Με αυτό το πολύ σπέσιαλ σαντουιτσάκι ισχύει το εξής κουλό: Με τα ίδια υλικά που μπορείς να κάνεις το σάντουιτς, μπορείς να κάνεις μια γνήσια, παραδοσιακή γαλλική κρεμμυδόσουπα, πολύ σπέσιαλ. Η μόνη διαφορά είναι ότι, όταν κάνεις τη γέμιση του σάντουιτς, βάζεις λίγο ζωμό για νοστιμιά, ενώ, όταν κάνεις κρεμμυδόσουπα, ο ζωμός μπαίνει σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα.
Είναι ένα σάντουιτς που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα όσον αφορά τη σύνθεση του περιεχομένου του, αφού η γέμιση αποτελείται κυρίως από κρεμμύδια σε φέτες, καραμελωμένα και μαγειρεμένα όμως με πολύ ωραίο και νόστιμο τρόπο.
Υλικά
- 3 κ.σ. βούτυρο, και λίγ ακόμα για τις φέτες του ψωμιού
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 μέτρια κίτρινα κρεμμύδια σε φέτες όχι πολύ λεπτές
- 1 κ. γ. αλάτι
- ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι
- 1 κ. γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι
- ½ κούπα μπύρα ή κρασί ή ό,τι ζωμό θέλουμε
- 4 φέτες προζυμένιο ψωμί
- ½ φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα ή καπνιστό τυρί ή μείγμα κίτρινων τυριών
Εκτέλεση
- Σε ένα μέτριο σκεύος βάζουμε 4 κ.σ. βούτυρο και μία κ.σ. λάδι να ζεσταθούν. Προσθέτουμε το κομμένο κρεμμύδι, καρυκεύουμε και τα αφήνουμε να μαλακώσουν και να ροδίσουν.
- Ανακατεύουμε περιοδικά τα κρεμμύδια που ψήνονται για να μην μας καούν. Προσθέτουμε τη μπύρα/κρασί/ζωμό (ανάλογα με το τι μας αρέσει) και ανακατεύουμε ξύνοντας τον πάτο του σκεύους για να μην μας κολλήσουν. Όταν τα κρεμμύδια πιούν όλα τα υγρά τους και γυαλίσουν, κατεβάζουμε το σκεύος από την φωτιά.
- Βάζουμε στη φωτιά ένα τηγάνι. Αλείφουμε δύο φέτες ψωμιού με βούτυρο και τις ακουμπάμε από την βουτυρωμένη μεριά στο ζεσταμένο τηγάνι. Στην επάνω μεριά του ψωμιού σωριάζουμε τριμμένο τυρί εναλλάξ με καραμελωμένα κρεμμύδια και πάλι τριμμένο τυρί.
- Σκεπάζουμε τις δύο φέτες του ψωμιού που ψήνονται με τις υπόλοιπες δύο που τις έχουμε βουτυρώσει εξωτερικά. Όταν ψηθούν οι κάτω μεριές των σάντουιτς και πάρουν το χρώμα που θέλουμε, γυρίζουμε τα σάντουιτς με σπάτουλα για να ψηθούν και από την άλλη μεριά.
- Το σάντουίτς μας είναι έτοιμο. θα ο φάμε ζεστό -είναι κρίμα να μας παγώσει, θα χάσουμε τη μισή νοστιμιά!