έγινε σε μια μέρα. Η Joan συνεργάστηκε στενά με τα «μοντέλα» της. Μπήκε στα σπίτια τους, σε φεστιβάλ, σε πορείες και events. Παρόλα αυτά, οι δραστηριότητες που αποτυπώνονται στις φωτογραφίες της υμνούν καθημερινές δραστηριότητες. Μέσα σε αυτές θα δεις δυο μηχανικούς να φιξάρουν ένα αμάξι, μια γυμνόστηθη γυναίκα να κόβει ένα κομμάτι ξύλο, μια μητέρα να σκύβει και να φιλά την κόρη της.
Το ζητούμενο για την ακτιβίστρια και φωτογράφο δεν ήταν η τέχνη. «Ήταν εντελώς πολιτικό. Αρχικά σκεφτόμουν τις φωτογραφίες σαν προπαγάνδα. Δεν σκεφτόμουν τίποτα πέρα από το κίνημα. Η υλική επιβίωση ερχόταν δεύτερη», αναφέρει. Το Eye to Eye έχει επανέλθει στο εκάστοτε «τώρα» με διάφορους τρόπους. Παρόλα αυτά, φέτος μια έκδοσή του, πιστή στην αρχική, έρχεται να μάθει σε νέες γενιές λεσβιών πως κάποτε ήταν αόρατες και δυσεύρετες. Στο εξώφυλλο, η Kady και η Pagan κοιτάζονται τρυφερά, αλλά με ένταση. Η Biren, που σήμερα είναι 76 ετών, τις φωτογράφισε στο σπίτι τους στη Νέα Υόρκη. Μπαίνοντας στο σπίτι τους, εκείνες τη ρώτησαν απλώς γιατί άργησε τόσο πολύ. «Περιμέναμε κάποιον να μας φωτογραφίσει», της είπαν.
Η ίδια εκείνη τη στιγμή κιόλας αντιλήφθηκε πως άξιζε να τις φωτογραφίσει. Εμείς πάλι πιστεύουμε πως η Kady και η Pagan ήξεραν πως αυτή η φωτογραφία θα μείνει στο «για πάντα».